За странски студент, задолжително е да се има банкарска сметка која е валидна во земјата на пристигнување. За среќа, има многу банки во Истанбул со врски со меѓународни области за лесна услуга за странски студенти. Во овие банки, студентите можат да отворат сметка за себе, да добиваат картички што ќе ги користат за таа сметка и да имаат корист од многуте можности што ги нудат банките, како што се менување валута и испраќање и примање на различни видови пари на различни јазици. Со мал износ на провизија, банките му овозможуваат на меѓународниот студент да оди помеѓу валутите за да ги користи во земјата на пристигнување. Иако се предлага студентите да ги разменуваат парите во менувачници, услугите за мобилно или интернет банкарство им заштедуваат многу време на студентите со провизија. 

Со банкарска сметка во Турција, студентите можат да користат банкомати кои можат да се најдат на речиси секоја улица кои даваат услуги на различни јазици и немаат проблем да трошат пари со трошење турски лири. Сè што студентот треба да направи за да отвори сметка во банка е да оди во банка со својот пасош, дозвола за престој, доказ за адреса и доказ за потпис. Со обезбедување на овие документи, студентите можат да отворат банкарска сметка и да почнат да работат со таа сметка од нивните телефони за неколку часа.

Определување

  • Многу избори при изборот на банка.
  • Банкомати кои даваат услуги на различни јазици.
  • Управување со пари преку банкарски сметки.
  • Обезбедете банкарски услуги за грантови и стипендии.
  • Лесни начини за размена на девизи во турски лири.

Дури и банкарските услуги се погодни за студентите во Истанбул!

На меѓународните студенти им треба посеопфатен пристап за управување со пари, веројатно повеќе од повеќето луѓе кои го добиваат своето високо образование. Тие не само што се обидуваат да го одржат животот во странска земја, туку и трошат девизи и треба да водат сметка за нивните пари. За странските студенти, банкарските услуги стануваат суштински, особено во денешниот свет во кој управувањето со банкарските сметки е полесно од кога било. Во Истанбул има многу банки со врски и аранжмани со други меѓународни банки, кои им помагаат на студентите најдобро што можат. Секој странски студент е должен да отвори банкарска сметка кога ќе пристигне во Турција за да управува со своите пари. 

Преку нивните банки, студентите можат да имаат кредитни картички за да ги користат во нивните дневни трошоци, да управуваат со своите девизи и да ги разменат своите главни пари за турски лири. Банките го намалуваат износот на провизијата од менувачниците, но обезбедуваат и полесен начин за размена на валута бидејќи одењето во менувачници може да биде оптоварено иако овие канцеларии работат покоректно и поевтино. Студентите можат да аплицираат во банка за да ги отворат своите банкарски сметки со тоа што на банката ќе и дадат пасош, дозвола за престој, доказ за адреса и доказ за потпис. По овој процес, тие можат да користат банкомати на нивните различни јазици и да користат можности за телефонско и интернет банкарство

Често поставувани прашања

Зошто треба да отворам локална банкарска сметка како меѓународен студент?
Локалните банкарски сметки им помагаат на студентите покоректно да управуваат со своите пари во странска валута и нудат услуги за менување валути со провизии.
Може ли да користам банкомати во Истанбул со девизи?
Иако банките го намалуваат износот на провизијата, можете да добиете турски лири од банкомати со картичките што ви ги дава локалната банка.
Како можам да отворам локална банка во Истанбул?
Сè што треба да направите за да отворите локална банкарска сметка во Турција е да и ги доставите на банката документите како што се вашиот пасош, дозвола за престој, доказ за адреса и доказ за потпис.