Трошоците за сместување во Истанбул можеби се најпредизвикувачкиот дел од месечните трошоци на студентот, но има многу подобри алтернативи за живеење во сопствен стан. Постојат владини домови, како и домови кои припаѓаат на универзитетот на кој студентот посетува, а кои нудат сместување под 1000 турски лири. Трошоците за дневните трошоци и социјалните активности нема да им пречат на странските студенти доколку одлучат да поминуваат време во активности што се одвиваат на владини места. Театарските и концертните претстави во државните згради обично чинат под 50 турски лири за студентите. Јавен превоз во еден правец чини околу 10 турски лири, добар оброк чини околу 40 турски лири, а месечната исплата за мобилни телефони се менува помеѓу 70-100 турски лири. Цените во Турција значително се зголемија поради стапката на инфлација во земјата, но може да се каже дека меѓународните посетители во земјава не се многу погодени од состојбата во земјата.

Определување

  • Специјални попусти за студенти.
  • Достапен живот за странски студенти.
  • Нескапи услови за живот преку курсот.
  • Алтернативи за сместување за студенти.
  • Културни активности кои чинат многу малку со владина поддршка.

Истанбул е град во кој странските студенти можат да водат прилично нескап живот. Причината зошто градот е толку достапен за странските студенти произлегува од фактот што глобалниот девизен курс во голема мера влијае на турската лира и земјата минува низ период на висока инфлација. Но, инфлацијата не е единствената причина за пристапниот поглед на Истанбул бидејќи владата работи на подобрување на условите и на студентите. Специјални за студентите има различни попусти. Овие попусти се менуваат од транспортни трошоци до културни активности. Студентот може да најде сместување под 1000 турски лири во државните студентски домови, како и во домовите што припаѓаат на универзитетот што го посетуваат. Тие можат да патуваат до градот преку јавен превоз за 20 лири и да присуствуваат на културни активности како театар за цени под 50 лири. Месечните трошоци за услугите на мобилни телефони се генерално под 100 лири во Турција, а студентите можат да имаат добри оброци за 40 лири

Често поставувани прашања

Дали Истанбул е скап град за студирање таму?
Истанбул е град кој може да понуди достапен живот за студент. Има многу попусти за студенти. Исто така, состојбата на турската лира во глобалниот девизен курс создава нескапи услови за меѓународните посетители во земјава.
Дали е скап превозот во Истанбул?
Јавниот превоз во Истанбул е добар и за околината и за вашиот паричник. Учениците можат да патуваат за околу 20 лири дневно.
Кои се алтернативите за сместување во Истанбул?
Најскап дел од месечните трошоци ќе биде сместувањето во Истанбул. Сепак, владата и универзитетите во градот нудат прифатливи студентски домови за студенти под 1000 турски лири.