Срцето на транспортот во Истанбул

Терминал за масовен брз транзит се наоѓа под земја во Трансфер Центарот Јеникапи. Обемните ископувања потребни за проектот предизвикаа одложување на развојот. Новиот терминал Јеникапи служи како клучка за метрото на аеродромот Ататурк (М1), метрото во Истанбул (М2) и новата железничка врска Мармарај, која ги поврзува азиските и европските страни на Истанбул преку нов тунел под Босфорот.

Треба да се спомене и Јеникапи, едно од главните пристаништа во Истанбул што ги поврзува двете страни на градот преку фериботи.

Археологија во Јеникапи

Откриено е дека историјата на Истанбул е постара отколку што претходно се веруваше благодарение на ископувањата на локацијата Јеникапи Мармарај.

Покрај откриените коски стари 8000 години, на виделина се и други погребувања како резултат на тековните ископувања. Погребувањата ни покажуваат дека Истанбул некогаш бил место на најстарите населби од камено доба. Ископувањата открија 34 потонати бродови од седмиот и единаесеттиот век, покрај остатоците. На Институтот за наутичка археологија во Бодрум и на Универзитетот во Истанбул сега се сместени потонатите бродови.

Откриени се и некои ѕидни урнатини. Кога Константинопол бил основан од Византијците, тие сега се сметаат за почетни ѕидини на градот.

Поради тоа се одржа меѓународен конкурс за дизајн со цел да се создаде прифатлив урбан и архитектонски проект за археолошкиот локалитет. Архитектите Питер Ајзенман и Ајтак на крајот беа избрани како победнички предлог на проектот. Предлогот се состои од значителен археолошки музеј и архео-парк.

Работи што треба да се направат во близина на YeniKapiистанбул-јеникапи

Додека сте во Јеникапи, има многу работи што треба да се направат, има и некои интригантни работи што треба да ги проверите.

Една од интересните атракции во близина на Јеникапи е џамијата Сулејманије, која се наоѓа на третиот рид во Истанбул и е изградена на барање на Сулејман Величествениот и дизајнирана од царскиот архитект Мимар Синан. На три мермерни панели, арапскиот натпис на темелите е врежан со писмо Тулут над северниот портал на џамијата. Внатрешноста на џамијата по форма наликува на квадрат. Полу-куполи од двете страни на куполата, како и сводови со прозорци исполнети со Тимпана на север и на југ, ја опкружуваат. Џамијата може да се пофали со прекрасна архитектура која вреди да се види.

Ако уживате во историјата, можеби ќе сакате да ги погледнете и Света Софија и населбата Султанахмет. Света Софија порано била Патријаршиска катедрала од грчката православна христијанска вера, а сега е музеј. Изградбата на ѕидовите на Света Софија всушност ја ослабна целокупната структура, додека минарињата беа османлиски додаток, а не дел од оригиналниот византиски дизајн; тие се конструирани за известување за покани за молитви и соопштенија. Дизајнот на куполата ја стабилизира куполата и околните ѕидови и сводови.

По вашата турнеја низ внатрешноста на Света Софија, можете да се шетате по околните патеки, да седите во градините и да уживате во прекрасниот поглед на соседството.

Ако барате место за купување во близина на Јеникапи, можеби ќе сакате да го посетите Базарот на зачини во Еминону за да барате зачини или стари предмети. Дополнително, тука е и познатиот Мехмет Ефенди Кахвеџи, една од најстарите кафулиња во Истанбул, која е позната по вкусното турско кафе и свежо мелените зрна кафе. Внатре можете да ги видите вработените како го прават вашето кафе додека добиваат првокласна услуга

Често поставувани прашања

Каде е Јеникапи?
Истанбул е местото каде што се наоѓа Јеникап.
Сакате да направите хотелска резервација во Истанбул?
Ние несомнено можеме да ви помогнеме да го пронајдете идеалниот кандидат за вашите потреби.
Што е можно блиску до Јеникапи
Јеникапи нуди различни активности, но има и неколку интересни знаменитости што треба да се видат.