Се наоѓа на анадолската/азиската страна на Бошпор во близина на пристаништето Бејлербеј, покрај морскиот брег. Нарачана е од султанот Абдулхамид II во 1778 во спомен на неговата мајка Рабија султан. Тоа е дело на Архитект Тахир Ага.

Џамијата е барокна со стил и е изграден од делкан камен. Тоа е здание со 55 прозорци, две минариња и израмнето со осмоаголна земја. Има една купола, а просторот пред михработ е покриен со полукупола.

Внатрешноста е зачинета со калиграфски уметнички дела. Џамијата богати и отомански и европски енкаустична работа со плочки. Во овие рамки, џамијата е како изложба на различни култури.