Замислете само: вашиот лет за Истанбул штотуку слета, а во градите чувствувате незадржлива радост од посета на нов град, полн со нови можности. Во Истанбул има стотици работи и сите овие можности се шетаат во вашиот ум. Со своите два главни аеродроми, еден на Анадолија, а другиот на европска страна, Истанбул пречекува илјадници луѓе да ги искусат овие чувства секој ден.

И покрај тоа што постојат опции за патување во Истанбул, освен воздушните патишта, како што се морските патишта, речиси сите претстојни туристи претпочитаат да дојдат во градот со лет до Истанбул. Во оваа статија ќе го откриеме Истанбул и неговиот аеродроми и можности за транспорт меѓу нив, и најважните туристички атракции на градот. Ќе ве запознаеме и со Истанбулската туристичка карта, која многу ќе ви го олесни патувањето во однос на билетите за туристичките атракции и јавниот превоз. Додека го планирате вашето патување и го откривате Истанбул, туристичката карта на Истанбул ќе ги намали цените за вас и ќе ви помогне да заштедите пари и време.

Аеродромски опции за вашиот лет до Истанбул

Да почнеме со тоа што прво ќе го погледнеме вашиот лет до Истанбул! Како што споменавме, имате две опции за аеродроми. Новиот и огромен аеродром во Истанбул, на Аеродром во Истанбул, се наоѓа во северните делови на Европската страна. Пречекува речиси 70% од претстојните туристи во градот. Вториот, именуван Аеродром Сабиха Гокчен, се наоѓа на страната на Анадолија и оперира во и од десетици земји од 2001 година.  

Постојат опции за превоз од двата аеродрома до неколку основни и иконски локации во Истанбул, како што се Кадикој или Таксим. Наместо да одите во вашиот хотел, можеби ќе сакате прво да го откриете Истанбул и да посетите некои туристички атракции. Ајде да го испланираме вашето патување со испитување на овие алтернативи за превоз до и од аеродромите, а во меѓувреме ќе ве запознаеме со некои работи што треба да ги правите во Истанбул.

Што да направите по вашиот лет за Истанбул?

Откако вашиот лет за Истанбул успешно слета на аеродромот во Истанбул, добивањето шатл од аеродромот е најдобриот начин да стигнете до центарот на градот. Летовите до Истанбул често слетуваат на овој аеродром, и слободно може да се каже дека е огромен - затоа не грижете се ако е потребно малку време да излезете од него! Аеродромските шатлови се означени како „Havaİst“ и имаат различни дестинации како што е Таксим. Ако купите еден Туристичка пропусница во Истанбул, таксата за овие шатлови ќе биде вклучена во вашата пропусница. Ако немате Туристички премин во Истанбул®, тогаш можете да платите преку готовина или картичка. Исто така, можете да добиете приватен трансфер од аеродром за намалена такса ако поседувате Туристички премин во Истанбул®.

Да претпоставиме дека вашиот лет за Истанбул слета на аеродромот Сабиха Ѓокчен. Во тој случај, првото нешто што треба да направите е да земете еден од шатловите Havabüs (слични на оние што сообраќаат на аеродромот во Истанбул) или општинските автобуси. Ако сакате да останете на страната на Анадолија, ви предлагаме да одите со Хавабус до Кадикој или со автобуси со број Е-10 или Е-11. Билетите за Havabüs Shuttles може да се купат во готово или со картичка. За општинските автобуси ќе ви треба Истанбулкарт. Ако купите еден Туристички премин во Истанбул®, можете да резервирате и приватен трансфер аеродром по намалена цена.

Затоа, сега кога вашиот лет до Истанбул е целосно решен и знаете како да пристигнете во центарот на градот или вашиот хотел, ајде да разговараме за остатокот од вашето патување и да ви го олесниме патот. Можеби ќе сакате да скокнете и веднаш да го откриете градот веднаш по слетувањето на вашиот лет за Истанбул. Не грижете се и продолжете да читате доколку сте љубопитни за превоз до туристичките атракции директно од аеродромите.

Главните работи што треба да ги направите во Истанбул

Засолниште и историски и географски туристички атракции, како и со бурен ноќен живот и безброј културни активности, Истанбул е крунскиот скапоцен камен на Турција. Милиони луѓе доаѓаат да го откријат Истанбул секоја година, а речиси сите претпочитаат да дојдат со лет. Придружете им се и испланирајте го вашето патување и вкусете ја привилегијата да ги видите азиските и европските континенти кои лежат еден до друг од прозорецот на вашиот лет до Истанбул.

Како што споменавме, има многу работи да се прават во Истанбул, без разлика дали станува збор за посета на туристички атракции или едноставно уживање во пикантериите од локалниот живот на градот. Посета на историскиот полуостров, уживање во обиколка на Босфорскиот теснец, посета на музеи и прошетка по улицата Истиклал може да се наведат како некои од најзабавните работи што треба да се прават во Истанбул. Можете исто така да уживате во јадење и пиење турски деликатеси или да одите на шопинг. Ви предлагаме да ги вклучите сите овие додека го планирате вашето патување!

Историскиот полуостров Истанбул, кој содржи монументални туристички атракции како Света Софија и цистерната Јеребатан (Цистерна базилика), се наоѓа на најјужниот дел од Европската страна. За да стигнете таму, можете да користите разновиден јавен превоз како трамвај или метро. Со вашата туристичка карта во Истанбул, ќе можете да влезете и во многу туристички атракции на Историскиот полуостров. Од вашиот лет до Истанбул, најлесниот начин да стигнете до историскиот полуостров, можете да ја добиете линијата Султанахмет на Хавабус.

За да го откриете Истанбул од морето и да го видите прекрасниот Босфор, можете да имате обиколка на Босфор. Од прозорецот на вашиот лет, веројатно веќе сте го виделе познатиот Босфор! Не заборавајте дека ова е вклучено и во вашата туристичка карта! За да го имате ова патување, можете да одите директно до Бешикташ со аеродромски шатлови и да ја започнете вашата морска турнеја.

Или можете да одите и да се шопингувате на познатата улица Истиклал. Сместено на Таксим, лесно е да се оди на ова историско и блескаво место. Откако ќе слета вашиот лет за Истанбул, само треба да земете еден од аеродромските шатлови до Таксим! Додека сте таму, не заборавајте да пробате турско кафе и сладолед. Сега знаете некои од значајните работи што треба да ги направите во Истанбул и можете соодветно да го испланирате вашето патување. Треба да планирате кој аеродром најмногу одговара на вашите интереси за вашиот лет до Истанбул. Исто така, не заборавајте да се пријавите за вашиот повратен лет за Истанбул додека го откривате градот!