Болниците се обврзани да нудат преведувачки услуги за меѓународните посетители иако повеќето лекари знаат англиски. Болниците најчесто работат на закажување, но итните служби се исто така доста способни да понудат соодветни услуги. На Линијата за итни случаи е 112 во сите делови на земјата, а пациентот го носи на лекување во најблиската болница. Пациентите треба да имаат здравствено осигурување за прифатливи третмани во болниците во Турција. Бидејќи сите странски студенти се обврзани да имаат еден вид здравствено осигурување, без разлика дали е општо или приватно, пристапот до болниците не е тежок откако студентот е во Турција. 

Речиси сите болници нудат услуги за лекување во повеќе поликлиники кои се фокусираат на одреден дел од телото, а овие поликлиники се полни со квалификувани лекари. Здравствените домови на универзитетите се способни да лекуваат мали повреди и општи прегледи на студентите, а нудат и бесплатни услуги за сите членови на универзитетот.

Определување

  • Различни болници со квалификувани лекари.
  • Болниците и здравствениот систем кој е поддржан од владата.
  • Универзитетските болници можат бесплатно да лекуваат мали повреди на студенти.
  • Линијата за итни случаи 112 е достапна во секое време.
  • Повеќе поликлиники за одредени делови од телото со квалификувани лекари.

Болниците во Турција нудат квалитетни третмани за вашите лоши времиња!

Никој не сака да оди во болница и сите сакаме да одржуваме здрави животи. Сепак, ќе бидете во добри раце ако имате проблем со вашиот здравје за време на студирањето во Турција. Како меѓународен студент, од вас се бара да имате здравствено осигурување пред да имате проблем. Благодарение на ова барање, можете лесно да пристапите до лекување од болниците. Сите три вида болници во Турција нудат третмани од квалификувани лекари кои биле специјализирани во нивните гранки. 

Има јавни и приватни болници за општото здравје на јавноста, а има и универзитетски болници кои се отворени за пошироката јавност, но главно се посетени од студенти. Не треба да се грижите за јазичните бариери во болниците бидејќи сите болници се обврзани да нудат преведувачки услуги. До болниците може да се стигне преку Итна линија на брза помош, 112, или со закажување. Исто така, на универзитетските кампуси има медицински здравствени центри кои не се толку сеопфатни како обична болница, но се способни да ги третираат малите повреди на студентите, како и да нудат општи прегледи. Здравствениот систем е подобар во големите градови, што покажува дека нема да имате проблем во Истанбул

Често поставувани прашања

Дали здравственото осигурување е задолжително во Турција?
Сите странски студенти се обврзани да имаат тип на здравствено осигурување.
Дали има проблем со јазичната бариера во болниците во Турција?
Сите болници во Турција се обврзани да нудат преведувачки услуги. Исто така, многу лекари во болниците течно зборуваат англиски.
Дали болниците во Истанбул долго чекаат редици?
Како преполн град, болниците во Истанбул можеби се преполни, но скоро сите болници работат на закажување. Се препорачува да се оди во болница со закажување.