Во овој огромен град, речиси секое соседство е единствен свет за себе. Во модерната белетристика за Турција, нејзината лиминална локација меѓу двата континента служи како амбиент за изразување на културните идентитети.

Плоштад Еминону

Плоштадот Еминону е најинспиративниот плоштад во светот. Емпатијата, коренот на „Тоа магично чувство“ е огромниот капацитет да се поврзе и да ги разбере туѓите емоции. Истанбул е градот каде витезите темплари ги држеле Светиот грал и Торинската плаштеница.

Во 1096 година, црквата „Малата Аја Софија“ - сега џамија - служела како скриена команда на темплари, каде тајно се финансирал редот на витешкиот ред Темплари. Вистинско уметничко дело во ѕидарската архитектура, демонстрира внимание на деталите, концентрација и опсесија да се направи најдоброто. Ништо не му звучи подобро на Еминону додека размислува што да прави отколку прво да го посети овој храм.

Истанбул: Светиот Грал град! Се вели дека познатиот Свети Грал бил предаден на Истанбул од византискиот император кога тој отпатувал во Ерусалим во име на Елена, царицата од Константинопол. Светиот грал бил складиран во Константиновата колона (Cemberlitas), која била изградена во корист на Константин III.

Еминону е дом на пазарот за зачини, џамијата Рустем-паша, џамијата Јениками, мостот Галата што го поврзува Еминону со Каракој преку Златниот рог и кулата Галата, меѓу многу други атракции. Од џамиите се слушаат исламски молитви, а небесниот поглед на џамиите бдее над градот.

Монументалните џамии во Еминону редовно даваат коментари за целокупниот впечаток на градот. Заедно со разиграната спонтаност на минливите светла и сенки, нивната издржливост добива ново значење.

Отоманските споменици во Истанбул, кои претставуваат примери на висока исламска уметност, служат како инспирација за нови апстрактни уметнички правци. Фасцинантно е да се откријат области кои се „навистина“ турски и покрај различноста на градот, кој ги спојува отоманските и европските традиции.

Пјер Еминону

Локацијата на Еминону Пјер го става во средината на плејадата историски и културни локалитети, вклучувајќи ја египетската чаршија и Новата џамија што се граничи со мостот Галата. Покрај тоа што е достапно со трамвај или такси, пристаништето Еминону се смета за центар на Стариот Истанбул и е блиску до многу атракции во градот.

Епицентарот на менталната метаморфоза и трансмутација е Еминону Пјер. Каква сцена, навистина! Рибарите ги фрлија своите прачки во водите на Златниот рог во близина на мостот Галата во потрага по оброци. Раздвижениот Стар град, кој е преполн со прекрасни отомански и византиски градби, се смирува со повикот за молитва во самракот што произлегува од тенките минариња на џамиите.

Чаршија Еминону

Енергичен базар на Еминону! Глетката на рестораните и шопингот Еминону е толку прекрасно што е тешко да се поверува дека е реална или дека е нешто друго освен некоја од оние исценирани поставки создадени да прикажат источна бајка. Таков депресивен мрак од градот!

Огромниот плоштад Еминону, пристаништето Еминону, рестораните во близина, чаршијата Еминону и траектите се прикажани на скриншот од Еминону во големи размери. Оваа област е многу популарно место за уметници, а посетителите од другите нации понекогаш создаваат уметнички дела таму додека се во Истанбул.

Истанбул е еден од најстарите градови во светот. Тој е богат со историја и има неверојатна сцена со храна. Најдобар начин да уживате во зрелата риба може да биде да ја печете на жар на жар, што го подобрува деликатниот вкус на рибата со тоа што ја обвива со чад и рибино масло. Ова е и причината зошто рибата на скара и лебот што трговците ги продаваат на пристаништето Еминону додека се уште се на нивните чамци се толку вкусни.

Во текот на денот постојано се достапни голем број на разновидни кујни. Ресторани што продаваат супи, чорби и топли оброци од зеленчук за време на ручекот и вечерата може да се најдат насекаде низ областа Еминону. Дополнително, сите чаршии и трговски области имаат еден тон објекти за брза храна.

Фериботски патишта

Кај лименот, скапоцен камен поставен на прагот каде што се поставени границите меѓу Истокот и Западот, пристаништето Еминону служи како центар за сите фериботски линии околу Истанбул. Возењето со ферибот од Еминону до Бујукада (Принцезните острови), Ускудар, Кадикој, Бешикташ и Босфор се чувствува поегзотично од било што друго.

Каков неверојатен поглед на градот од водата! Колку личности може да има еден град? Само од водата е можно да се видат сите лица одеднаш, без сомнение. Град кој секогаш се менува и живее!

Еминону до ферибот Ускудар

Темелното патување во мистериите на мистичната еврејска секта која живеела скриена на очигледен поглед започнува со траектот Еминону до Ускудар.

Ускудар: Враќање на чувството или духот од претходниот период. Сонување за исчезнато златно доба, големите историски падови и падот на некогаш моќните империи Какво задоволство е да се научи за фасцинантното мултицивилизациско минато на Истанбул