За Истанбул Контакт
Сите фотографии (10)
историја Влезен билет

Виртуелните дервиши покажуваат влезен билет

Сведочете на 800-годишната церемонија на Виртуелните Дервиши. Уживајте во придружба на музика во живо и маѓепсан од грациозното движење!


 • детали за
 • Определување
 • Локација
 • Често поставувани прашања
 • Поврзани тури
 • За нас
 • Флексибилно откажување

  Откажете до 24 часа однапред за рефундирање

 • Безбедна трансакција

  Нашиот онлајн систем за плаќање ги шифрира вашите информации за плаќање за да ве заштити од измами и неовластени трансакции.

 • Најдобри Цена Гаранција

  Нашата гаранција за најдобра цена значи дека можете да бидете сигурни за вашата резервација по најдобра цена со истите услови и услови.

Времетраење 1 часа

Проверете ја достапноста за да ги видите почетните времиња.

Виртуелните дервиши мора да ги видат за првпат посетителите на Истанбул. Ќе бидете сведоци на мистичната религиозна церемонија на редот Мевлеви, кој е класифициран како важна културна практика од УНЕСКО. Церемонијата на Сема е духовно патување на човекот кој бара близок однос со Бога. Тоа е неизбежно искуство што ќе ве маѓепса!

Сведочете на 800-годишната церемонија на Виртуелните Дервиши. Уживајте во придружба на музика во живо и маѓепсан од грациозното движење!

Изберете учесници, датум и јазик
Определување
 • Откријте го историскиот ритуал на Виртуелните Дервиши од редот Мевлеви.
 • Уживајте во класичниот оркестар и придружбата на Митрип Бенд.
 • Прикажи почеток > 19:00 часот

Вклучени
 •  Влезници
Не се вклучени
 • транспорт
Локација

Знајте пред да одите

Деца под 7-годишна возраст не смеат да влезат во претставата од местото на одржување. Ве молиме имајте предвид дека по купувањето ќе ви биде испратена е-пошта во врска со резервацијата


За нас

Општ поглед на вртливите дервиши

Виртуелните дервиши, познати и како „Суфи Вирлинг“ или „Семазен“, го изведуваат најмистичниот танц на глобално ниво. Орото, со други зборови, посредништво или културно шоу, е создадено и развиено со инспирација на Мевлана (1207 - 1273). Кога ќе се погледне подлабоко, тоа е ритуалот на зикр на Виртуелните дервиши. Церемонијата е придружена со главно „неј“, традиционален турски инструмент. Ритуалот што го прават е раширување на рацете на двете страни, вртење на десната дланка кон небото и левата дланка кон земјата, земајќи од Бога и подарување на луѓето. Музиката е инструмент кој помага во медитацијата, а небото има видливи и невидливи аспекти. Кога ќе отидете да ја видите оваа културна претстава, прво се читаат Месневите, потоа се молат и се врши зикр. Ритуалот се одржува во танцовиот театар Хоџапаша, една од туристичките атракции кои мора да се видат.

Запознајте се со Мевлана

Пред да ја погледнете културната емисија „Ввирете дервиши“, секој треба да има одредено знаење за големиот филозоф Мевлана Џелаледин Руми. Мевлана покажа суфиско разбирање засновано на божествената љубов, помешано со музика, сема и поезија за време на неговиот живот. Тој никогаш не се стремел кон основање на секта, неговото мистично разбирање и живот, кои ги изнесе во текот на животот. Но, Мевлевискиот поредок, кој ќе го воспостават оние што дојдоа по него, беше структуриран во рамките на начелата што ги откри Мевлана и стана секта. Познатите 7 совети на Мевлана се:

Бидете како поток на дарежливост и помош.
Бидете како сонцето во нежност и милост.
Бидете како ноќта во покривањето на туѓите недостатоци.
Бидете како мртвите во гнев и раздразливост.
Бидете како земјата во смирението и понизноста.
Бидете како морето во толеранција.
Или појавете се како што сте или бидете како што изгледате.

Зошто се вртат?

Основниот услов за постоење на виорните Дервиши е да се врти и да достигне повисоки духовни нивоа, што вреди да се види како туристичка атракција. Бидејќи сè во ова културно шоу има поинакво значење и убавина, Танцовиот театар Хоџапаша е едно од најдобрите места за посета во Истанбул. Во оваа специјална претстава, од обликот на областа наречена Семахане, до боите на кожите на кои седат вртените дервиши, од секоја облека што ја носат до секој потег што го прават, сите тие претставуваат симбол. На пример, Семахане е кружна област и го симболизира универзумот. Црвената е бојата на 'вуслат', бојата на средбата со Алах. Мевлана Џелаледин Руми се сретна со Алах додека сонцето заоѓаше. Како што е познато, небото станува црвено и на зајдисонце и на изгрејсонце. Што се однесува до фустанот на Вирливиот Дервиш; 

Монетата (sikke) ја претставува надгробната плоча на лошите навики на човекот.
Неговиот бел фустан го претставува неговото платно. 
Кардиганот што го носи ја претставува неговата волја.
Кога Виртуелниот Дервиш ја започнува семата, тој го соблекува џемперчето и прави чекор кон духовно чистење. Стоењето на вртливите дервиши со вкрстени раце го изразува единството на Алах. Како да го прегрнува универзумот со целото свое срце додека врти од десно кон лево, раширувајќи ги рацете на двете страни. Со десната рака свртена кон небото, на луѓето им го дели она што го добива од Бога со левата рака свртена кон земјата. Во оваа културна емисија е нагласено и исчезнувањето на вртените дервиши во верувањето во Алах.

Поблизок поглед на вртливите дервиши

Се вртат, но немаат вртоглавици, сепак, има објаснување за тоа. Во внатрешното уво има три полукружни канали, трите канали се подеднакво оддалечени еден од друг. Вртливите дервиши, исто така, ја навалуваат главата за 20-25 степени надесно додека вршат вртење, бидејќи тоа е навалено надесно; трите канали се стимулираат подеднакво и не се чувствува вртоглавица. Вртените дервиши се вртат на левата нога откако ќе ги наведнат главите надесно. За време на вртлогот, очите им се полуотворени, а гледаат во палецот на левата рака, кој ја заменува линијата на хоризонтот. Оската на ротација на вртливиот дервиш минува низ главата, срцето и левата нога. Ако левото стапало се ротира на една оска околу оската на срцето и главата, вртоглавицата ќе се минимизира. Освен тоа, семазените ја спречуваат поспаноста што им се јавува во главите правејќи зикр за време на семата. Вртените дервиши никогаш не ги затвораат очите, држете ги малку отворени и гледајте ја околината.

Важноста на танцовиот театар Хоџапаша

Танцовиот театар „Хоџапаша“ е всушност двоен амам, турска бања, изграден во 1470 година од оџа Синан-паша, учителот и везир на Фатих Султан Мехмет, а се користел како бања до 1988 година. бил изграден од сечен камен со греди од тули. Има уредни линии и аголни шмизли во форма на опашка од паун. Местото денес се нарекува Културен центар „Оџапашина“, се наоѓа во внатрешноста на историскиот оџапашин амам во Сиркеци, кој денес се користи како чаршија.


Често поставувани прашања

Што е вртлог дервиш и зошто се нарекува така?
Суфиските дервиши се познати и како „врорливи дервиши“ поради нивната позната практика на вртење како форма на сеќавање на Бога. Дервиш е вообичаен термин за иницијатор на суфискиот пат; вртењето е дел од свечената церемонија на сема и учесниците се правилно познати како семазени.
Дали сè уште постојат вртливи дервиши?
Церемонијата на вртење на дервишите е вообичаено културно богатство сега повеќе од религиозен чин. тоа не е вообичаен начин на исламско верување и не се практикува како заеднички верски ритуал.
Која религија е вртлогот дервиш?
Суфизмот е мистична гранка на исламот и ја нагласува универзалната љубов, мирот, прифаќањето на различни духовни патишта и мистичното соединување со Бога. Тоа е поврзано со танцувањето на вртечките дервиши, кои настанале во 13 век како следбеници на поетот и муслимански мистик Руми.

Поврзани тури

Прескокнете ја линијата Препорачана Безбедна трансакција Целодневна турнеја Аудио водич Пријателски деца Разглед историја природата Водени турнеја Влезен билет Подигнување/отпуштање
Сите ваши планови за разгледување, подредени! Пропусницата ќе ви овозможи да ги прескокнете линиите за билети, да заштеди пари и да ве води низ сите најдобри атракции во градот!

€140.00 / По лице
1 час
Дали сте подготвени да влезете во најстрашната хорор куќа во Истанбул?

€35.00 / По лице
Виртуелните дервиши покажуваат влезен билет
Вкупна цена 35.00 €
12 јануари 2022
19:00
2 возрасни (и), 1 дете
турскиот
Дом на атракција
Други атракции што треба да се земат предвид