Слично на Универзитетот во Истанбул, Универзитетот Богазичи е најдобро рангиран универзитет во Турција кој е високо оценет од меѓународните универзитети. Основана е од американски научници во 19 век и сè уште следи образовен систем сличен на оние во САД. Истанбул е исто така дом на третиот најстар технички универзитет во светот, Техничкиот универзитет во Истанбул. За разлика од државните универзитети, приватните универзитети во Истанбул се прилично понови, но тие се квалификувани како и јавните. Секоја година, Истанбул се покажува како град кој го бараат љубителите на високото образование со своите 57 универзитети. Побарувачката не доаѓа само од турските жители бидејќи повеќето од овие универзитети нудат високо образование за странски студенти. Поради меѓународниот девизен курс во валута, Истанбул станува евтина опција за високо образование.

Определување

  • Различни степени на англиски јазик.
  • Мултикултурен град.
  • Историските универзитети датираат од средновековно време и од ерата на просветителството.
  • Прогресивни универзитети со добри места на меѓународни рангирања.
  • Нескапо живеење за странски студенти.

Истанбул е преполн град поради фактот што не е само град на атракција, туку е и деловен центар бидејќи обединува два континента. Локацијата на Истанбул и начинот на кој ги обединува различните култури го прават градот одлично место за инвестирање. Бидејќи таму има многу деловни објекти, луѓето генерално избираат да живеат во Истанбул. Овие можности одат исто и за високообразовниот живот на студентите бидејќи градот е дом на 57 универзитети. Без разлика дали се јавни или приватни, универзитетите во Истанбул нудат различни предмети за студирање. Додека повеќето универзитети нудат низа различни предмети, има и некои универзитети кои се фокусираат на одредена област на студии. Постои Истанбул Технички универзитет, на пример, за оние кои би сакале да имаат високо образование во инженерски науки. Тој е трет најстар универзитет во светот кој се фокусира на техничките науки и е универзитет со голема почит во меѓународни области. 

Исто така постои и Универзитетот за ликовни уметности Мимар Синан за оние кои би сакале да се фокусираат на ликовната уметност и архитектурата. И двата универзитета се основани пред 20 век за фокусирано да ги едуцираат младите умови за темите што им се допаѓаат. Како и многу други, овие два универзитета во Истанбул се престижни универзитети во меѓународни области и тие се подготвени за меѓународни студенти

Често поставувани прашања

Колку универзитети има во Истанбул?
Истанбул има 57 универзитети. 13 од нив се државни универзитети додека останатите се приватни.
Што можам да студирам во Истанбул?
Истанбул нуди различни предмети за високо образование. Додека некои универзитети се фокусираат на инженерските науки, други може да се фокусираат на ликовната уметност. Сепак, повеќето универзитети нудат различни области на студии од хуманистички до математички науки.
Дали универзитетите во Истанбул се престижни?
Многу универзитети во Истанбул имаат добри места на меѓународните рангирања на универзитети. Овие рангирања се подредени меѓу мала група на универзитети, што покажува дека дури и влегувањето во овие листи е доказ за квалитетот на конкурентските универзитети.