Градот има вкупно 57 универзитети, а повеќето од овие универзитети нудат образование и диплома за меѓународни студенти кои би сакале да го продолжат своето високо образование во Истанбул. 13 од овие универзитети се јавни универзитети кои се поврзани со владата, а останатите се приватни универзитети. Некои од најпопуларните дипломи понудени на овие универзитети се финансии, политички науки и меѓународни односи, трговија и бизнис, покрај разновидноста на опции во инженерството. 

Постојат и други дипломи за хуманитарни и применети науки на бројните универзитети во Истанбул, а тие се достапни за секого во светот. Бидејќи овие универзитети се загрижени за нивната застапеност во меѓународните области и за нивното рангирање меѓу другите универзитети, тие ги вработуваат најдобрите предавачи што можат за своите студенти. Поради нивната амбиција да продолжат да бидат престижни места за образование, можете да бидете сигурни дека ќе бидете во добри раце. Градот нуди одлични можности за размена на студенти благодарение на неговата мултикултурна ткаенина. Покрај културните точки што ги има градот, студентот за размена може да има удобен живот поради евтините пространства што градот ги нуди за девизниот курс.

Определување

  • Различни степени на англиски јазик.
  • Мултикултурен град.
  • Историските универзитети датираат од средновековно време и од ерата на просветителството.
  • Прогресивни универзитети со добри места на меѓународни рангирања.
  • Нескапиот живот за студентите на размена.

Сигурни сме дека ќе се заљубите во Истанбул откако ќе го видите златниот град Турција. Но, како да живеете во овој град како студент? Истанбул го привлекува вниманието на многу меѓународни туристи секоја година, но она што градот го нуди ги надминува неговите бројни туристички атракции бидејќи универзитетите во Истанбул се шармантни како и градот. Во Истанбул има 57 универзитети, а повеќето од нив имаат место за странски студенти. Можете да аплицирате за дипломи понудени од овие универзитети кои варираат од предмети од одделенијата за хуманитарни науки до оние од инженерските одделенија со мини предмети. 

За многу векови, Истанбул е еден од центрите на трговија, истражување и култура; со што учениците ќе се запознаат со она што го учат. Има многу можности за оние кои имаат диплома во Истанбул со неговото мултикултурно ткиво, а мрежата што може да ја има во овој голем град може да роди бројни можности за кариера

Често поставувани прашања

Колку универзитети има во Истанбул?
Во Истанбул има 57 универзитети, а 13 од овие универзитети се јавни.
Кои предмети се нудат на диплома на универзитетите во Истанбул?
Како мултинационален град, постојат многу програми за дипломи во Истанбул кои нудат образование на англиски јазик и катедри отворени за размена на студенти покрај странски студенти. Овие степени се разликуваат од политички науки до трговија, хуманистички до инженерство; правејќи го градот погоден за секој кој би сакал да го има своето високо образование во Истанбул според предметите што ги сакаат.
Дали е скапо за студентите да студираат во Истанбул?
Истанбул може да биде скап град, но студентите на размена не би морале да одат подалеку од нивните начини за да го одржат животот во Истанбул поради стапката на инфлација во земјата и состојбата на меѓународниот девизен курс.