За Истанбул Контакт
Сите фотографии (4)
историја Водени турнеја

Разглед на византискиот хиподром со водич

Чувствувајте се подготвени да искусите воодушевувачка турнеја на византискиот хиподром во Истанбул!

365 Коментари

 • детали за
 • Определување
 • Локација
 • За нас
 • Флексибилно откажување

  Откажете до 24 часа однапред за рефундирање

 • Безбедна трансакција

  Нашиот онлајн систем за плаќање ги шифрира вашите информации за плаќање за да ве заштити од измами и неовластени трансакции.

 • Најдобри Цена Гаранција

  Нашата гаранција за најдобра цена значи дека можете да бидете сигурни за вашата резервација по најдобра цена со истите услови и услови.

Времетраење 1 часа

Проверете ја достапноста за да ги видите почетните времиња.

Оваа масивна арена, вградена византиска ера, стана една од најпосетуваните атракции преку својата извонредна историска текстура. Овој стадион на античко византиско, денес наречен Султан Ахмет Мејдани, примил различни цивилизации за време на римскиот, византискиот и отоманскиот период.

Со својата плодна мултикултурна историја, Хиподромот ви дава шанса да го искусите минатото. Затоа треба да го откривате на секој чекор. Водичите на туристичката карта на Истанбул ќе ви овозможат добро организирана тура за да го поддржат вашето патување до такво волшебно историско место. Кога ќе го посетите византискиот хиподром, способните и добро информирани водичи на туристичката карта Истанбул ќе ве вратат назад во времето!

Изберете учесници, датум и јазик
Определување
 • Откријте го византискиот хиподром со локален водич
 • Дознајте повеќе за приказните и легендите за византискиот хиподром!

Вклучени
 • Неверојатна обиколка со водич низ византискиот хиподром
 • Професионален туристички водич кој зборува англиски
Локација

За нас

Византиски Хиподром

Византискиот Хиподром има плодна историја низ вековите. Со своето деликатно и сензационално историско богатство, Хиподромот стана една од најпознатите атракции во Истанбул. Благодарение на неговата мистериозна мултикултурна позадина, повеќето луѓе од различни култури се возбудени да патуваат низ времето во Хиподром.

Римски и Византиски периоди

Хиподромот се наоѓа во срцето на Истанбул и ги пречекува своите посетители придружени со неколку архитектонски артефакти. Името на хиподромот доаѓа од грчки; нилски коњ (коњ) и дромос (пат или пат). Овој антички локалитет кој се наоѓа на плоштадот Султан Ахмет бил за трки со коли и коњи во византиската ера. Меѓутоа, овој циркус на отворено стана и дом на прослави, гладијаторски игри, бини за мачење на затворениците и протести. Хиподромите биле вообичаени градби во хеленистичката, римската и византиската ера.

Откако римскиот император Септимус Северус го освоил Константинопол, изградил многу истакнати градби. Еден од нив беше Хиподромот, а овој прекрасно дизајниран простор во многу наврати стана најзначајното собиралиште. Отпрвин, хиподромот бил многу мал, но потоа Константин Велики ја зголемил и реновирал оваа арена. Тој исто така го прогласил градот за главен град на Византиската империја. 

Хиподромот бил симбол на моќта на Византиската империја. Неколку истакнати предмети беа донесени за да ја покажат силата на империјата на светот. За среќа, два од овие споменици успешно опстанале низ годините; Змиската колона од Делфи и египетскиот обелиск по име Обелиск од Тутмозис III. 

Османлиски период

Хиподромот бил важен и во отоманската ера. Во османлискиот период хиподромот не се користел за намената. Главно се користел како плоштад, а оваа историски збогатена област ја нарекле „At Meydanı“ (Плоштад на коњи). 

За време на Отоманската ера, хиподромот бил и место за собирање на цивилите. Османлиските султани обрнувале внимание на собирањето на толпата секогаш кога тоа се случувало. Толпата можеше да сигнализира за немири или немири. 

Византискиот хиподром доживеал мало уништување во отоманскиот период. Изградбата на Сината џамија и палатата Ибрахим паша предизвикаа штета на местото.


Поврзани тури

Повеќедневна турнеја Водени турнеја
Добијте пристап до линијата за прескокнување и талентиран водич за истражување на базиличната цистерна, палатата Топкапи, палатата Долмабахче и многу повеќе!

365 Коментари
€180.00 / По лице
историја Водени турнеја
Чувствувајте се подготвени да искусите воодушевувачка турнеја на византискиот хиподром во Истанбул!

365 Коментари
€12.00 / По лице
Разглед на византискиот хиподром со водич
Вкупна цена 12.00 €
12 јануари 2022
19:00
2 возрасни (и), 1 дете
турскиот
Дом на атракција
Други атракции што треба да се земат предвид