Оваа програма е позната и како програма за додипломски студии, а на студентот му се доделува диплома кога ќе дипломираат. Програмите за фармација, ветеринарна медицина и стоматологија бараат пет години студирање, додека медицинското училиште бара шест години. По завршувањето на додипломскиот период, студентите можат да се пријават на следниот чекор, магистратура. Тоа е програма која генерално трае 2 години и програмата може да бара теза, според полето на студирање и универзитетот. Дипломирањето на магистерската програма му доделува на студентот титула магистер или магистер, врз основа на нивната програма. Конечно, студентот може да аплицира за докторат. за звање доктор во нивните студии. д-р. дипломите бараат пишување и одбрана на дисертација. Програмата генерално трае 8 семестри и завршува со одбрана на дисертацијата. Како што се разбира од погоре, Турција е дел од Болоњскиот систем со три циклуси со дипломите што ги нуди.

Определување

  • Четири типа на степени.
  • Периодите на студирање во зависност од студентот, кои варираат од 2 години до четири години.
  • Болоњски систем со три циклуси.
  • Универзитети кои нудат д-р. степени.
  • Можности за стручно училиште за високо образование.

По завршувањето на средното училиште, главниот начин да се оди е генерално универзитетот. За високото образование, Истанбул е многу добар град бидејќи нуди многу видови на високо образование со своите 57 универзитети. Градот не само што нуди универзитети, туку има и стручни училишта за високо образование. Многу универзитети во Истанбул нудат соработници, а како дел од системот со три циклуси на Болоња, можете да аплицирате за диплома, магистерска и докторска диплома. степени исто така. Можете да го започнете вашето патување на високото образование со четирите години на диплома; продолжи до магистерска диплома, напишете теза доколку вашата програма го бара тоа; и аплицирајте за докторат. за звање докторат. Истанбул е исполнет со универзитети кои се подготвени да ве водат во вашето патување до високото образование

Често поставувани прашања

Што е високо образование?
Високото образование е продолжување на училишниот живот по завршувањето на средното образование. Тоа им дава на студентите вештини во областа што ја избираат да студираат.
Дали универзитетите се единствената опција за високо образование?
Не, има многу стручни училишта за високо образование кои нудат 2-годишни програми.
Што е болоњскиот систем со три циклуси?
Системот со три циклуси на Болоња е тип на образование што го нудат универзитетите низ Европа и придружните земји. Започнува со диплома, продолжува со магистратура и завршува со докторат. диплома, завршувајќи трициклусно образование за приближно 10 години.