Неколку ласерски и неласерски рефрактивни хируршки процедури се користат за модифицирање на обликот на рожницата и за корекција на миопија, хиперопија, астигматизам и пресбиопија. Воведувањето на ласерот за преобликување на рожницата резултираше со извонреден развој во корекција на овие рефрактивни грешки. Во комбинација со други напредни офталмолошки инструменти, ласерската рефрактивна операција на очите резултираше со значителен пораст на безбедноста, ефикасноста и предвидливоста на хируршките исходи. Два типа на операции кои се нарекуваат SMILE ласер и LASIK ласер добија широк интерес кај пациенти со проблеми со оштетување на видот

Ласерска хирургија на очите во Турција

Турција, особено Истанбул, нуди единствена предност како центар за двете Ласерски третмани за очи LASIK и SMILE. Реномираните медицински установи во Истанбул, опремени со најсовремена технологија и екипирани со искусни хирурзи, обезбедуваат исплатливи опции за пациентите кои бараат корекција на видот. Стратешката локација на Истанбул на раскрсницата на Европа и Азија, исто така, обезбедува кратко време на чекање, што го прави погодно за меѓународните пациенти. Надвор од медицинската извонредност, богатото културно наследство на градот и достапните здравствени работници кои зборуваат англиски го подобруваат целокупното искуство за пациентите кои бараат LASIK или SMILE процедури. Привлечноста на Истанбул не лежи само во неговите напредни медицински услуги, туку и во неговата способност да понуди сеопфатно и културно збогатувачко патување за оние кои сакаат да ја подобрат својата визија.

Турција се здоби со силна репутација за своите напредни капацитети за очна хирургија, во голем дел благодарение на присуството на бројни вешти офталмолози. Некои од нејзините болници станаа познати по нивниот ексклузивен фокус на нега на очите, нудејќи врвна технологија и сеопфатен опсег на процедури. Она што е особено важно е дека некои од овие турски очни болници го прошируваат својот дофат со отворање филијали во Европа. Ова проширување го нагласува не само успехот на Турска операција на очите но и зголемената побарувачка за експертиза на турските офталмолози. Овие болници сега ги доближуваат своите решенија, дури и за најпредизвикувачките очни процедури, до пациентите во Европа, ветувајќи грижа за очите од светска класа со извонредна историја.

Трошоци за ласерска операција на очите во Турција

Ласерски операции на очите, како на пр ЛАСИК и НАСМЕВКА, се познати во Истанбул по нивната исплатливост во споредба со неколку европски земји. Операцијата LASIK во Истанбул обично се движи од Од 1,000 до 2,500 долари по око, додека процедурите SMILE може да бидат малку поскапи, кои варираат помеѓу 1,500 и 3,000 долари по око. Покрај тоа, градот нуди пакети за медицински туризам кои опфаќаат сместување и превоз, што дополнително ги намалува вкупните трошоци. Спротивно на тоа, земји како Обединетото Кралство, Германија и други европски земји имаат тенденција да имаат повисоки цени за овие процедури, при што трошоците за LASIK и SMILE често ги надминуваат цените во Истанбул, што ја прави Турција омилена дестинација за прифатлива ласерска операција на очите. 

Видови на ласерска хирургија на очите

Постојат два основни типа на ласерска операција на очите: ЛАСИК и НАСМЕВКА. Секоја од овие процедури користи напредна ласерска технологија за преобликување на рожницата, нудејќи ефективни решенија за корекција на видот и намалување на зависноста од очила или контактни леќи.

LASIK очна хирургија

LASIK е хируршка процедура дизајнирана да ја намали зависноста на поединецот на очила или контактни леќи. Тоа е акроним за „Ласерски асистирана In Situ кератомилевзија“ и вклучува трајна промена на обликот на рожницата, проѕирната предна обвивка на окото, преку употреба на ексцимер ласер. Во текот на постапката, микрокератом, мал нож, се користи за да се создаде размавта во рожницата, со шарка оставена на едниот крај. Овој размавта потоа се преклопува назад, изложувајќи ја стромата, која е централниот дел на рожницата. Прецизно контролираните ласерски импулси од компјутер се користат за отстранување на дел од стромата, по што се репозиционира размавта.

Исто како што објективот на фотоапаратот ја фокусира светлината за да произведе слика на филм, на рожницата во окото игра слична улога во фокусирањето на светлината за да создаде слика на мрежницата. Така, операцијата LASIK има за цел да ја измени способноста на очите да се фокусираат. процедури може да се применат за сите три рефлексивни грешки, имено: миопија, хиперопија и астигматизам 

на хируршка процедура обично трае помалку од половина час. За време на операцијата, ќе бидете позиционирани на навалена столица во просторија за испитување во која се наоѓа ласерската опрема.

Повеќето од лекарите сугерираат почетна следење во рок од 24 до 48 часа по операцијата и продолжете со закажаните состаноци во редовни интервали најмалку во првите шест месеци.

СМИЛЕ Ласерска хирургија на очите

SMILE е минимално инвазивна ласерска хирургија на окото со помош на фемтосекундарен ласер за преобликување на рожницата. за разлика од LASIK избегнување на корнеални клапи. Наместо тоа, вклучува мал засек за отстранување на дел од ткивото на рожницата (леќе), корегирање на миопија, а понекогаш и астигматизам. SMILE е помалку инвазивен од LASIK, но неговата достапност може да биде ограничена поради специјализирана опрема и обука, а постапката може да биде малку подолг од LASIK.

Операција за насмевка може да обезбеди умерена корекција на астигматизам. Сепак, неговата способност да го коригира астигматизмот не е толку обемна како некои други опции за рефрактивна хирургија, како што се LASIK или PRK, кои може да бидат посоодветни за лица со повисоки степени на астигматизам. Додека операцијата SMILE може да понуди умерена корекција за астигматизам, важно е да се забележи дека неговиот капацитет за корекција на астигматизам можеби не е толку сеопфатен како одредени алтернативни методи на рефрактивна хирургија. Меѓутоа, во контекст на корекција на високата миопија, операцијата SMILE покажа високо ниво на предвидливост на рефракција.

По Операција за насмевка, серија постоперативни состаноци се од суштинско значење за следење на заздравувањето на вашето око и напредокот на видот. Првиот преглед се одвива во првите 24 до 48 часа по операцијата, проследено со последователни посети на еден месец, три месеци, шест месеци и една година по операцијата. За време на овие состаноци, вашиот хирург ќе ја процени визуелната острина на различни растојанија, проценете го заздравувањето на рожницата, анализирајте го вашиот рецепт за потенцијални прилагодувања, следете го интраокуларниот притисок за откривање знаци на глауком и проценете го производството и квалитетот на солзите за да се решат сите привремени симптоми на суво око. Овие сеопфатни проценки го обезбедуваат вашето здравјето на очите и визуелните резултати се на вистинскиот пат во текот на вашето закрепнување.

Зошто да изберете ласерска хирургија на очите во Истанбул Турција?

Истанбул се појавува како идеален избор за ласерска хирургија на очите поради неколку убедливи причини. Градот може да се пофали со реномирани медицински установи опремени со најсовремена технологија, а неговите искусни хирурзи нудат високо ниво на експертиза во процедурите за корекција на видот, како што се ЛАСИК и НАСМЕВКА. Понатаму, стратешката локација на Истанбул на раскрсницата на Европа и Азија обезбедува минимално време на чекање за меѓународните пациенти, зголемувајќи ја удобноста.

Надвор од медицинската извонредност, Истанбул нуди културно збогатувачко искуство со своето богато наследство и достапно Здравствени работници кои зборуваат англиски, што го прави атрактивна дестинација за поединци кои сакаат да ја подобрат својата визија додека уживаат во сеопфатно и наградувачко патување. Дополнително, исплатливоста на ласерската операција на очите во Истанбул, во споредба со многу европски земји, дополнително ја зацврстува нејзината репутација како врвен избор за прифатлива и висококвалитетна корекција на видот.

Често поставувани прашања

Колку се квалификувани очните лекари во Турција?
Очните лекари во Турција можат да препишат лекови за неисправност на очите, да понудат очила за луѓе со лош вид и да вршат сложени операции на очите како што е ЛАСИК операција на очите.
Дали се скапи третманите за очи во Турција?
Турција нуди различни болници за лекување, а сите овие болници нудат медицинска помош за разумни цени.
Дали Истанбул е добра опција за ласерска операција на очите?
Со долга историја на офталмолошка компетентност, Истанбул има капацитети за ласерска хирургија на очи и лекари кои се добро квалификувани. Придобивките од изборот на Турција за ласерска операција на очите вклучуваат пристап до врвни алатки и технологија, квалификувани медицински професионалци и релативно намалена цена во споредба со другите нации. Турските болници, исто така, обезбедуваат индивидуализирана и одлична грижа за пациентите, што ја прави омилена локација за ласерска операција на очите меѓу медицинските туристи. Истанбул е познат по својата најсовремена опрема и високо квалификуван медицински персонал. Оваа локација е одличен избор за медицински туризам бидејќи има врвни капацитети и квалификувани хирурзи.
Колку долго трае ЛАСИК?
Иако операцијата LASIK обезбедува трајна корекција на видот, нејзините долгорочни придобивки може да се намалат за некои поединци. Во повеќето случаи, резултатите се очекува да бидат доживотни. Сепак, приближно 10-12% од пациентите може да бараат хируршка интервенција поради природните анатомски промени во очите со текот на времето.
Дали ЛАСИК се влошува за десет години?
Повеќето поединци кои се подложени на операција LASIK продолжуваат да уживаат задоволителен вид дури и една деценија подоцна.
Може ли да направам ЛАСИК повторно за 20 години?
Операцијата на LASIK по втор пат е навистина возможна, обично се случува 5 до 10 години по почетната процедура. Важно е да се напомене дека LASIK обично обезбедува долготрајна корекција на видот, а само мал процент од поединците може да имаат потреба од последователен третман.
Зошто видот ми е заматен по ЛАСИК пред 5 години?
Заматен вид по операцијата LASIK понекогаш може да резултира од промени во рефрактивната грешка на окото. Ова може да се припише на ретка компликација позната како регресија, каде што рожницата постепено се враќа во својата првобитна форма по операцијата.
На која возраст можам да добијам ЛАСИК?
Општо земено, консензусот меѓу очните хирурзи на LASIK е дека идеалниот опсег на возраст за кандидатура за очна хирургија за LASIK е помеѓу 25 и 40 години. Постојат неколку причини за оваа препорака. До 25-годишна возраст, обично се очекува дека рецептите за очила и контактни леќи се стабилизирале. Стабилниот рецепт се смета за клучен фактор за одредување дали некој е соодветен кандидат за ЛАСИК.
Дали ласерот SMILE е подобар од ЛАСИК?
SMILE и LASIK не се директно споредливи во однос на тоа што се подобри или полоши; туку, тие се различни процедури дизајнирани да одговараат на различни типови на пациенти. Изборот помеѓу овие процедури обично се заснова на конкретната препорака на вашиот лекар, земајќи ги предвид вашите индивидуални потреби и околности.
Колку долго трае ласерската операција СМИЛЕ?
Во повеќето случаи, корекцијата на видот постигната преку SMILE се очекува да биде трајна. Многу луѓе кои се подложени на операција СМИЛЕ уживаат во подобрување на видот многу години, а за некои тоа може да трае цел живот. Сепак, како и со секоја хируршка процедура, индивидуалните фактори и промените поврзани со возраста може да влијаат на видот со текот на времето.
Колку е ризична операцијата SMILE?
SMILE се издвојува како напреден метод за ласерска корекција на видот кој дава приоритет на безбедноста на пациентот. Иако постои инхерентно ниво на ризик во која било медицинска процедура, појавата на компликации со НАСМЕВКА е значително минимална.
Дали е добар LASIK во Турција?
Во Турција, операцијата LASIK е прецизна и деликатна процедура дизајнирана да го подобри видот и да ги исправи проблемите со видот за значителен број пациенти, елиминирајќи ја потребата од очила или контактни леќи.
Дали Турција е безбедна за ласерска операција на очите?
Турција постигна импресивни резултати во ласерските операции на очите, со бројни здравствени установи во земјата кои обезбедуваат успешни решенија за илјадници пациенти кои ги надминуваат проблемите со видот секоја година.