Музејот на играчки – кој е основан во историски павилјон на семејството на Сунај Акин, еден од најпознатите турски писатели – ве очекува во населбата Гезтепе. Колекцијата во Музеј на играчки содржи вкупно четири илјади играчки, избрани внимателно од предмети собрани од сите страни на светот и од многу различни историски епохи. Ќе ги воодушеви посетителите од сите возрасти.

Првото нешто што ќе го сретнете на ова патување низ светот на играчките е самата продавница за играчки. Овде, во музејската продавница за подароци, ќе имате можност да купите играчка Ејуп, која е симбол на традиционалното турско производство на играчки.

За Музејот на играчки

На 23 април 2005 година, турскиот поет Сунај Акин го отвори првиот и единствен приватен музеј за играчки во Турција. Овој ден на отворање не беше избран по случаен избор. 23 април е значаен ден во историјата на Турската Република. Во 1923 година, на денешен ден за прв пат се собра Големото национално собрание. Нацијата, исто така, го одбележува Денот на националниот суверенитет и Денот на детето во исто време во овој период. Основачот на Турската Република, Мустафа Кемал Ататурк, на децата од светот им подари посебен ден за славење.

Со коњ за играчки што го купил од антикварница во Германија, Сунај Акин го основал Музејот на играчки во Истанбул во 1990 година, откако станал свесен за музеј на играчки во Нирнберг, Германија. Тој додаде во својата колекција повеќе од 15 години и сега поседува 7000 стари играчки. Во меѓувреме, тој работи напорно за да ја претвори историската вила на неговото семејство во добредојден музеј. Експонатите во овој четирикатен музеј во Гезтепе, Истанбул, се вкупно 4,000 играчки. Најстарата е играчка виолина направена во Франција во 1817 година. Сеопфатната колекција вклучува и порцелански кукли, кукла произведена во САД во 1820-тите, комплет џамлии направени во САД во 1860-тите, германски лимени играчки, и комплети од мермер.

Искусен сценски дизајнер ги постави дисплеите и внатрешниот декор. Во секоја соба може да се видат различни театарски сцени. На пример, минијатурни железнички комплети се прикажани во вистински оддел за воз, но сепак кога ќе се приближите до галерија со вселенски играчки, ве пресретнуваат горните ѕвезди.

Изненадувања на музејот за играчки во Истанбул

За разлика од сериозното опкружување што можеби сте го доживеале во други музеи, атмосферата на Музејот на играчки во Истанбул е симпатична и разиграна. На пример, кога ќе влезете во делот што содржи играчки од вселената, ѕвездите ќе трепкаат над вашата глава. Играчките за воз се прикажани во вистински воз. А во подрумот на музејот ги чека пријатно изненадување оние кои се љубопитни за внатрешноста на подморницата!

Најстарата играчка!

Најстарата играчка во колекцијата на музејот е виолина, направена во Франција во 1817 година. Други антички играчки вклучуваат кукла за бебиња направена во САД во 1820 година, џамлии произведени во САД. во 1860-тите, и стогодишни лимени играчки и порцелански бебиња произведени во Германија.

Активности во Музејот на играчки во Истанбул 

Музејот на играчки во Истанбул продолжува да остане енергичен и, покрај тоа што содржи голема колекција играчки, се обидува да ги зајакне врските меѓу своите патрони нудејќи програми за обука и активности и дозволувајќи пристап до бесконечниот свет на фантазијата. Овие активности инспирирани од играчките им овозможуваат на нашите посетители можност да комуницираат со многу уметнички дисциплини. Преку приказните за играчки, посетителите стекнуваат знаење за светската историја и создаваат мост помеѓу сегашноста и иднината.

Од бебиња до возрасни, активностите се привлечни за широк спектар на возрасти. Работилници, класичен и современ куклен театар, магични изведби на професионални илузионисти, документарни филмови, професионални работилници, кина и актерски работилници се меѓу активностите погодни за деца. Театарски претстави, работилници за креативност, работилници за фотографија, денови за читање книга, часови за читање филмови и уметнички семинари се некои од активностите достапни за возрасните. Во музејот, персоналот има намера да спроведува активности во кои членовите на семејството можат да учествуваат колективно или индивидуално.

Често поставувани прашања

Зошто треба да го посетам музејот на играчки во Истанбул?
Секој возрасен треба понекогаш да се врати во своето детство, а секое дете треба да види дека секој возрасен некогаш бил дете. Не пропуштајте ја шансата да ја видите моќта на поврзување на играчките низ годините
Дали треба да чекам во ред за да добијам билети?
Со билетите што ги купувате од Istanbul.com, не треба да чекате ред ниту за некоја позната туристичка атракција, а билетите се бесплатни.
Работно време на Музејот на играчки во Истанбул?
Музејот на играчки во Истанбул е отворен за посетители секој ден, освен понеделник, од 11:00 до 18:00 часот.