3 правци за пешачење за Султанахмет!

Историчар на уметност Хајри Фехми Јилмаз има подготвено три алтернативни правци за да го истражите Султанахмет и неговата околина пеш. Уживај!

Повеќето луѓе знаат малку за градот во кој живеат. Особено кога станува збор за град како Истанбул: треба да вложите посебен напор за да го запознаете. Тоа е затоа што структура или ѕид по кој поминувате секој ден и не го забележувате може да биде еден од важните градежни блокови што го прави Истанбул посебен.

Можеме да те слушнеме како прашуваш:Значи, како можеме да го истражиме?“ За да го направите ова, прво треба да одите наоколу, да видите и „се разбере". Наш предлог е тоа што го делиш Истанбул на реони, истражувај го со дефинирање посебни рути, и поблиску запознајте ги структурите кои имаат значење во историјата на Истанбул.

Што е со почеток со Султанахмет и околу? Хајри Фехми Јилмаз, кој е водич и координатор во Фондација за културна свест, ви подготви три рути за да го обиколите овој регион чекор по чекор. Можете да почнете да пешачите или сами или со вашите пријатели.

ПАТ 1:

1. Музеј Света Софија

2. Султан Решад фонтана со три лица

3. Каферага медреса – Дефинитивно треба да поминете малку време во Центарот за традиционално турско уметничко образование и неговиот ресторан.

4. Ложата Ердебил - Да се ​​биде еден од најпознатите ложи Халвети во Истанбул (арапскиот збор 'половичнозначи пуст, осаменост, да се биде сам. Влегувањето во него значи затворање во пуста просторија или во ќелија наречена „халветанво конаците за да бидеме зафатени само со молитва, спомнување, медитација и умирање. Сектата Халвети е меѓу оние секти кои најмногу влијаеле врз општеството во османлиско време.) Оваа ложа била изградена од Хизироглу Шеик Јусуф Синан Ердебил меѓу 1527   1528. Оттогаш е обновен неколку пати. Децата на последниот шеик денес го претворија во адвокатска канцеларија и продавница во која се продаваат полускапоцени камења.

5. Улица Согукчеме – единствената улица која е целосно обновена во рамките на бедемот. За жал на неа не живеат Истанбулци, но таа е најубавата улица во Истанбул.

6. Истанбулска библиотека на Фондацијата Челик Ѓулерсој – Секој Истанбулчанец мора да ја посети оваа библиотека, каде што има секакви книги и документи за Истанбул. Освен богатството со книги, расположениот библиотекар Неслихан Јалав е еден Истанбулчанец што треба да го запознаете.

7. Градина Икрам – Доколку барате мирно место далеку од бучната гужва, дефинитивно треба да го посетите ова место на крајот од улицата Согукчешме, сместено во стаклена градина и прекрасна градина.

8. Ресторан Сарнич – Ова место е добра алтернатива за оние кои сакаат да се хранат во византиска цистерна со средновековна декорација. Цистерната, за која се верува дека припаѓа на рановизантискиот период, некогаш имала зграда на неа.

9. Сур-у Султани (Бедеми на палатата Топкапи) – Еден од најважните мемоари на Фатих останати од 15th век и ретко дело кое сè уште ја овековечува средновековната атмосфера во градот.

10. Фонтана на плоштадот Ахмет III – најголемата квадратна фонтана изградена во османлискиот период. Оваа фонтана е составена од четири диспензери за вода и совршено ја отсликува радоста на ерата на лалињата на Отоманската империја.

11. Куќа на милостина Махмуд I – Едно од најважните дела во османлиски барокен стил. Тој привлекува внимание особено со својата прекрасна врата. Нејзиниот епиграф го напишал познатиот калиграф на 18th век, Морали Бешир Ага.

12Јавна бања Хасеки Хурем – Изграден од Мимар Синан за познатата сопруга на Кануни, Хурем. Неговиот план и дизајн се единствени во архитектурата на отоманската бања. Прекрасно е сочуван и сега се користи како продавница за подароци за Министерството за култура и туризам.

13. Зелена куќа – Во градината на Грин Хаус, која е реставрирана резиденција од 19 век, има стакленик и базен од розов мермер. Тоа е еден од подароците што ги дава Челик Гулерсој до градот. Базенот во градината е донесен овде од замокот на Сераскер Риза Паша во Јилдиз.

14. Медреса на Седид Мехмет Ефенди (Уметнички пазар во Истанбул) – Османлиски медресе во кој се произведуваат и продаваат традиционални занаети како калиграфија, илуминација, мермер и врзување. Зградата се нарекува и Медреса Кабасакал.

15. Стариот затвор Султанахмет (Четири годишни времиња Хотелот) – Едно од прекрасните дела на турската неокласична архитектура. На елегантниот епиграф над вратата на оваа зграда, кој наликува на палата во бајка, сè уште остануваат овие зборови:Dersaadet Cinayet Tevkifhanesi", што значи "Притвор за убиства во Истанбул“. Никаде на друго место во светот не можете да ги видите зборовите „притвор за убиства“ на врата од хотел со пет ѕвезди!

16. Исхак-пашина џамија и бања

17. Куќа музеј на Деде ефенди – Дом на Хамамизаде Исмаил Деде ефенди.

18. Акбијук џамија – Џамијата која се смета дека е најблиску до правецот на Мека (Кибла) во Истанбул. Оваа џамија, која била изградена во 15th век, исто така познат како „Кибла на сите џамии".

19. Ахиркапи – Една од најубавите порти на бедемите на брегот на Мармара. Оваа порта сè уште се користи и се отвора кон еднонасочниот пат на крајбрежјето.

20. Кафе Ерол Тас

21. Отлук Капи – Една од надворешните порти на палатата Топкапи.

22. Остатоци од Мердивен Кулеши (Остатоци од палатата Магнаура) – Еден од остатоците од големата палата која била наречена „Магнум Палатиум“ од византиските императори е тука. Неодамна се тврди дека ова место е палатата Магнаура, но тоа сè уште не е докажано. Структурата е составена од подградби околу кула со скалила со платформа која ги поврзува двете тераси на палатата.

23. Музеј на мозаик - Историјата на мозаиците кои се остатоци од величествените палати на византиските императори датира од 6th век. На мозаиците има богати сцени, кои се ретки во медитеранскиот свет. Тие се чуваат во дворот каде што се откриени.

24. Султанахмет Араста - Ова е чаршија со оружје составен од два ката на продавници рамо до рамо изградени во 17th век. Денес странските посетители доаѓаат овде да ги видат и купат традиционалните турски уметности и теписи.

25. Остатоци од палатата Соколу Мехмет Паша – Остатоците гледани како висок ѕид спроти Араста се последните спомени од а 16th везирска палата. Две дрвени дворци биле изградени овде во 19th век, а потоа се претвори во ложа. Просторот на домот денес се користи како паркинг.

26. Музеј на теписи и килими Фондација Султанахмет – Во музејот во рамките на летната палата Хункар џамијата Султанахмет, можете да ги видите најдобрите примероци на теписи и теписи.

27. Султанахмет џамија – прекрасна зграда изградена од Седефкар Мехмед Ага во 17th век.

28. Гробница Султанахмет – Еден од ретките преостанати гробници со сите негови компоненти и украсни елементи.

Ви предлагаме да поминете цел ден за оваа рута.

ПАТ II:

1. Остаток од споменикот на Милион– Се гледа остаток од познатиот споменик Милион кој го означи почетокот на патот што водел од Истанбул до Рим. Некои посетители-аматери погрешно вагата на водата датира од 18th век зад мермерните урнатини за споменикот. Фонтаната која стои пред да биде изградена Бешир Ага, кој беше еден од „Црните агаси“ од Харемот, од Африка. (Зошто да не посетите некоја африканска земја по вашето патување во Истанбул?!)

2. Палатата Јеребатан - една од најголемите цистерни што датира од т.е 6th век, цистерната Јеребатан е управувана од општината на метрополата Истанбул (IBB). Цистерната била изградена само за складирање на вода, а две големи глави медуза пронајдени внатре биле случајно вградени во градежните материјали. Се смета дека овие две статуи биле користени и во клучот на победничките сводови во церемониите организирани во она што денес стана Чемберлиташ.

3. Споменик Халиде Едип Адивар – Бистата на Халиде Едип Адивар, која беше жесток говорник на големата демонстративна средба одржана во Истанбул во знак на протест против инвазијата на Измир, и една од најважните женски авторки на турската литература, краси еден агол од плоштадот.

4. ОУ Цеври Калфа – Зградата, која денес е домаќин на Фондацијата за турска литература, е една од најраните модерни училишни згради во Истанбул. Таа била изградена од султанот Махмуд II во царски стил, во чест на наложницата Цеври Калфа, кој го спасил и го однел на безбедно за време на настаните познати како Алемдарски инцидент.

5. Султанахмет Кефтечиси (Јас со ќофтиња) - Еден од најстарите ресторани во Истанбул. Задолжително е да се пробаат неговите ќофтиња, салата од грав и традиционалниот турски десерт ирмик хелва.

6. Џамија Фируз Ага – Тоа е едно од најубавите дела од раната класична доба во Истанбул.

7. Урнатини на Света Ефимија Мартириону – Овие урнатини, кои се претворени во маченичка црква во чест на познатата Ефимија од Кадикој, се едни од најважните византиски урнатини во Истанбул.

8. Урнатини на палатата Лаусос – Сместена во паркот Султанахмет, оваа палата, чии урнатини се уште се гледаат ѕидовите, е 1600 години стар.

9. Изложба за цистерна Бинбирдирек и моделите и плановите на Истанбулските византиски споменици

Ви предлагаме да одвоите приближно 6 часа за оваа рута.

ПАТ III:

1. Германската фонтана – Фонтаната е подготвена во Германија како подарок од германскиот император Вилхелм II до Абдулхамид II, и донесен во Истанбул. Неговата архитектура е прилично слична на куполните фонтани во џамиите.

2. Обелиск – Припадник на древната египетска цивилизација и донесен од Египет, обелиск е еден од најстарите историски артефакти во Истанбул.

3. Колона на серпентина – Донесена од храмот Аполон во Делфи, оваа колона е една од најважните бронзени дела од класичните времиња кои преживеале до денес. За одбележување на победата на грчките градови-држави победија против Персискиот во Грчко-персиски војни, оваа колона е излеана со собирање и топење на рацете во персискиот гарнизон, а се состои од три змии испреплетени една околу друга.

4. Колона Chainmail – Со оглед на тоа што е на иста возраст со обелиск, оваа колона била покриена со бронзени плочи.

5. Палатата Ибрахим Паша (сега Музеј на турски и исламски уметности) – Тоа е единствената везирска палата од 16th век во Истанбул што преживеа. Во оваа палата, која припаѓала Макбул / Мактул Ибрахим Паша, зачувана е една од најбогатите колекции на килими во исламскиот свет. Колекцијата ги содржи најважните теписи во светот, селџучките теписи кои датираат од 13th век се познати како најстарите модерни теписи кои преживеале до денес.

6. Отоманско Катастарско Министерство (сега Катастарски регистар) – Овој објект, кој е еден од најубавите примероци на турската неокласика, се поврзува со еден од дворовите на палатата Ибрахим-паша.

7. Сервер Деде храм – Сместен во дворот на зградата на Отоманското Катастарско Министерство, надгробните споменици на светилиштето се составени од инкрустирани столбови земени од зградата Света Ефимија.

8. Гробниците на тројцата маченици – На местото каде што познатите Мелами шеик Исмаил Машуки и неговите следбеници загинаа, светилиштата изградени во нивна чест сè уште стојат, иако надгробните споменици се скршени.

9. Шуплива фонтана – Зад артефактот кој е една од трите шупливи фонтани во Истанбул се наоѓа цистерна на која се наоѓаат седиштата на византискиот хиподром.

10. Османлиско Министерство за земјоделство (сега Ректорат на Универзитетот Мармара)

11. Музејот на јаничарите – Се наоѓа во предниот дел на десното крило на Ректоратот на Универзитетот Мармара. Тоа е втора музејска зграда во Истанбул што има грбови на ѕидовите.

12. Хиподром Сфендон – Овие ѕидини, кои се едни од најстарите што може да се видат во градот, се изградени од Римскиот император Септимус Север подоцна 2nd век, а поправен од императорот Константин во 4th. На овие ѕидови, кои кријат огромна подградба под нив, може да се видат трагите од зградите кои некогаш биле во непосредна близина до нив. Оваа структура формира тераса за заоблениот крај на патеката на Хиподром.

13. Цистерна на улица Накилбенд– Се смета дека оваа зграда, во која се сместени теписите и златарите на Накал, како и изложбениот салон на катот, припаѓа на раниот византиски период.

14. Мозаик на подот на Eresin Otel со риби – Ѕидовите и камените дела на овој артефакт, кој припаѓа на рановизантискиот период, се зачувани при изградбата на хотелот, а е изложен денес.

15. Малата џамија Аја Софија - Црквата Свети Сергиос и Бахос била изградена за да ја покаже својата благодарност од страна на императорот Јустинијан, кој исто така ја изградил Света Софија.

16. Тунел на малата џамија Аја Софија – Се смета дека оваа мала врата покрај Малата Аја Софија џамија, во бедемот на брегот, била отворена за време на отоманскиот период. Познато е дека украсените парчиња со натписи биле донесени овде од постаментот на статуата на императорот Јустинијан на плоштадот Ајасофија.

17. Палатата Буколеон и царскиот пристаниште – Ова е единствената палата на плажа која преживеала од византискиот свет. Тој е еден од најважните делови на Магнум Палатиум.

18. Бедеми на брегот на Мармара 

19. Фарос светилник – Веста за непријателот кој и се заканува на Византија од исток беше пренесена со чад дење и оган ноќе, па конечно стигна до оваа кула сместена на бедемот на брегот. Покрај тоа, овој светилник бил поставен така што го осветлува пристаништето пред него.

20. Бања Чардакли

21. Кадирга Соколу Мехмет Пашина џамија и комплекс – Џамијата што Соколу Мехмет имаше Архитектот Синан градбата е позната по своите никески плочки со извонредна убавина. Покрај тоа, во внатрешноста на џамијата се наоѓаат четири парчиња од Хацер-ул Есвед камен донесен од Каба.

22. Ревани Челеби (Хелваи) Месџид – Стои, делумно руинирана, од страна на Соколу Мехмет Пашина џамија.

23. Кадирга дервишка ложа на Узбекистанскиот– Оваа дервишка ложа била подготвена како еден вид клуб или гостилница за маршрутата на дервишите и исламското свештенство од Централна Азија, Самарканд, Бухара и околината. Иако нејзината првобитна градба била прилично стара, крилата што стојат денес припаѓаат на раните 20th век.

За оваа рута предлагаме приближно резерва еден цел ден.