Џамијата Ејуп Султан денес активно се користи како место за богослужба. Треба да забележиме дека има повеќе од еден архитект во времето на изградбата и дека сè уште е едно од најсветите места за богослужба во земјата. Иако сè уште се користи како место за богослужба, тоа не значи дека не е и туристичка атракција. Значи, сè уште можете да одите и да ја видите целата архитектонска убавина што таа може да ја понуди. Не заборавајте за придобивките што ќе ги добиете од туристичката карта на Истанбул! Сигурно ќе биде уште попријатно со соодветен туристички водич во Истанбул.

Областа каде што живее џамијата се нарекува и Ејуп Султан. Иако бил оштетен поради многу природни катастрофи низ историјата, овие штети биле санирани со текот на времето. И сега можете да ја видите оваа прекрасна џамија со сета своја сила и убавина.

Импресивна архитектонска структура на џамијата

за-ејуп-султан-џамија

Џамијата Ејуп Султан била изградена во 1459 година за време на владеењето на султанот Мехмет Освојувачот во регионот Ејуп во Истанбул. Главниот план на оваа џамија, која била проектирана како социјален комплекс, датира од античко време. Оваа џамија, која долго време остана проектна идеја, конечно беше решена и изградена во 1459 година. Има една централна и дваесет помали куполи околу неа. Се издвојува со својот комплексен дизајн бидејќи внатре во себе, џамијата Ејуп Султан е домаќин на бројни гробници и гробници. 

Иако успеал да ја зачува својата величественост и убавина со векови, земјотресот во 1766 година предизвикал реставрација. Оваа џамија, чиј целосен план за градба е прекроен, е едно од ретките места кои муслиманите и туристите ги сметаат за многу свети. Претпоставуваме дека дури и овие историски факти сами го прават место кое вреди да се види како туристичка атракција.

Прифатен е како еден од најдобро претставените примероци на отоманската архитектура. Откако била изградена, станала едно од најпосетуваните и најобожуваните места во отоманскиот период. Овој објект, кој денес беше меѓу туристичките атракции број еден во Истанбул, е преплавен од домашни и странски туристи. Непотребно е да се каже дека е меѓу најдобрите места за посета во Истанбул.

Омилен на турскиот народ; Богослужба во џамијата Ејуп Султан

Џамијата Ејуп Султан, која е популарна меѓу туристичките атракции, привлекува муслимански туристи и странски туристи. Тој е домаќин на муслимански туристи од различни делови на светот. Постојано е преплавен, а успева и да го привлече вниманието на локалното население. Луѓето кои ги извршуваат своите богослужби кои траат со векови успеале да го одржат жив духот на Ејуп Султан.

Самата џамија и другите градби во нејзиниот домен се распространети на правоаголна површина. Џамијата со испакнат михраб е покриена со 21 купола, од кои едната е централната купола со пречник од 17.5 метри. Во сите четири агли се поставени барокни фонтани, за кои се верува дека се света и лековита вода. Околу Ејуп Султан има и други знаменитости во кои ќе уживате, како што се моќниот чинар, чемпресите и гробиштата што ја опкружуваат зградата во нејзиниот централен двор. 

Таму почиваат драги и сакани поети и автори или историски ликови како Ахмет Хашим, Февзи Чакмак, Неџип Фазил, Зија Осман Саба и Сокулу Мехмет Паша. Џамијата Ејуп Султан ги маѓепсува своите посетители со својата величествена структура и фасцинантна историја. Ако сакате да го крунисате вашето патување во Истанбул, дајте му шанса на ова место и посетете ја џамијата Ејуп Султан со туристичката карта на Истанбул.

Можете да имате детални информации за неговата историја со приватен водич. Во исто време, можете да имате корист од привилегиите на членството во туристичката карта во Истанбул и да доживеете врвно патување. Кога вашето патување ќе заврши, ако сакате да ја продолжите турнејата со културни елементи, можете да ја свртите вашата рута до Базилика цистерна и откријте ги различните култури на Истанбул. Можете да дознаете повеќе за другите најдобри места за посета во Истанбул од Туристички премин во Истанбул веб-страница. Ќе ви послужи како совршен туристички водич во Истанбул