Можете да го изберете првиот модерен универзитет во Турција, Универзитетот во Истанбул, кој е основан во 1453 година за диплома по медицина и такви гранки. Можете да магистрирате во различни области на Универзитетот Богазичи и да присуствувате на докторат. програма во други истакнати јавни универзитети кои се истакнуваат во одредени области. На пример, третиот најстар технички универзитет во светот, Техничкиот универзитет во Истанбул, нуди дипломи во специфични гранки на техничките науки, додека Универзитетот за ликовни уметности од 19 век, Универзитетот за ликовни уметности Мимар Синан се фокусира на ликовната уметност и архитектура. 

Покрај овие јавни универзитети, приватните универзитети нудат диплома, магистерски и докторски студии. степени исто така. Овие приватни универзитети исто така работат напорно за да бидат на подобри места во меѓународните универзитетски рангирања. И на крај, во Истанбул има и стручни училишта за високо образование. Стручните училишта во Истанбул ви овозможуваат да стекнете диплома во различни работни области кои се движат од радиотерапија до моден дизајн.

Определување

  • Различни степени на англиски јазик.
  • Мултикултурен град.
  • Историските универзитети датираат од средновековно време и од ерата на просветителството.
  • Прогресивни универзитети со добри места на меѓународни рангирања.
  • Многу можности за промена на видот на образованието, степенот и работната област.

Истанбул има многу универзитети и се чини дека ќе има уште многу ако овие универзитети продолжат да бидат толку успешни. Од средновековни универзитети до гиганти изградени од Америка, Истанбул е дом на многу меѓународни универзитети кои се едни од најдобрите места за високо образование во земјата, ако не и во светот. Еден од најдобрите делови на овие универзитети е тоа што тие нудат бројни области на студирање и трите најважни степени што треба да ги има за академскиот живот. Речиси сите 57 универзитети во Истанбул нудат диплома, магистерска и докторска титула. дипломи за целосно искуство или можете да одите во едно од стручните училишта во Истанбул за брза, но компетентна диплома во работната област по ваш вкус

Често поставувани прашања

Какви дипломи нудат универзитетите во Истанбул?
Во Истанбул има 57 универзитети, а повеќето од овие универзитети нудат диплома, магистерски и докторат. дипломи со нивниот компетентен академски кадар.
Дали е добро образованието што го обезбедуваат универзитетите во Истанбул?
Истанбул е дом на некои од најдобрите универзитети во светот. Некои универзитети во Истанбул, како Универзитетот Богазичи или Универзитетот во Истанбул, се натпреваруваат во меѓународни области за да ја докажат својата компетентност и да се вратат дома со добри места на меѓународните рангирања.
Дали има друга опција за високо образование во Истанбул освен овие универзитети?
Покрај неговите 57 универзитети, Истанбул има и стручни училишта кои работат во различни области на предмети. Овие стручни училишта нудат дипломи за превод, здравје, дизајн и други слични занимања за кои се потребни дипломи за работа.