За Бојачикој

Ако се прашувате „Што е Бојачикој“, тоа е мала област во Сариер што го добила своето име откако Селим III населил многу сликари на ткаенина во оваа област. Во тие денови, Турците доминираа во пониските области на Бојачикој, додека Ерменците и Грците доминираа во областите поблиску до брегот. Овој факт е јасно очигледен во различни стилови на историски куќи низ целата област.

Веднаш штом ќе пристигнете, првото нешто што ќе забележите е колку овие улици се тивки во споредба со остатокот од Истанбул. Улиците ќе бидат обложени со различни антички домови, дворци и павилјони, кои ќе ги претставуваат најзначајните моменти во историјата на Бојачикој. Други од нив се реновирани и реставрирани, па помалку наликуваат на старите османлиски домови, но некои од нив успеале да ја задржат својата оригинална форма до денес, што е прилично зачудувачки.

Присутни се и неколку значајни историски предмети и градби. Има неколку фонтани кои датираат од 19 век, вклучувајќи ја фонтаната Канликавак, фонтаната на улицата Сирин и фонтаната на плоштадот Махмуд II Хан. Во близина е и реномираното анадолско средно училиште Оздемир Шабанчи Емирган. Друга прекрасна локација за проверка е ерменската црква Surp Yerits Mangants, која е топла и мирна локација блиску до центарот на Бојачикој.

Ќе забележите додека истражувате повеќе од Бојачикој дека многу од куќите што биле изградени подоцна се обиделе да личат на постарите домови. Во споредба со повеќето улици во Истанбул, тука има и многу повеќе деца кои играат на улиците. Ова се должи на фактот дека оваа област сè уште има неколку патишта кои не се користат со автомобили и неколку слободни места или куќи со градини кои им овозможуваат на децата да играат во нив.

Каде е Бојачикој?

Една од најстарите заедници во Истанбул, Емирган, Сариер, е местото каде што се наоѓа Бојаџикој. И покрај тоа што не сте во многу централна позиција, постојат бројни методи за да стигнете до таму. Автобусите 22RE, 25E, 22, 40, 40T, 42T, EL2 и 59RH застануваат на најблиската автобуска станица, Емирган. Користете ги линиите на траект ако не сакате да ја искористите шансата да бидете фатени во сообраќај. Фериботите пристигнуваат на фериботската станица Емирган од Истинје, Канља, Кандили, Анадолухисар, Бебек, Арнавуткој и Џенгелкој. 

Други атракции во близина на Бојачикој

Бојачикој се наоѓа во Сариер, што може да остави впечаток дека нема многу туристички места наоколу, иако тоа е невистинито. Првата локација на која мора да отидете откако ќе го напуштите Бојачикој е Борусан Современ. Иако оваа структура е официјално канцеларијата на Perili Kosk на Борусан Холдинг, можете да ја посетите за време на викендите за да видите различни изложби, настани, можности за едукација и уметнички дела. Неговата структура е подеднакво неверојатна: Перили Коск (Огонет замок). Оваа добро позната градба има интригантни приказни скриени во нејзините ѕидови, покрај прекрасната архитектура во близина на Босфорот.

Посетете го музејот Сакип Шабанџи, еден од врвните приватни уметнички музеи во Истанбул, ако не сте задоволни со количината на уметност што сте ја направиле во Борусан. Овде има безброј збирки, кои се движат од неброени големи уметнички дела до бројни археолошки и историски предмети. Ако можете да го фатите музејот како презентира бројни конференции и културни настани во соодветно време, тоа е. Како турско пишување? Сигурно сте слушнале за Тевфик Фикрет, познат турски поет. Дали знаевте дека во 1945 година, неговиот дом во Бешикташ бил претворен во музеј? Музејот Азијан е порта што се отвора кон историјата на турската литература, во која се сместени бројни дела од личната работа на Тевфик, како и неколку реликвии од други познати турски автори.

Често поставувани прашања

Кој град е Бојачикој?
Бојаџикој се наоѓа во Емирган, Сариер, една од најстарите населби во Истанбул.
Дали е пренатрупано?
Во споредба со остатокот од Истанбул, овие улици се неверојатно мирни, што е првото нешто што ќе го забележите.
Кои други атракции има во близина на Бојачикој?
Откако ќе го напуштите Бојачикој, навистина мора да го посетите Борусан Современ.