Султанахмет

Султанахмет е најважната и популарна туристичка област на Истанбул поради нејзината централна локација и присуството на многу историски градби.

 • Сина џамија, 
 • Џамијата Света Софија, 
 • Парк Гулхане, 
 • Палатата Буколеон, 
 • Палатата Топкапи, 
 • Истанбулски археолошки музеи

Многу повеќе историски градби, како на пример, се наоѓаат во областа Султанахмет.

Можеби претпоставувате дека има многу алтернативи за градскиот хотел во Султанахмет. Еве некои од нив;

 • Хотел Арарат
 • Досо Доси Хотел Стариот град

Бешикташ

Бешикташ е една од најцентралните и најживите области на Истанбул. Без разлика дали вашата причина за патување во Истанбул е деловен или туристички план, можете најпријатно да патувате во Истанбул со избирање меѓу хотелите во градот Бешикташ за сместување.

Има многу места за патување во Бешикташ;

 • Бешикташ Чарши
 • Поморски музеј
 • Палатата Долмабахче
 • Ихламур Касри

Освен сите овие, Бешикташ е еден од идеалните региони за сместување со копнен и поморски превоз. Затоа, поседувањето на вашиот хотел во Бешикташ ви овозможува лесно да стигнете до другите делови на Истанбул.

Еве некои од најубавите градски хотели во Бешикташ;

 • Хотел Босфора
 • Хотел Мејдан Бешикташ

импровизација

Овој регион, познат како Пера во минатото, има големо значење во историјата и туризмот.

Еве кои места мора да се видат додека патувате до Таксим;

 • Улица Истиклал
 • Плоштад Таксим
 • Парк Таксим Гези
 • Кулата Галата
 • Музеј Пера
 • Музеј на модерна уметност во Истанбул

Таксим е еден од областите што никогаш не спие, со места за посета, шопинг и места за забава, особено улицата Истиклал.

Доколку сакате да престојувате во Таксим, еве предлози за градски хотели за вас;

 • Антички хотел Галата 
 • Хотел Пера Палас

Општо земено, буџетот е нашиот прв и најважен критериум при изборот на хотел. Сепак, не е доволно да се погледне паричникот и другите точки што треба да се земат предвид при изборот на хотел.

Други фактори што треба да се земат предвид при изборот на градски хотел

 • Локација на хотелот

Ако сте дошле во Истанбул на кратко и не сакате да губите време на патиштата, вашиот хотел можеби е суштински блиску до центарот на градот и местата за посета. Треба да бидете сигурни дека вашиот хотел е блиску до центарот. Веб-страниците на хотелите може да кажат дека е пет минути пешачење до центарот на градот, но тоа не мора секогаш да е вистина. Затоа, погледнете ја локацијата на хотелот од навигацијата и прегледајте ги прегледите на хотелот.

 • Паркинг

Доколку патувате со автомобил, проверете дали хотелот има паркинг простор. Ако хотелот обезбедува паркинг простор, ако треба да платите било каква такса за паркирање, исто така е корисно да истражите колку е тоа и колку е безбедно паркинг просторот.

 • Дополнителни такси

Треба да размислите каква удобност ви е потребна во хотелот каде што ќе одберете да престојувате и да одите на одмор, а исто така треба да знаете кои ставки вклучуваат хотелски трошоци. На пример, ако ви треба користење на интернет, размислете дали хотелот нуди интернет за вас на постојана основа. Или, на пример, ако има ресторан кој нуди различни вкусови што му припаѓаат на хотелот, би било корисно да се истражи дали таксата за оброк во тој ресторан е вклучена и во сместувањето. Исто така, проверете дали другите услуги што ги нуди хотелот, како што се спа, сауна и турска бања, се предмет на дополнителни трошоци.

 • Број на ѕвезди

Еден од најчестите методи е да го погледнете бројот на ѕвезди додека ги класифицирате хотелите во кои ќе одите на вашето патување. Особено ако хотелот има повеќе ѕвезди, толку повеќе можности нуди. Тоа е еден од најдобрите начини за споредување на хотелите еден со друг, а можете полесно да одредите дали ќе престојувате во буџет или луксузен хотел според вашиот буџет.

 • Карактеристики и услуги на хотелот

Во зависност од тоа кои карактеристики ги барате за хотелот, треба да ги проверите неговите капацитети. Можете да посакате хотелот да нуди различни капацитети покрај тоа што има карактеристики на ресторан и базен. Можеби ќе сакате трансфер на аеродром или услуга за турнеја или водич

Често поставувани прашања

Како да го пронајдете најпогодниот градски хотел за вас?
Може да добиете помош од веб-локациите како што се Trivago или Booking за да ги најдете најсоодветните градски хотели. Овие страници ви дозволуваат да ги споредите цените на хотелите. Пребарува цени кај стотици даватели на услуги и ве упатува таму.
Дали градските хотели се чисти и безбедни?
Се разбира, одговорот на ова прашање варира од хотел до хотел, но има нешто што треба да знаете. Постојат многу опции за хотели во Истанбул. Постои голема конкуренција помеѓу градските хотели. Затоа модерните градски хотели се подложни и на безбедноста и на чистотата за да ги изберат. Разгледувањето на прегледите на хотелот при изборот на вашиот хотел ќе ви помогне да изберете чист и безбеден хотел.