Ортакој џамија

Додека Истанбул нема недостиг од историски џамии Ортакој џамија е меѓу најубавите. Сместена непосредно пред Босфор, џамијата Ортакој има апсолутно прекрасен поглед. Ова е причината зошто на Ортакој џамија зајдисонце и изгрејсонце им обезбеди на своите посетители најмногу фотогенични можности што може да се замислат. Поради уникатната локација на џамијата, на Ортакој џамија и мост на Босфор се многу блиски. Џамијата Ортакој се наоѓа на отворен плоштад во Ортакој, една од најпознатите и најисториската населба во Истанбул. Џамијата е исто толку историска, толку и живописна и затоа апсолутно мора да се посети. 

Џамија со многу лица

Можеби се прашувате зошто музејот Ортакој е толку важен. Можеби некои Факти за џамијата Ортакој ќе ви помогне да разберете; Џамијата Ортакој била изградена во 19 век, на местото на постара џамија од 18 век која не го издржала тестот на времето. Џамијата ја изградиле ерменскиот архитект Гарабет Балјан и неговиот син Нигогајус Балјан по наредба на султанот Абдулмеџид да служи како Голема Царска џамија. Двајцата архитекти создадоа голема, навистина импресивна структура и не е ни чудо, бидејќи тие беа и архитектите кои ја дизајнираа спектакуларната палата Долмабахче. Џамијата е изградена во ново-барокен стил. Нејзината раскошна надворешност дозволува многу природна светлина во која служи за истакнување на волшебната калиграфија што можете да ја сретнете внатре, направена од самиот султан Абдулмеџид. Малата главна комора на џамијата е во форма на квадрат чии рабови се по 12.25 метри. Таванот на џамијата е типично во облик на купола и е покриен со неверојатни розови мозаици. Конечно, џамијата има две високи минариња, но само еден шерефе или минаре балкон.

Важни совети и тури

Закачена за летната палата на султанот, џамијата Ортакој верно служела како место за богослужба многу години и сè уште продолжува да го прави тоа. Тоа е дел од причината за Реставрација на џамијата Ортакој која беше доста обемна кога се одржа. Тоа е, исто така, зошто додека џамијата е отворена за посетители секој ден, таа не може да се посети за време на молитвата. Како таква, на Часови за посета на џамијата Ортакој се следните: од 9 до 11.15 часот, од 12.35 до 2.15 часот и од 3.25 до 4.15 часот. Дополнително, џамијата Ортакој не е отворена за посетители во петок, кој е свет ден во исламот, помеѓу 10.30 и 1.45 часот. Настрана од овие, посетителите се добредојдени да направат обиколка на џамијата кога сакаат. 

Стигнување до џамијата Ортакој за среќа е многу лесно. На пример, да се добие од Ортакој џамија до Таксим се што треба да направите е да го фатите автобусот 40, 40Т или 42Т. Слично на тоа, ако сакате да добиете од Султанахмет до џамијата Ортакој се што треба да направите е да скокнете до Кабатас преку метро и потоа да го фатите автобусот 22, 22RE или 25E. За среќа, можете лесно да го испланирате патувањето до Ортакој со туристичката карта на Истанбул. Настрана од тоа, ако се прашувате што Влез во џамијата Ортакој е откако ќе стигнете таму; тоа зависи од вас. Бидејќи џамијата е верска зграда отворена за јавноста, влезната такса е целосно заснована на донации. Значи, можете да платите колку сакате или малку. 
Откако ќе ја прошетате џамијата Ортакој, ќе можете да најдете многу работи што треба да ги направите во соседството. Може да се прошетате покрај Босфорот или ако се чувствувате повеќе културно наклонети, можете да ја посетите или Грчката православна црква Свети Фока или синагогата Ец Ахајм, кои и двете се прилично блиску. Ако ја посетите џамијата во недела, ќе можете да го разгледате локалниот пазар за занаети што отвора продавница таму. Ако се чувствувате лукаво, има многу ресторани во близина на џамијата Ортакој како што се палатата Ферије, Бањан, Каламата или Мусезе. Па, зошто да не прошетате малку наоколу и да ја откриете не само една од најисториските џамии во Истанбул, туку и најстарите, најшармантните населби. 

Често поставувани прашања

Кога треба да ја посетам џамијата Ортакој?
Можете да ја посетите џамијата Ортакој секој ден надвор од времето на молитва.
Дали ќе ми треба водич во џамијата Ортакој?
Музејот можете да го посетите сами, но подобро би било турнејата со водич. Но, бидете сигурни дека и аудио водичот подготвен од istanbul.com е доволен за вас.
Дали е скапо да се влезе во џамијата Ортакој?
Влезот во џамијата Ортакој не се плаќа.
Како да стигнете до џамијата Ортакој?
Лесно е да се стигне со јавен превоз. На пример, можете да земете автобус од Кабаташ до округот Ортакој. Од постојката на Ортакој е на 5 минути пешачење.