За среќа, универзитетите во Истанбул можат да ги задоволат сите овие потреби на меѓународните студенти кои доаѓаат да студираат во Турција. Истанбул има 57 универзитети кои претежно нудат дипломи за странски студенти, а повеќето од овие универзитети имаат посебно тело за меѓународни студенти, меѓународна канцеларија. Од претстојните студенти се очекува тесна соработка со меѓународните канцеларии бидејќи ова тело на универзитетот е директно одговорно за нив. Луѓето кои работат во меѓународни канцеларии им нудат помош на странските студенти со се што е поврзано со нивните студии на универзитетот што прима и ја играат улогата на мост помеѓу родната земја на студентот и Истанбул. 

Постојат заедници во рамките на универзитетите кои се состојат од студенти, општо познати како студентска мрежа Еразмус. Заедниците на ESN им нудат помош на странските студенти со нивните проблеми во нивниот социјален живот и организираат настани за студентите во нивниот период на приспособување. Други поддршки за студентите доаѓаат од приватни организации или од владата врз основа на поддршката. Грантовите и стипендиите, на пример, може да се земаат од приватни организации, невладини организации или од владата. Покрај стипендиите, владата ги поддржува странските студенти според нивниот тип на студии. Поддршката што ја нуди владата е многубројна, менувајќи се од тоа што не им е потребна работна дозвола од студенти во програма за практикантска работа до попусти на школарината.  

Определување

· Меѓународни канцеларии за странски студенти.

· Организации на мрежата на студенти Еразмус за општествениот живот на меѓународните студенти.

· НВО и приватни организации кои можат да доделуваат стипендии.

· Стипендии и можни попусти за школарина од владата во Турција.

· Не бара работна дозвола за странски студенти во програма за практикантска работа.

Благодарение на поддршката што ја дава, вие сте во добри раце во Истанбул!

Истанбул е град на образованието, а неговите врати се широко отворени за странски студенти кои сакаат да го продолжат своето високо образование таму. Иако можеби е застрашувачки едноставно да започнете живот во странска земја, Истанбул се грижи за вас да бидете згрижени со безброј видови на поддршка што ги има. Бидејќи градот е трговски центар и место за бизнис инвестиции, има многу приватни организации кои исто така нудат грантови и стипендии за странски студенти за вашите финансиски потреби. Можете исто така да имате поддршка од невладините организации во градот и владата кои дури можат да понудат попусти или откажувања за вашата школарина. Нема да се чувствувате сами на вашиот универзитет, бидејќи повеќето универзитети во Истанбул имаат меѓународни канцеларии кои се таму за да ви помогнат.

 Последно, но не и најмалку важно, постојат организации на студентската мрежа Еразмус кои работат на најдоброто искуство што може да го има еден странски студент. Има многу повеќе извори на поддршка во Истанбул за студент на размена, па се што треба да направите е само да одлучите да дојдете овде за да имате корист од нив

Често поставувани прашања

Кој може да му помогне на меѓународен студент во Истанбул?
Истанбул има многу организации кои нудат поддршка за странски студенти. За прашања и проблеми поврзани со вашиот универзитет или бирократија, меѓународната канцеларија на вашиот универзитет ви помага. За кој било друг предмет, организациите на студентската мрежа Еразмус нудат поддршка за меѓународни студенти.
Каде можам да имам финансиска поддршка во Истанбул?
Како центар на трговија и бизнис инвестиции, Истанбул има многу приватни организации. Меѓународен студент може да најде поддршка од овие приватни организации, невладини организации и владата преку грантови и стипендии.
Како владата во Турција ги поддржува странските студенти во Истанбул?
Владата се обидува да ги поддржи странските студенти со различни дела кои се менуваат од нудење попусти или откажувања за школарина до тоа што не бараат работни дозволи за студенти на програми за практикантска работа.