Една од добрите работи за библиотеките во Истанбул е што им овозможуваат на посетителите да ги посетат и историските градби. На пример, државната библиотека Бејазит е слична на Централната библиотека на Универзитетот во Истанбул во прикажувањето на старите згради на своите посетители. Основана е во 1884 година од државата, и се вели дека е најстарата библиотека во модерна Турција што ја изградила државата. Она што е позначајно за оваа библиотека е тоа што таа служи од денот на нејзиното формирање во 19 век. Вклучува неколку значајни и ретки дела произведени на арапски, англиски, персиски и отомански, кои датираат од ерата на Отоманската империја. Некои од овие публикации во библиотеката се чуваат во мали стаклени комори поради нивното значење и поради тоа што треба да се сочуваат поради нивната старост. Како и повеќето библиотеки во градот, и двете од овие библиотеки нудат одлично место за тивко учење покрај она што го нудат за културното наследство.

Определување

  • Многу библиотеки за студирање.
  • Релаксирачки атмосфери во библиотеките.
  • Тивки места за учење и спроведување на истражување.
  • Во некои од библиотеките треба да се зачуваат стари книги и списи.
  • Историски градби кои овозможуваат посета на културното наследство на градот.

Можна е посета на историјата во библиотеките во Истанбул!

Познато е дека Истанбул е стар град со многу културни знаменитости за гледање. Некои од овие знаменитости се оперативни библиотеки кои нудат различни можности како што се хипнотизирање од историската архитектура на градот, тивки и релаксирачки места за проучување и гледање историски документи. Градот е полн со библиотеки кои биле основани во претходните векови, но сè уште успешно функционираат. Иако има многу дигитализирани материјали на интернет, повеќето од овие библиотеки можат да им дадат на своите истражувачи многу документи за нивните студии. Покрај нивните можности во истражувачки полиња или обезбедување на релаксирачко време, овие библиотеки може да се гледаат и како музеи бидејќи некои од нив содржат важни дела од претходните векови. Централната библиотека на Универзитетот во Истанбул, на пример, е куќа на книги кои датираат од 15 век. Не заборавајте да посетите некои библиотеки додека сте во Истанбул

Често поставувани прашања

Што нудат библиотеките во Истанбул?
Библиотеките во Истанбул нудат важни извори за истражување, опуштена атмосфера и историски артефакти.
Која библиотека е најстарата во Истанбул?
Иако повеќето библиотеки во Истанбул се основани во многу стари населби, се тврди дека државната библиотека Бејазит е првата библиотека во денешна Турција.
Кои се важните работи што ги имаат библиотеките во Истанбул?
Библиотеките во Истанбул можат да го снабдуваат вашето истражување со вредни информации преку тези и истражувачки статии, покрај тоа што нудат изложени производи кои датираат од пред 600 години.