Градот е место погодно за студентите и во превозот бидејќи студентите можат да аплицираат за студентски картички за превоз што би резултирало со значителни попусти на возилата за јавен превоз. Опциите за превоз не се ограничени само на јавниот превоз бидејќи има и неколку приватни опции. На пример, има приватни автобуси и минибуси кои нудат превоз по поволни цени во градот. Таксистите можат да направат проблем за време на сообраќајниот шпиц бидејќи има линии за такси и возачите се обидуваат да ги изберат патниците со најдолгата дестинација, но секогаш постои можност за приватно такси за патување. Одењето во училишните простории може да биде најлесниот дел од транспортот бидејќи повеќето универзитети нудат шатл услуги за студентите до и од кампусите.

Определување

  • Возења со траект за интерконтинентални патувања во Истанбул.
  • Метро станици за лесен транспорт надвор од сообраќајот.
  • Јавен превоз со автобуси.
  • Приватни автобуси и минибуси со пристапни цени.
  • Попусти за студенти при нивниот секојдневен превоз.
  • Шатл услуги на универзитетите.

Има многу опции за превоз во Истанбул!

Истанбул е голем град со многу луѓе во него. Како најразвиена метропола во државата, градот секогаш е во потрага по начин да го релаксира сообраќајот. Познато е дека големите градови како Истанбул страдаат од сообраќаен метеж, особено во сообраќаен метеж, но транспортните проблеми на градот изгледаат многу мали ако можете да го превидите овој хендикеп. Градот нуди различни можности за транспорт и на копно и на вода. Бидејќи градот е поделен со Босфорот, можеби ќе треба да патувате интерконтинентално. Тоа е можно преку фериботите кои полетуваат во текот на денот во одредени часови. Бродовите не само што ве носат од страната на Анадолија до европскиот, или обратно, туку овозможуваат и секојдневни патувања до познатите острови во градот. Освен со фериботите, интерконтинентално патување е можно и со Мармарај, метро линија во Истанбул што работи под вода меѓу двете страни на градот. Можете исто така да изберете јавни или приватни автобуси со пристапни цени за патување за време на вашиот престој во Истанбул. 

Јавниот превоз е поевтин за студентите со студентски картички благодарение на студентските попусти што ги нуди државата, што е значителна сума. Приватните автобуси или минибуси обично не работат со попусти, но сепак нудат буџетски превоз. Студентите може да имаат корист од шатловите при нивното патување до нивниот универзитет доколку универзитетот нуди таков систем, што го прават повеќето универзитети. Како што можете да видите, Истанбул има многу начини на транспорт

Често поставувани прашања

Дали е проблематичен превозот во Истанбул?
Додека сообраќајниот метеж во Истанбул може да биде многу стресен за време на сообраќајните часови, Истанбул нуди многу брзи начини за транспорт и на копно и на вода.
Дали е скап превозот во Истанбул?
Градот нуди разновидни возила за превоз и оние кои припаѓаат на државата нудат попусти за студентите за поевтин превоз, додека приватниот превоз како такси може да биде скап врз основа на растојанието.
Како можам да патувам помеѓу двете страни на Истанбул?
Како град поделен со вода, Истанбул нуди три типа на патување меѓу континентите. Можете да користите фериботи, подводното метро, ​​Мармарај или автобусите што патуваат по мостовите меѓу двете страни.