Главните историски места што можете да ги посетите во Истанбул се џамии и амами изградена од големиот архитект Синан. Некои од најпознатите градби и џамии што ги направил се следните: џамија Сулејманије, џамија Селимије, палата Топкапи, Стариот мост и многу други. 

Меѓутоа, покрај сите џамии, тој беше одговорен и за изградба на мостови околу Истанбул, не фигуративно, туку буквално. Тој создаде прецизно 35 аквадуктни мостови околу Турција. Ќе го разгледаме наследството што го оставија Архитект Синан поблиску, наведувајќи ги градбите и историските места за посета во Истанбул и одговарање на прашањето; што треба да се прави во Истанбул? Да почнеме со првото нешто што треба да го направите кога патувате во Истанбул. 

Сулејманије џамија 

Една од монументалните работи во Истанбул е да ја посетите џамијата со огромна историја и значење. Дизајнирана од царскиот архитект Синан во 1550 година, џамијата Сулејманије е историско место што мора да се види во Истанбул. Покрај тоа што е атракција за туристи, има големо религиозно значење. Процесот на неговото градење започнал во 1550 година и бил завршен во 1557 година. Бидејќи биле потребни цели осум години за да се изгради, се смета за едно од важните историски места во Истанбул. Првично беше создаден во името на Султанот Сулејман Величествениот од архитект Синан. 

Една од ретките работи што го привлекуваат вниманието на случајните минувачи е неговата неверојатно огромна големина. Затоа познат како најголемиот дизајн на архитект Синан. Благодарение на неговата огромна големина, тој исто така сместува привлечни дизајни на ѕидовите, во споредба со делата на Микеланџело. Сепак, џамијата не содржи само извонреден дизајн и архитектура на отворање на вилицата; во него се наоѓаат и гробниците на султанот Сулејман Величествениот, неговата сопруга Хасеки Хурем, но и самиот архитект, архитект Синан. Значи, патувајте во Истанбул и откријте ги многуте чуда на овој град, вклучувајќи историски места, чаршии и амами! 

Џамијата Сехзаде се нарекува и „Принцова џамија“.

Друго ремек дело на архитектот Синан што можете да го посетите додека патувате во Истанбул е прекрасната историска џамија, Шехзаде џамија. Лоцирана, исто така, во областа Фатих во Истанбул, џамијата била нарачана од султанот Сулејман Величествениот како почит на неговиот омилен син Шехзаде Мехмет кој починал во 1543 година, па оттука и нејзиниот прекар "Принцова џамија„. Се смета за највеличественото и најпознатото дело на архитектот Синан, џамијата е едно од историските места во Истанбул каде што треба да се патува додека се открива Истанбул. 

Џамијата беше првото големо империјално дело на архитектот Синан и имаше голема вредност во историјата на џамиите во Истанбул. Дизајнот на џамијата го одзема здивот, прво со нејзината голема централна купола опкружена со помали куполи и второ со нејзиниот двор. Ова е одличен пример на отоманската архитектура со својот портим на отворено. Затоа, повелете и отпатувајте во Истанбул, и уживајте во многуте убавини што ги нуди архитект Синан!

Скриени бувови во Истанбул

Една од ретките карактеристики што ја разликуваат работата на архитект Синан од кој било друг архитект е неговата употреба на имагинација за исполнување на суштината на архитектурата. Додека архитект Синан има ремек-дела расфрлани заедно со Истанбул и Турција, исто така можете да најдете индиции кои ги одразуваат неговите интереси во неговите царски дела. Иако вообичаено се смета за симбол на злото, бувовите исто така претставуваат знаење и мудрост. Во грчката митологија, Атина слегува на земјата како був за да ги набљудува смртниците. 

Атина е божица на мудроста, што може да биде увид во тоа зошто архитектот Синан имплементира фигури од був во неговите дизајни. Гледајќи ги џамиите што ги изградил под одреден агол ќе открие формирање на був. Можете да го најдете симболи во многу негови ремек-дела. Неколку од нив се џамијата Селимије и џамијата Сулејманије. Нејасно е зошто архитектот Синан ја имал оваа необична врска со бувовите; сепак, гледањето нагоре во нив и гледањето на неговото мајсторство во поинакво светло ќе ве натера да сакате повеќе. 

Почитувани споменувања

Мостот Бујукчекмеџе е едно од помалку познатите дела на архитектот Синан. Сепак, има голема вредност и покажува огромна величественост. На Белата кула во Солун е уште едно ремек дело дизајнирано од архитектот Синан. Сместено во северна Грција, ги маѓепсува случајните минувачи со својата големина и убавина. Затоа, следниот пат кога ќе бидете во Турција, посетете го нејзиниот сосед и видете безброј ремек-дела на архитектот Синан. 

Работата на архитектот Синан не е ограничена само на Истанбул; можете да патувате во Турција и да ги најдете неговите многубројни мостови и џамии расфрлани наоколу, кои чекаат да бидат откриени. Патување во Истанбул и учење на скриените приказни кои се чуваат внатре во ремек-дела на архитект Синан ќе ви даде поглед на животот за време на Отоманската империја. Како земја со огромна историја, Истанбул нуди убавина во своите улици, џамии и чаршии.

Почнувајќи од џамиите, нема недостиг од историските места во Истанбул. Сметан за еден од најголемите архитекти на сите времиња, архитект Синан ја истури сета своја љубов во неговите дизајни и создаде ремек-дела во Турција и во светот. Започнете го вашето патување во откривање на умот и работата на Архитект Синан треба да започне во Истанбул, Турција

Често поставувани прашања

Кој бил најпознатиот отомански архитект?
Архитектот Синан, со своите славни градби, се смета за најпознатиот отомански архитект.
Зошто Мимар Синан е значаен за Отоманската империја?
Архитектот Синан е познат затоа што неговото дело во тоа време ја претставувало славата на Отоманската империја.
Кој ја изгради Сината џамија?
Сината џамија била изградена од Мимар Синан од 1609 до 1616 година.
Кој ја изгради палатата Топкапи?
Палатата Топкапи ја изградиле повеќе од едно лице. Сите Мимар Синан, Саркиш Баљан, Давут Ага и Ацем Али биле активни за време на изградбата.
Како да стигнете до џамијата Сулејманије?
Најлесен начин да се стигне до џамијата Сулејманије е со трамвај до областите околу Големата чаршија и Универзитетот.