Истанбул е исто така главна туристичка дестинација и еден од најголемите градови во светот. Се разбира, Истанбул е дом на различни прекрасни џамии. Џамиите во Истанбул, кои се забележливи по нивната различна карактеристична архитектура, исто така ја отелотворуваат суштината на градот. Исклучително е вообичаено да се збуните додека планирате патување во Истанбул и одлучувате каде да одите. Сè што треба да направите сега е да се запознаете со џамиите во оваа голема метропола и да направите информиран избор.

Џамии во Истанбул

Истанбул е многу познат и туристички град кој се наоѓа во Турција. Познат е по многу историски градби и места. Меѓутоа, на џамијата култура и џамиите во Истанбул се најинтересните места за туристите кои го посетуваат Истанбул. 

Во истражувањето направено во 2007 година, во Истанбул има 2,944 џамии. Многу од тие џамии се редовни џамии за само богослужба и молитва. Но, исто така, многу од нив се историски и туристички џамии. Поради таа ситуација, на џамија во Истанбул е една од целите и причините за посета на туристи. 

Еве неколку совети и културни норми да се земе предвид за туристите кои сакаат да ги посетат тие туристички и историски џамии. Мора да ги следите ригорозните барања за бонтон како место на религиозна посветеност. Кога некој се моли, неучтиво е да се оди пред него. Можете да фотографирате што било, но не смеете да користите блиц и мора да добиете дозвола пред да фотографирате поединци. Не е добра идеја да фотографирате некого кога се моли.

Кога се пред олтар, мажите треба да носат шорцеви под колена, маица и капи треба да се отстранат. Покријте ја главата, градите, нозете и рамената ако сте жена. За да ги покриете косата и нозете, позајмете марама и шал.

џамии-ИстанбулИсториски џамии

Во Истанбул има многу историски џамии за посета и тоа се целта и причината за многу туристи кои доаѓаат во Истанбул. Овој дел може да ги најде списокот и позадината на историските џамии во Истанбул. 

Сина џамија 

на Сина џамија, можеби најпознатата џамија во Истанбул, е многу популарна туристичка дестинација благодарение на нејзината извонредна изработка на светло-сини плочки. Оваа висока архитектура од 17 век, последната голема џамија од класичниот отомански период, најдобро се гледа од паркот Султанахмет, каде шесте уникатни минариња на џамијата го нагласуваат нејзиното присуство над дрвјата.

Сулејманија џамија

Оваа џамија можеби не е најголемата во Истанбул, но несомнено е една од највеличествените. Ова извонредно парче архитектура од 16 век доминира на врвот на Златниот рог, дел од античкиот полуостров на градот и е на само 10 минути пешачење од Големата чаршија. Тоа е значајна структура изградена од Мимар Синан, највештиот архитект на Отоманската империја, за најпознатиот султан на Отоманската империја, општо познат како „Сулејман Величествениот.'

Џамијата Аја Софија 

Тоа беше најголемата катедрала во тоа време, подигната како грчка патријаршиска катедрала. Односно, сè додека отоманскиот напад не го зазеде Византиски Главниот град на империјата. Главниот град на муслиманската Отоманска империја тогаш бил Истанбул. Оваа локација е претворена во музеј во 1935 година, во периодот на Републиката. Во 2020 година, контроверзно беше претворена во џамија во Истанбул. Ова покажува дека влезот е неограничен.

Рустем паша џамија 

Оваа мала, но величествена џамија, дизајнирана од познатиот архитект Синан, ѝ дава на Сината џамија да ги искористи своите пари во уметничката керамика. Пристапните скали може да се најдат на Hasircilar Caddesi или на малку коловоз што оди северно од него Hasircilar Caddesi кон Златниот рог.

Ортакој џамија

Џамијата Ортакој, и покрај нејзината помалку радикална форма, е еден од највеличествените споменици во Истанбул и се смета за „Скапоцен камен на Босфорот“ поради неговата спектакуларна поставеност покрај водата.

Џамијата Михрима Султан

Зајдисонцата меѓу минарињата на Европската страна на џамијата, додека месечината изгрева од осаменото минаре на азиската страна, во чест на името на Михрима, што значи „сонце и месечина“.

Нова џамија

Новата џамија, која се наоѓа на крајот од иконата на Истанбул Мостот Галата, беше планиран од ученикот на Синан, Давут Аа, и беше потребен повеќе од половина век за да се заврши поради финансиските предизвици и политичките турбуленции. Таа била последната од царските џамии што била изградена и била инспирирана од двете Сина џамија и Сулејманија џамија.

Работи што треба да се прават во Истанбул 

Кога човек патува во Истанбул, може да најде многу работи. Дневни крстарења, тури со автобус, историски места, пешачки тури, културни тури, трговски центри, приватни патувања за разгледување знаменитости, крстарења за вечера, пешачење по паркови, крстарења за ручек и посета на извонредните музеи се некои работи што треба да ги направите во Истанбул. Во Истанбул може да се направат многу работи, а една од најпознатите работи е посета на историските, културните и туристички џамии

Често поставувани прашања

Колку џамии има во Истанбул?
Во моментов низ градот има 3,113 џамии.
Како се вика џамијата во Истанбул?
Најпознатите џамии во Истанбул се Света Софија, Сината џамија и џамијата Султанахмет.
Дали сината џамија и џамијата Сулејман се исти?
Не, Сината џамија и Сулејман џамијата се различни историски џамии во Истанбул.
Дали можете да носите шорцеви во џамија во Турција?
Не, ниту мажите ниту жените не смеат да носат шорцеви додека посетуваат џамија.
Дали има ограничувања за Ковид-19 во џамиите во Истанбул?
Во Турција има ограничувања за далечина и маски во затворени области, па поради тоа има ограничувања за коронавирусот во џамиите во Истанбул. На затворени места сите да носат маска и да внимаваат на социјалната дистанца.