на Златен рог формира природно пристаниште на самиот устие на Босфорот и ја дели европската страна на Истанбул на два дела, одвојувајќи го Историскиот полуостров од Бејоглу на север. Денес, турското име на Златниот рог, Естивар, означува и самото водно тело и многу населби во близина. Оваа област отсекогаш била важен центар на риболов, земјоделство и транспорт. Во чест на фактот што обезбедува изобилство уште од своето прво населување, областа е позната како Златен Рог. Златниот рог особено привлекува со своите рибни ресторани сместени во реновирани историски згради.

Златен рог

Фенер:

Соседството на Фенер ја има честа да припаѓа на Светско наследство на УНЕСКО Список. Се наоѓа во областа Фатих, на западната страна на Златниот Рог. Балат, населбата во непосредна близина на Фенер, е стара колку и самата историја на Истанбул. Областа првпат била позната како Фанарион, По најважниот светилник во Златниот рог, која се наоѓала овде. Широк спектар на историски цркви, џамии и куќи се наоѓаат во Фенер. На Патријаршијата сè уште се наоѓа овде, и, како резултат на тоа, областа е важна центар за православна црква.

Балат:

Како Фенер, соседството на Балат е исто така во Светско наследство на УНЕСКО Список. Од византиско време наваму, оваа населба има тенденција да биде област на избор за еврејската заедница во Истанбул. Областите архитектонски споменици, цркви, синагоги, јавни бањи и пазари го задржуваат својот богат историски квалитет и денес. Речиси како пред вас да се шири историска слика на Истанбул во последните 2000 години.

Кафе Пиерлоти:

Кафе Пиерлоти е совршено место за пиење пенесто турско кафе и пушење наргиле додека го разгледувате целиот историски полуостров од птичја перспектива. Кафето Пиерлоти, именувано по познатиот француски романсиер и поморски аташе Пјер Лоти, е најдоброто место од каде што можете да го погледнете Златниот рог.

Тргнувајќи од населбата Ејуп, можете да стигнете до кафулето или со автомобил или со пешачење по угорнина по пешачка патека низ гробишта. Сепак, ви препорачуваме да го користите жичница сигурно ќе уживате во две минути патување.

Ако сакате да уживате во прекрасна глетка додека пиете пенеста шолја турско кафе, мала, чиста чаша чај или пушите традиционално наргиле (вода или наргиле), нема да најдете посоодветно место од Пиерлоти. Кафулето се состои од камена тераса украсена со традиционални турски мотиви и се наоѓа свртена кон Златниот рог на ридовите на Ејуп. Разгледници, подароци и книги се продаваат во друг дел од кафулето. Понатаму, зад кафулето има посебен комплекс од други кафулиња, ресторани и хотели дизајнирани во стилот на старите истанбулски куќи.

Од минатото до денес... Пјер Лоти беше француски писател, чие вистинско име беше Луј Мари Жулиен Вио. Кога престојувал во Истанбул, едно од неговите најчести места беше ова кафуле, кое тогаш беше познато како „Кафена Рабиа Кадин“. Се вели дека тој бил особено љубител на пушењето наргиле. Во чест на тоа што го посетувал кафулето, истото било прекрстено во „Кафе Пиерлоти“