Палатата Топкапи

Палатата Топкапи е една од најомилените тури кога се планира посета на Истанбул. Вклучен е во списокот на светско наследство на УНЕСКО во 1985 година и е едно од најважните дела на Историскиот полуостров Истанбул. Палатата Топкапи била една од скромните палати на Отоманската империја со своите богати збирки што ги прави Важна палата Топкапи. Ако се прашувате за колку е голема палатата Топкапи, изградена е на површина од 80 илјади квадратни метри и најважните делови на зградата вклучуваат две главни градби; Бирун и Ендерун. Палатата Топкапи има три порти наречени Bâb-ı Hümâyun, Bâbüsselâm и Bâbüssaâde. На оваа страна се и Харемот, дел од Ендерун и градината Хасбахче (паркот Гулхане). Палатата Топкапи била изградена од познати архитекти од тој период: Мимар Синан, Давут Ага, Саркис Баљан и Ацем Али.

Овде се случија четири века од историјата на Отоманската империја. Сигурно се прашувате кога била палатата Топкапи изградена. Палатата била изградена помеѓу 1460-1478 година од страна на султанот Мехмет Втори. Ако се прашувате кој живеел во палатата Топкапи, можеме да кажеме дека османлиските султани и луѓето од палатата живееле во палатата Топкапи до средината на 19 век, ако прашате за што се користела палатата Топкапи, одговорот е за државни протоколи и церемонии. Меѓутоа, во раните 1850-ти години било одлучено дека палатата не ги задоволувала потребите на 19 век и била преместена во палатата Долмабахче. Ако сакате да знаете што да се види во палатата Топкапи, тука се зачувани султанската ризница, Светите мошти и царските архиви. Палатата била претворена во музеј на 3 април 1924 година по наредба на М. Кемал Ататурк.

Се наоѓа палатата Топкапи во Султанахмет. Тоа е кратко пешачење од Палатата Топкапи до Големата чаршија. Портата Баб-И Хумајун е најблиската порта до Големата чаршија. Оваа област е туристичка зона со историски споменици и музеи. Најдобро време за посета е пролет и лето бидејќи можете да ги посетите градините и дворовите. Тоа е неверојатен дел од стариот дел на Истанбул. 

Пред освојувањето на Истанбул од страна на султанот Мехмет Освојувачот, османлиските султани престојувале во беговата палата, која ја изградил Орхан Гази во Бурса во 1326 година. од султанот Мурад Худавендигар во Едрене. По Стариот дворец, отоманските султани престојувале во палатата позната како Сарај-и Седид-и Амире. Изградбата на Новата палата била завршена во времето на султанот Мехмет. По освојувањето на Истанбул, првата резиденција на султанот била Старата палата, каде што се наоѓа сегашната централна зграда на Универзитетот во Истанбул. По кратко време, изградбата на палатата Топкапи ја започнал султанот Мехмет Освојувачот. 

Изградбата на Saray-ı Cedîd-i Ma'mure започнала во 1465 година и завршила во 1478 година. Порано постоела дрвена палата каде што се наоѓала оваа палата. Причината поради која оваа зграда била наречена „Топкапи“ е тоа што една од вратите на старата дрвена палата била наречена „Top Kapısı“ што на турски значи канонбална врата.Кулата на правдата во палатата Топкапи“ во Вториот двор е највисоката градба што ја гледа целиот град. Па, може да прашате зошто палатата Топкапи е важна, тоа е затоа што оваа структура ја покажува величественоста на Империјата. 

За музејот на палатата Топкапи

Палатата Топкапи, која беше претворена во музеј во 1924 година, е првиот музеј од периодот на Републиката. Архитектонските структури, збирките и речиси 300 илјади архивски документи на палатата го прават музејот и дворовите на палатата Топкапи еден од најголемите палата-музеи во светот.

Харем дивизија

Ако прашате за Харемот во палатата Топкапи, ајде да погледнеме поблиску. Харем значи „Заштитен“. Тоа е затскриениот дел од палатата во кој живееле султаните и нивните семејства. Изграден во вториот двор и во задните градини, овој дел е одвоен од останатиот дел од палатата и внимателно се крие. До оваа поделба се пристапува со влез со име "Портата на Фелисити во палатата Топкапи (Babüsselam)". Содржи повеќе од триста соби, девет бањи, две џамии, болница, многу одделенија и пералници. Секциите што се отворени за посета се Karaağalar Taşlığı, Коридор на ропската, Султановата трпеза, Хас Ода на Султан Мурад Третиот, соба на престолонаследникот, џамијата во Харем, Gözdeler Taşlığı Дури и само за да ги видите овие прекрасни дворови, палатата Топкапи вреди да се посети.

Одделение за свети мошти

Освојувањето на Египет од страна на Јавуз Султан Селим покажува важна историска фаза како што е преминувањето на Калифатот на отоманските султани. По овој настан, светите мошти на пророкот, познати како манифестација на калифатот, вклучувајќи го и Кардиганот (Хирка-и Саадет), Мутавакил Третиот, Абасидскиот калиф му ги пренесе на Јавуз султан Селим. Во Поделбата на светите мошти се наоѓаат сите овие мошти и многу вредни предмети кои се донесени и складирани во подоцнежните периоди.

Збирки во Музејот

Музејот има 10 главни збирки од десетици илјади парчиња, вклучувајќи ги и Светите мошти. Исто така, има европски, кинески, јапонски и истанбулски порцелани и чаши, бакар и томбак кујнски прибор, сребрени колекции, царско богатство кое вклучува дијамант на лажички, фустани на султаните и династиите, колекции на портрети и колекција оружје која вклучува 52 илјади парчиња. . Посебно Сликите на палатата Топкапи вреди да се видат.

Билети за палатата Топкапи и харемот се продаваат посебно. Влезот во музејот е 60 TL. Влезот во одделението Харем и Зулуфлу Балтачилар е 35 TL. Музејската картичка не се однесува на Одделот Харем.

Часови за посета на палатата Топкапи

Сега да зборуваме за часовите на посета на палатата Топкапи. На вас е да изберете најдобро време за посета на палатата Топкапи во зависност од вашите планови. Музејот е отворен секој ден во неделата, освен вторник. Палатата Топкапи е отворена од 9:00 до 16:45 часот. За време на зимската сезона (30 октомври - 15 април) музејот е отворен од 09:00 до 16:00 часот, додека е отворен помеѓу 09:00 и 18:00 часот во текот на летната сезона (15 април - 30 октомври). Палатата Топкапи е затворена во 18:45 часот во летната сезона.

Совети за посета на палатата Топкапи

Забрането е фотографирање внатре во палатата и влегување со бебешка количка. На влезот во Одделот за свети мошти, мора да бидете соодветно облечени за свето место. Има старечка соба на излезот Харем во третиот двор - Ендерун дворот на музејот. Можете да ангажирате аудио водич во музејот.

Знаејќи колку е оддалечена палатата Топкапи од аеродромот во Истанбул е многу важно кога го планирате вашето патување. Палатата Топкапи е оддалечена 48 километри од аеродромот во Истанбул. Во нормални сообраќајни услови, ова растојание трае до 1 час со автомобил. Можете да направите пријатна обиколка на стариот град на Истанбул со нашето искуство и добра услуга.

на Музејот на палатата Топкапи вреди да се посети ако се прашувате за историјата на Отоманската империја. 

Често поставувани прашања

Што е палатата Топкапи и каде се наоѓа?
Палатата Топкапи, позната и како Топовска порта, служела како главна резиденција и административно седиште на отоманските султани во текот на 15 век. Се наоѓа на историскиот полуостров Истанбул, помеѓу Златниот Рог и Босфорот.
Кое е историското значење на палатата Топкапи?
Палатата Топкапи беше срцето на моќната Отоманска империја повеќе од 400 години. Тој беше сведок на владеењето на влијателни султани и служеше како центар за управување, уметност, образование и култура, оставајќи зад себе длабоко наследство од турската историја.
Кои се деловите што мора да се видат во палатата Топкапи?
Палатата може да се пофали со неколку делови што мора да се видат, вклучувајќи го Харемот, Царската ризница, Кулата на правдата, Комората со мошти и дворот на евнусите, секој од нив нуди уникатни увиди во раскошниот живот на отоманските султани.
Може ли да ги прескокнам долгите линии за билети во палатата Топкапи?
Апсолутно! Може да се одлучите за тура со водич со прескокнување на линијата што ви овозможува директен пристап со група за турнеи, заштедувајќи ви драгоцено време да ги истражувате чудата на палатата без да чекате во редици за билети.
Колку време е потребно за да се посети палатата Топкапи?
Иако на крајот зависи од вашето темпо и интерес, препорачуваме да посветите најмалку 2-3 часа за да ги истражите различните делови и целосно да го цените историското богатство на палатата.
Дали се достапни тури со водич во палатата Топкапи?
Да, достапни се патувања со водич со професионални водичи кои зборуваат англиски. Овие упатени водичи ќе ве водат низ палатата, обезбедувајќи волшебни наративи за нејзината историја и култура.
Може ли да фотографирам во палатата Топкапи?
Иако фотографирањето е дозволено во повеќето области, имајте предвид дека фотографирањето не е дозволено во одредени делови, особено кога се изложени скапоцени артефакти. Почитувајте ги правилата за зачувување на историските богатства.
Дали палатата Топкапи е достапна за лицата со посебни потреби?
Палатата Топкапи е делумно достапна за лицата со посебни потреби, иако некои области може да претставуваат предизвици поради патеките покриени со калдрма и нерамниот терен. Инвалидските колички не се достапни, затоа планирајте соодветно.
Кое е најдоброто време да ја посетите палатата Топкапи за да избегнете гужва?
За да уживате во помирно искуство, размислете за посета рано наутро или во доцните попладневни часови кога гужвата е генерално помала.
Дали империјалниот харем е вклучен во турата со водич?
Ве молиме имајте предвид дека турата со водич не го вклучува Царскиот Харем. Сепак, сè уште има изобилство на интригантни делови за истражување и учење за фасцинантната историја на Отоманската империја.