Изник ги исполнува нашите бели дробови со кислород, а нашите умови со мир. Дури и кога тргнувате од Истанбул со траект од Јеникапи или Пендик, покрај себе ги имате прекрасните Принцови Острови и стигнувате до Пристаништето Јалова, на кој пристигнувате 1 час подоцна, го гледате прекрасното Изник ​​Езеро веднаш. Оваа област, која лесно можете да ја посетите во еден ден, има мирна природа. Изник, тивко гратче далеку од очите, останува многу скромен во споредба со неговата огромна историска позадина. Изник, кој е зачуван со векови со градските ѕидини кои се протегаат на 5 километри, е и првиот турски главен град во Анадолија и еден од ретките градови кои се сметаат за свети за Христијанството, од страна на Ватикан.

Како да стигнете до Изник?

Изник ​​се наоѓа на југот на Истанбул и северозападно од градот Бурса. Ако сакате да тргнете од Истанбул, најдобрата опција би била 1 час поморско патување со фериботите кои тргнуваат од Јеникапи или Пендик. Ќе ви требаат два часа ако одите со автомобил.

Што да се јаде во Изник?

Познатите вкусови на Изник ​​се супа од риба, ражен, гребење (пржена жолта риба), рак и маслинки. Можете да уживате во трошење време во близок контакт со природата во рестораните и кафулињата со морска храна Областа Изник ​​во Бурса. Овие претпријатија, кои се обично на брегот на Изник ​​Езеро, ќе ви овозможи да ја вкусите рибата од Изникското Езеро додека пиете чај или турско кафе и уживате во едно од највозбудливите зајдисонца во светот. Во рестораните се служи риба од Изничкото Езеро, која може да ја пробате. Можете да ги пробате и трпезните маслинки произведени во Изник.

Историја и легенди на Изник

Изник, хеленистичка, римска, византиска и отоманска населба, е речиси музеј на отворено. Бидејќи монументалните градби кои носат траги од сите овие цивилизации, особено градските ѕидини, сè уште стојат. п.н.е. во Изник ​​знаеме денес, имало населен живот и пред VII век. Населбата наречена Хеликоре била дом на тракиските племиња во 7 век п.н.е. Во 7 година п.н.е. градот бил обновен од Антигонос, еден од генералите на Александар Македонски, македонскиот император, а името му е Антигонеја по Антигонос. Меѓутоа, по смртта на Александар, за време на војната меѓу генералот Антигонос и друг човек на Александар, генералот Лисимахос, градот паднал во рацете на Лисимахос и тој на градот му го дал името на неговата сопруга Никеја. Никеја била поврзана со Кралството Битинија во 316 п.н.е. и станала еден од класичните градови на Рим.

Никеја е местото каде што се состана првиот вселенски (универзален) христијански собор. Со одлуката донесена како резултат на оваа средба, верувањето дека Исус е син Божји, кое продолжува да важи и денес, станува општо. На 19-тиот собор свикан во Ватикан во 1962 година, тој е прогласен за трет свет град во светот по Ерусалим и Ватикан, папата.

Никеја, која останала под византиска власт до Селџуците, станала престолнина на Селџучката држава по освојувањето на градот од страна на Куталмишоглу Сулејман Шах. Куталмишоглу Сулејман Шах го менува името на градот во „Изник“ што на турски значи „трага од Никеја“.

Изник, кој беше домаќин на првиот медресе и народната кујна на Отоманската империја, бил изграден помеѓу 14 и 16 век. Во 19 век, тој стана важен образовен, културен, уметнички и трговски центар каде што се обучуваа многу научници и уметници. Најпознатите просветители на империјата држеле предавања во медресите овде. Градот, кој го живеел своето златно доба, особено за време на владеењето на Мурат II и Чандарлилар, станал важен центар за сместување бидејќи бил на караванската рута од Истанбул до Анадолија. По освојувањето на Истанбул, важноста на Изник ​​почнала да опаѓа, при што Истанбул постепено добивал важност и последователна миграција на истакнатите семејства на Изник ​​на Запад.

Верувањето дека закопан град налик на Атлантида лежи под водите на Езерото Изник е најпознатата легенда за Изник. Со векови меѓу рибарите од Изник ​​се шушка дека на минарињата на потонатиот град биле фатени мрежи и риболовни прачки. Во езерото, кое беше прогласено за заштитено место во 1990 година, истражувањата направени во последните години покажаа дека ова можеби е многу повеќе од легенда. Откривањето на базиликата, која беше пронајдена под вода во 2014 година, е најконкретен доказ досега за тврдењата дека навистина има потонат град во езерото Изник.

Историски градски ѕидини и градски порти

Точниот датум на градските ѕидини на Изник ​​со височина од 10-13 метри и вкупна должина од 4,970 метри не може да се утврди, но сепак може да се каже дека генерално се евидентирани како датирани од доцноримскиот период. Решеткиот градски план во Изник ​​е доказ дека градот потекнува од хеленистичката ера, но ѕидините не се од тој период. Поради земјотреси и војни, ѕидовите биле поправени во многу различни периоди. Помеѓу 5-те главни порти на градот, портата Лефке (исток) и портата Истанбул (север) се двете најважни преживеани порти. Слични карактеристики се забележани на двете врати. Натписите се напишани на старогрчки јазик, а на двете врати се издвојуваат различни сцени од грчката митологија и формата на римската триумфална порта. Тоа е затоа што камењата отстранети од античкиот театар биле користени во изградбата на ѕидовите поради потребата од материјали за поправка на ѕидовите оштетени во војните. Се веруваше дека маските што личат на Медуза на портата на Истанбул го штитат градот од зли духови.

Зелена џамија

Можеме да кажеме дека убавата Зелена џамија на Изник ​​со плочки е симбол на Изник. Џамијата го привлекува вниманието со каменоделството на мермерниот олтар, кој е прв пример во Отоманската империја, а најважно е со своето минаре украсено со тиркизни, зелени и виолетови плочки. Оваа џамија не била сама, туку била во форма на комплекс со бања и медреса. За жал, другите структури на комплексот (külliye) не се зачувани.

Изник ​​Аја Софија џамија

Изник ​​џамијата Аја Софија е најпознатата градба во Изник. Ова е црквата во која во 7 година се одржал 787. христијански собор, но Орхан Гази ја претворил камбанаријата во минаре по 1331 година и ја претворил во џамија.

Дикилиташ (Обелиск)

Обелиск, или Бешташ, е споменик висок 12 метри, подигнат во името на C. Cassius Philiscus во Изник, кој датира од римскиот период, во 1 век од нашата ера. Друго име за него е „Beştaş“ (пет камења), бидејќи е направен од пет камења по ред. На него има грчки натписи. Шестиот камен на врвот не преживеал до денес. Се смета дека тој 6-ти камен е истакната фигура како што е божицата на победата или статуа на орел. Се наоѓа во границите на селото Елбејли, на 6 километри од центарот на Изник. Лесно е да се стигне до таму со изнајмување велосипед.

Медресата Сулејман Паша

Ова е медресето Сулејман-паша, познато како првата османлиска медреса. Првата медреса на Отоманската империја била медресата Изник, која била наречена Медреса Манастир (1331), но за жал таа медреса не е зачувана. Точната локација на неа, исто така, денес не е позната. Медресата, изградена во 1332 година, е медреса изградена од принцот Сулејман, најстариот син на Орхан Гази, познат како „Освојувачот на Румелија“. каде што има работилници за плочки.

Џамија Хаџи Озбек

Џамијата Хаџи Озбек изградена помеѓу 1333 и 1334 година, се смета за првата џамија на Отоманската империја. Бидејќи најстарата од џамиите со натпис, односно пишан датум на градба е џамијата Хаџи Озбек. Има мал, квадрат план, и мешана архитектура од камен и тула. Направени се многу дополнувања и прилагодувања на структурата. 
обелиск

Работилници за плочки

Изник ​​денес е најпознат по својата керамичка уметност. Ќерамичката уметност е занаетчиство кое потекнува од Анадолските поглавари и Селџуците, но го живеело своето златно доба со Османлиите. Тоа е уметност што се состои од комбинација на различни техники, во кои почвата се обликува и обојува пред да влезе во печката, а потоа најчесто се користи како ѕидна покривка и декоративен материјал во архитектонските структури или за покривање на предмети за секојдневна употреба како што се саксии, чинии. , вазни и бокали. Постојат десетици техники за правење плочки кои произлегуваат од знаењето акумулирано од Античка Грција до Селџуците, а Изник ​​е прекрасно место за нивно гледање. Некои работилници овде сè уште ја одржуваат оваа историска и вредна уметност жива и им нудат на посетителите можност да го искусат правењето плочки во еден ден. Во уметничката работилница „Адил Кан Нурсан“, можете да ги набљудувате стиловите на плочките од 13 различни периоди, да го гледате производството на плочки и да го пробате сами. Друга позната работилница за плочки е уметничката работилница Ешреф Ероглу. Освен овие две работилници, има и многу работилници.

Турска бања стара 650 години

Бањата на Мурат I или бањата Хаџи Хамза е една од бањите кои неодамна беа обновени и отворени. Историската бања од 15 век денес е стара околу 650 години.

Езерото Изник

Езерото Изник ​​е најголемото езеро во регионот на Мармара и петтото по големина езеро во Турција. Загубениот град кој се споменува во легендите се вели дека е под ова езеро, а базиликата, која е откопана во 5 година, лесно може да се види во деновите кога времето е убаво, а водата е чиста. Можете да патувате со вашето кану над овој изгубен град во езерото Изник, кој е природно чудо. Можете исто така да јадете слатководна риба како крап, пастрмка и сом кои живеат во езерото во рестораните во близина. 

Пристаниште Изник

Ако сакате да го гледате зајдисонцето од копно, можете да седнете во чајните градини на кејот Изник, каде што можете да пиете чај и кафе, наспроти погледот на рибарските чамци и светилникот.

Маслинови градини

Изникчани велат дека овде се прават најдобрите црни маслинки. Кога ќе дојдете овде, може да размислите да ги купите неговите вкусни маслинки или маслинки.

Кањонот Сансарак

Друг скриен скапоцен камен на Изник ​​е кањонот Сансарак. Ова е исто така одлично место за пешачење и пливање потоа. Сместено во селото Сансарак Изник, кањонот е кањон во шумата со базен долг 7 километри во лето и патека на средно ниво од 1.7 километри што не е лесна. Селото Сансарак, низ кое минува кањонот, е отоманско село старо 500 години. Додека минувате низ ова село, не продолжувајте по патот без да пиете чај традиционално зготвен на оган на дрва.

Керамет Иликаси 

Керамет Иликаси (изворска вода) е поврзана со областа Орхангази, но е оддалечен и 25 километри и 30 минути од Изник, па затоа е многу блиску. Се вели дека нејзината сулфурна вода е лековита.

Еднодневно патување за паметење: Истражете го скриениот скапоцен камен на Бурса со Istanbul.com

со Истанбул.com, можете да одите на еднодневно патување во Бурса и да ја откриете нејзината богата историја, прекрасна архитектура и природни чуда. Istanbul.com има еднодневни патувања кои нудат удобен и достапен начин за посета на Бурса, со вклучен превоз, тури со водич и влезници. Резервирајте го вашето еднодневно патување во Бурса со Istanbul.com сега и откријте ја убавината на овој волшебен град.

Откријте повеќе искуства на отворено со Istanbul.com

Ако сакате да го искористите максимумот од вашето патување во Истанбул и барате незаборавно искуство на отворено, Езерото Сапанча и дневната турнеја Машукие мора да ги видите. Потопете се во неверојатната природна убавина на регионот со ова неверојатно патување низ живописните пејзажи. И ако барате возбуда, не пропуштајте го Xtrem Adventures Istanbul - парк со висок јажиња со патент и други активности за пумпање адреналин. Со купување на вашите атракции преку Istanbul Tourist Pass®, не само што ќе заштедите време и пари, туку и ќе добиете ексклузивен пристап до дополнителни попусти и поволности. Затоа, не чекајте - резервирајте ја вашата авантура денес и направете незаборавни спомени во Истанбул!

Често поставувани прашања

По што е познат Изник?
Изник ​​се прославил во 16-тиот и 17-тиот век со своите извонредни плочки, кои ги украсувале џамиите и палатите низ Отоманската империја.
Кои се најдобрите атракции за посета во Изник?
Местата што мора да се посетат во Изник ​​вклучуваат џамија Изник ​​Аја Софија Орхан, Изник ​​Езеро, Бања Мурат, Медресата Сулејман Паша, Центарот на портата Лефке, Света Софија, каменот Дикили, антички урнатини, бројни споменици и скулптури.
Кои се најдобрите активности на отворено во Изник?
Најдобрите активности на отворено во Изник ​​се откривањето на езерото Изник, Ла Кабана Изник ​​и кањонот Сансарак.
Која е историјата на Изник?
Појавата на индустријата за производство на керамика и ќерамиди во 16 век означи голем период од значење за Изник. Многу од џамиите кои Мимар Синан ги дизајнираше во Истанбул беа украсени со керамички плочки Изник.