Одете со познатиот Телеферик до Улудаг

Без разлика во кое време од годината ја посетувате Бурса, ќе имате едно од најдобрите искуства Улудаг, бидејќи Улудаг е снежно место во зима, додека во лето времето станува свежо и ја разбива топлината на летното сонце. користење на Телеферик (жичарница) да се качите на планината и да поминете некое време таму скијајќи со вашите пријатели или да уживате во планинарење и правење излети ако е лето и до крајот на денот, одете понатаму до познатите Ресторан Палабијик и испечете го вашето месо на скара до вашата маса.

Посетете го селото Чумаликизик

Село Чумаликизик е мало село кое се наоѓа веднаш надвор од градот, познато е по калдрмата на улиците и апсолутно вкусниот појадок. Одењето по улиците на ова село ќе ве олесни и смири поради неговото ведро и чисто време. Само погрижете се да отидете таму рано за да се обидете највкусниот појадок кој е направен од 100% природни елементи и свеж зеленчук.

Поминете малку време во областа Чаршија

Во срцето на градот Бурса, газето место на централниот град каде што луѓето го нарекуваат Чаршија. Тоа е совршено место за пиење чај во една од старите мали чајџилници и за гледање луѓе како шетаат и пазаруваат заедно, можеби правите неколку фотографии и јадете познати Искендер ќебап кое е најпознатото јадење во градот Бурса. И кога ќе ја пронајдете Улу Ками, одете зад неа да пиете чај кај скриениот Чукур Хан.

Посетете ги местата за наследство на УНЕСКО

Градот Бурса има еден од Светско наследство на УНЕСКО места што се состои од осум локации распространети во и надвор од градот и се враќа во времето во 13 и 14 век. Многу посебна локација е онаа што е прикачена и интегрирана во чаршијата и ги вклучува гробниците на Осман и Орхан Гази и античкиот верски и социјален комплекс.

Останатите локации се распространети низ градот, но секоја од нив има по една различна убава работа.

Бањи и амами

Поради вулканска природа, градот Бурса има многу изворска топла терапевтска вода која со векови се користела како јавни бањи каде се масирале и уживале во здрава вода, а до сега градот ја нуди истата идеја за бањи и амами каде што можете апсолутно да уживате во совршениот турски амам користејќи здрава вода.

Уживајте во прекрасната природа

Градот Бурса е познат по своите убава природа и чисто време. Можете да поминете многу време помеѓу дрвја и водопади бидејќи тие се насекаде низ градот или околу него. Можете да одите до водопадот Саитабат, пештерата Ојлат, која е една од највозбудливите места во Бурса, Езерото Улуабат, или само поминете неколку дена кампувајќи во една од шумите на градот Бурса.

Доколку не сакате да го поминете времето на кампување, можете да го поминете во некое од селата во близина на градот како Миси, Инкаја или Тирилие село каде што времето е чисто, храната е секогаш свежа и здрава, а луѓето се навистина пријателски расположени.

храна

Градот Бурса е исто како градот Истанбул, полн со храна со разни видови и видови, но најпознатото јадење во градот се вика Искендер ќебап. Се прави од парчиња месо на скара на свеж леб и јогурт врз него. Различно е но навистина вкусно и многу познат во градот, Речиси сите ресторани го нудат ова јадење.

Но, ако сте повеќе љубители на риба, одете да јадете свежа риба Ресторан Арап Сукру. Тоа е најпознатиот ресторан за морска храна во градот Бурса.

Купете некои сувенири

Можете да најдете многу рачно изработена керамика чинии и вазни во градот Бурса, и тие не се многу скапи; можете да купите еден за да се потсетите на забавното време што сте го поминале таму.