За Истанбул Контакт

музеи

Види се

Истанбул е рај за љубителите на музејот. Од музеи со историски артефакти до музеи на современа уметност, музејската култура на Истанбул е речиси исто толку богата како и неговата кујна. Овде можете да ги најдете најновите информации за големите музеи во Истанбул и да започнете да ги планирате вашите патувања до нив.

Палати и замок

Види се

Со векови, Истанбул бил дом на различни империи. Длабоката историја на Истанбул оставила свои траги во големи историски градби како неверојатни палати и дворци во различни делови на градот.

Кула за слики и споменици

Види се

Истанбул има богато историско наследство кое доаѓа од различни епохи на историјата на градот. Кулите како кулата Галата и Кулата на Мејден беа сведоци на различни империи кои доаѓаа и си одат, беа сведоци на појава на нова република.

Џамии

Види се

Во Истанбул се слушаат повици за молитва пет пати на ден од маските низ целиот град. Во Истанбул има околу 4000 џамии, но повеќето се локални џамии само за молитви.

Синагоги и цркви

Види се

Истанбул е дом на сите три големи религии: исламот, христијанството и јудаизмот. Затоа во Истанбул има многу цркви и синагоги. Бидејќи христијанството датира од предисламската ера на Истанбул, повеќето цркви се исто така историски.

Парк, градини и плоштади

Види се

Во секој град има места на отворено за луѓето да се соберат и да уживаат во времето. Во Истанбул има многу одлични паркови, специјално дизајнирани градини и познати плоштади на кои луѓето можат да шетаат и да уживаат во времето во градот.  

Мостови

Види се

Истанбул е точката на средба на Азија и Европа кои ги дели прекрасниот Босфор. За поврзување на овие два континента има три масивни мостови, но тие не се единствените во градот.

Истанбулски историски градби

Види се

Во Истанбул има многу историски градби од различни епохи од минатото. Низ старите населби има историски банки, училишта, трговски центри и куќи.

Фонтани и цистерни

Види се

Водата е од витално значење за опстанокот на човештвото, па низ историјата на Истанбул луѓето се обидувале да соберат вода за пиење во градот. Жителите на Истанбул изградија разни фонтани низ градот за да им обезбедат вода на другите, а направија и огромни цистерни под земја за потребите на градот.

Спортски места

Види се

Во Истанбул ќе се чувствувате како спортот да има важна улога во културата на градот. Особено фудбалот! Постојат одлични стадиони, области за кошарка и одбојка, прстени за лизгање на мраз и многу различни спортски места низ градот.

Области

Види се

Истанбул има многу области и населби кои имаат свој идентитет, култура и начин на живот. Можеби ќе бидете изненадени од тоа колку тие се различни еден од друг.

Разглед на Истанбул

Види се

Истанбул е прекрасен, преполн и хаотичен, а овој неверојатен град ги има најдобрите погледи на светот. Еве сè што треба да знаете за разгледувањето на Истанбул. 

Во близина на Истанбул

Види се

Истанбул е прекрасен со многу места за посета и гледање, но ако имате време, има многу историски и природни места за посета и откривање на блискиот Истанбул. Во овој дел, ги собравме најдобрите места во близина на градот за да ги посетите и да се чувствувате како локален жител.