Факти за аквадуктот Валенс

Аквадуктот Валенс е долг 971 метар, со висина на врвот од околу 29 метри. Тоа не е целосно правилна и правилна структура бидејќи некои од нејзините компоненти биле реконструирани во различни точки низ времето. Спротивно на тоа, сводовите помеѓу 41 и 45 и 52 до 56 година биле повторно изградени за време на владеењето на Мустафа II и Сулејман I, соодветно. Како што може да се види, сводовите помеѓу 1 - 40 (вклучувајќи 1 и 40) и 46 - 51 останале непроменети од времето на императорот Валенс.

Неизвесни околности опкружуваат како свитканиот дел во близина на џамијата Фатих станал таков, што привлекува особено внимание. И покрај тоа што се чини дека неговата камена облога е речиси беспрекорно регуларна од далечина, поблиското испитување открива дека за изградбата биле комбинирани блокови од пепел и тули.

Ширината на аквадуктот е исто така асиметрична, со неговата најголема точка со димензии 8.24 метри и со најтесна 7.75 метри. Столбовите се дебели 3.70 метри и моментално се протегаат на 6 метри под површината.

Ако ја погледнете картата на Валенс Аквадукт, можете да видите дека водата што се спојува во близина на Едренекапи доаѓа од североисточниот и северозападниот дел на аквадуктот Валенс. Дневното испуштање измерено во 1950-тите беше околу 6,000 m3.

Каде е аквадуктот Валенс?валенс-аквадукт

Паркот Сарачане и Аквадуктот Валенс Истанбул се и во истанбулската населба Фатих. Едноставно качете се на метро линијата М2 Јеникапи-Хацисман и излезете на станицата Везнечилер - Универзитетот Истанбул за да го користите метрото. Растојанието до аквадуктот од таму е 10 минути пеш.

Постојката Истанбул Бујукшехир Беледијеси е најблиската автобуска станица до Аквадуктот Валенс Истанбул ако треба да се возите со автобус. Бројни автобуси на IETT, вклучувајќи ги и 33, 35, 73, 77, 78, 80, 82 и 92, застануваат овде.

Можете да одите на Мармарај од анадолската страна во Истанбул и да се префрлите на метро линијата М2 Јеникапи - Хациосман на постојката Јеникапи.

Други атракции во близина на аквадуктот Валенс

Локацијата на аквадуктот Валенс во Фатих им нуди на посетителите многу дополнителни локации за откривање. Придружете се на турнејата „Најдоброто од Истанбул“ за да го искусите најдоброто што овој маѓепсан град може да го понуди. Дури е безбедно да се тврди дека Фатих нуди некои од најдобрите атракции во Истанбул.

Вашето патување ќе започне во врвната туристичка дестинација во Истанбул, музејот Аја Софија. Ќе можете да го прескокнете чекањето и сами да ја видите оваа важна архитектонска знаменитост. Со историја која се протега повеќе од 15 века, овој музеј на своите раменици носи огромна количина историја како грчко-православна христијанска патријархална катедрала и како османлиска империјална џамија.

Следно, ќе ја најдете базиличната цистерна, најголемата античка подземна цистерна во градот. Имајќи предвид дека оваа огромна историска цистерна е изградена во шестиот век, таа го снабдува Истанбул со вода повеќе од 15 века. Внатре, ќе најдете простор со повеќе од 300 мермерни столбови кои изгледаат како да траат засекогаш.

Вашата следна станица ќе биде палатата Топкапи, која е втора најпопуларна туристичка дестинација во Истанбул. Една од најзначајните градби во отоманската историја, царската палата сместувала бројни султани и нивните семејства повеќе од четири века.

Настапот во живо на Виртуелните дервиши, уште една репрезентација на Турција, можете да го погледнете во Хоџапаша. Ќе бидете маѓепсани од маѓепсаната церемонија што ја изведоа Виртуелните дервиши од редот Мевлеви, една од најзначајните културни активности во светот според УНЕСКО. Разбирањето на значењето на гестот и облеката на секој поединец е само уште еден аспект од ова искуство

Често поставувани прашања

Кои други работи се блиску до аквадуктот Валенс?
Аквадуктот Валенс, кој се наоѓа на стариот полуостров на градот помеѓу Зејрек џамијата и манастирот Пантократор, исто така е во непосредна близина на Вефа Килисе, Календерхане.
Како можете да пристапите до аквадуктот Валенс?
Преземањето на метрото М2 и излегувањето од метро станицата Везнецилер е наједноставниот начин да стигнете таму. Од метро станицата Везнецилер, потребни се само пет минути пешачење на запад за да се стигне до аквадуктот Валенс.
Хотели во близина на Аквадуктот Валенс
Хотелите блиску до Аквадуктот Валенс се наведени подолу: хотелите во Истанбул ги вклучуваат хотелот Султанија, хотелот Селин во Отоманската палата, Хотелот Амира, Хотелот Ферман и Хотелот Дарусааде.