Турција беше 6th во светот што се однесува до бројот на странски пациенти кои избираат да имаат стоматолошки третман пред пандемијата. По пандемијата, Турција направи огромен скок и стана втора најатрактивна земја. Истанбул е во срцето на здравствениот туризам привлекува речиси 70 проценти од странските пациенти. Турција долго време е привлечна земја за туризам воопшто и за природните и за историските убавини. Во изминатите 20 години, турскиот приватен сектор инвестираше во здравствениот сектор во обем до кој ниту една друга земја не беше блиску. Затоа, здравствениот туризам рапидно растеше сочинуваат речиси 20 проценти од целиот туристички сектор. Во оваа статија, ние би сакале да одговориме на сите прашања што можеби ги имате за стоматолошки третмани и за стоматолошка заштита во Турција, особено во Истанбул. 

Зошто да го изберете Истанбул за стоматолошки третман?

Пред да се обезбедат информации во врска со стоматолошките третмани и најсоодветните избори за да се постигнат овие третмани во Турција, суштински прашања се објаснувањето какво ниво на обука имаат турските лекари и какви барања треба да има една клиника за да одговори на странските пациенти. Прво, приоритет на странските пациенти е да имаат подобар увид во тоа што да очекуваат од турските клиники и лекари доколку сакаат да добијат стоматолошки третман во Турција. Од таа причина, може да биде проблематично да се најде најдобрата опција за нивните потреби. Првото прашање што би го имал странскиот пациент е квалитетот на третманот би добиле. За да се стекне довербата на овие пациенти, секој давател на услуги е одговорен за давање детали за нивните услуги. Пред да ја донесете вашата одлука Истанбул.com е тука за да ви го олесни процесот бидејќи разбираме дека темите што се однесуваат на здравјето бараат долго време за размислување. Затоа, оваа статија е напишана за да ве спаси од повеќечасовното пребарување. Можете само да го пополните формуларот подолу за да ја дознаете најдобрата стоматолошка клиника во Истанбул најдобро за вашите потреби. 

Стоматологија во Турција

Да се ​​биде стоматолог во Турција е високо ценета професија и повеќето студенти се директно А ученици во средно училиште пред да оди на универзитет. Наставната програма за образование по стоматологија вклучува и теоретски предмети и клиничка обука. Студентите учат за различни стоматолошки специјалности, како што се орална хирургија, ортодонција, протетика, пародонтика, ендодонција и детска стоматологија.

Практичната обука е суштинска компонента на стоматолошката програма. Студентите обично имаат можност да работат со пациенти под надзор на искусни стоматолози на универзитетски клиники или поврзани болници. Јазикот на образование на половина од универзитетите е англискиот во овие програми. Овој фактор е важен особено за пациентите кои не зборуваат турски, бидејќи третманот на јазик што го знае лицето е многу поудобно отколку да се биде во операционата сала со преведувач. По строго образование, Турски стоматолози треба да поминат универзално прифатен тест за да ја започнат својата кариера и да студираат уште две години да се специјализира по еден предмет така што повеќето од клиниките во Турција им обезбедуваат на пациентите група лекари кои се занимаваат со дел од целосниот третман за да дадат подобри услуги. 

Здравствениот туризам е официјално прифатен феномен во Турција и клиниките кои сакаат да им се обратат на странските пациенти подлежат на строги регулативи и постојано се ревидирани од владините институции. Огромен број од клиниките во Турција имаат меѓународни акредитации

Освен квалитетот на услугите, ефикасноста на трошоците ја прави Турција популарна дестинација за здравствен туризам. Главната причина за тоа е тоа стоматолошки клиники во Турција може да има пониски режиски трошоци, како што се трошоци за установа и административни трошоци, во споредба со клиниките во други земји. Овие заштеди често се пренесуваат на пациентите во форма на пониски трошоци за лекување. Исто така, со додадената валутна разлика на географската близина, Истанбул е совршено место за лекување!

Исто така, за странски пациенти, на девизниот курс на нивната домашна валута во однос на турската лира може да игра значајна улога во правењето на стоматолошки третмани подостапни. Освен овие фактори Турската влада активно го промовира медицинскиот и денталниот туризам, нудејќи им стимулации и на пациентите и на давателите на здравствени услуги. Ова може да резултира со конкурентни цени за стоматолошки услуги. 

Избор на најдобрите опции за стоматолошки третман во Турција

Откако ќе се уверите дека ќе добиете квалитетна и исплатлива услуга. Треба да ги земете предвид вашите опции за третман и давателот на услугата треба да ви даде детално објаснување за вашата процедура. Еве неколку прашања што треба да му ги поставите на вашиот лекар. 

Каква марка на имплант планирате да користите?

Постојат илјадници брендови за импланти во светот и имињата на брендовите прават значителна разлика. Се сеќавам дека квалитетни импланти треба да издржи цел живот. Иако не е гарантирано дека некој имплант ќе го одржи ова ветување статистички, некои брендови се покажаа како значително посигурни брендови од другите. Препорачаните брендови се наведени подолу и треба да ги истражите и да побарате од вашиот лекар да користи една од нив.

Страуман: Straumann е швајцарска компанија и еден од најпознатите брендови во индустријата за забни импланти. Тие имаат долга историја на производство на висококвалитетни забни импланти со одлични стапки на успех.

Нобелова биогрижа: Nobel Biocare, со седиште во Шведска, е уште еден водечки производител на забни импланти познат по своите иновативни и сигурни системи за импланти.

Цимер биомет: Zimmer Biomet е глобална компанија за медицински уреди која нуди низа решенија за забни импланти со добра репутација за квалитет и издржливост.

Dentsply Sirona: Dentsply Sirona е добро позната компанија за стоматолошка опрема и технологија која обезбедува различни производи за забни импланти.

BioHorizons: BioHorizons е производител на забни импланти со седиште во САД, признат по своите напредни дизајни на импланти и биокомпатибилни материјали.

МИС импланти: MIS Implants, со седиште во Израел, е значаен играч на пазарот на забни импланти, нудејќи низа решенија за импланти.

Која круна е посоодветна за моите потреби?

По поставувањето на вашиот имплант, треба почекајте вашите непца да се обноват. Потоа треба да изберете кој тип на круна е посоодветен за вас. Постојат неколку видови на забни коронки, од кои секоја е дизајнирана да одговори на одредени проблеми со забите и да обезбеди различни степени на естетика и функционалност. Забните коронки се нарачани капачиња кои го покриваат целиот видлив дел од оштетениот или ослабен заб, враќајќи ја неговата форма, големина, сила и изглед. Еве неколку вообичаени типови на забни коронки:

Круни од порцелан споен со метал (PFM): Овие коронки ја комбинираат јачината на металот со природниот изглед на порцелан. Металната подструктура обезбедува издржливост и поддршка, додека надворешниот слој од порцелан дава поприродна боја на забите. Сепак, металната маргина во близина на линијата за џвакање понекогаш може да се покаже како темна линија.

Целосно керамички или целосно порцелански коронки: Овие коронки се целосно изработени од керамички или порцелански материјал, што ги прави одличен избор за лица со алергии на метал или за оние кои сакаат поприродна и естетски попријатна опција. Тие нудат добро ниво на естетика, но можеби не се толку силни како круните на PFM.

Цирконски круни: Цирконија е силен и издржлив керамички материјал кој се користи за создавање коронки со одлична естетика и цврстина. Круните од цирконија стануваат сè попопуларни поради нивниот природен изглед и биокомпатибилност.

Метални круни: Овие круни се направени од различни метали, како што се злато, сребро или легури на никел-хром. Металните круни се многу силни и можат добро да ги издржат силите на гризење. Сепак, нивниот метален изглед ги прави помалку пожелни за видливи заби.

Композитни смолни круни: Овие коронки се направени од композитни материјали од смола во боја на забите. Тие се помалку издржливи од другите видови коронки и обично се користат за привремени реставрации или краткорочни решенија.

Круни од нерѓосувачки челик: Круните од нерѓосувачки челик се претходно направени и често се користат како привремени коронки за деца или за примарни заби. Тие даваат рентабилно и брзо решение за обновување на забите кај децата.

Брендовите на импланти и типови на коронки се важни работи што треба да се земат предвид пред да се донесе одлука. Не постојат само здравствени проблеми, туку и цената на процедурата се менува во зависност од вашиот избор. Вашиот давател на услуги треба да може да ви даде некои опции и да ви овозможи да направите споредба на трошоците помеѓу овие опции. Клиниките што се препорачани од нас имаат за цел да ви обезбедат најсоодветен избор за вас. Пополнете го формуларот подолу и добијте БЕСПЛАТНА консултација во една од најдобрите клиники во Истанбул.

Колку долго би траело целиот третман?

на временска рамка за процедури за имплантација и круна може да варира во зависност од индивидуалните фактори, како што е оралното здравје на пациентот, потребата од дополнителни третмани како што е калемење коски и протоколите на специфичните стоматолошки клиники. Подолу е општ преглед на типичните чекори вклучени во процедурите за имплантација и круна и проценета временска рамка по денови:

Прва посета: Консултации и испитување

Процесот започнува со сеопфатен дентален преглед, вклучувајќи рендгенски снимки и, можеби, 3D скенови за да се процени состојбата на вилицата и да се утврди соодветноста за забни импланти.

Втора посета: Предоперативни процедури

Ако на пациентот му се потребни какви било предоперативни третмани, како што е калемење на коски или синус лифт за да се зголеми коската на вилицата, може да се закаже за тоа време.

Трета посета: Поставување имплант

Забниот имплант хируршки се поставува во коската на вилицата за време на мала хируршка процедура. По поставувањето на имплантот, период на заздравување на неколку месеци (обично 2-5 месеци) често е неопходна за да се овозможи остеоинтеграција - процес каде што коската на вилицата се спојува со имплантот.

Запомнете дека за стоматолошки третмани по поставувањето на импланти, Невозможно е веднаш да се премине на процесот на надворешна обвивка, така што за странските пациенти се препорачува двапати да дојдат во Турција. За време на вашата повторна посета по операцијата, процесот ќе продолжи на следниов начин. 

Пред четврта посета: постоперативно исцелување

Во овој период, пациентот се следи за да се обезбеди правилно заздравување на хируршкото место и успешна остеоинтеграција на имплантот. (во овој период консултирајте се со вашиот лекар дури и ако не сте во Турција доколку наидете на некаков немир или болка). Важно е да имате стоматолошка клиника на која можете да и верувате, затоа ние сме тука за вас. Пополнете го формуларот подолу и добијте БЕСПЛАТНА консултација од една од најдобрите клиники во Истанбул. 

Четврта посета: Поставување на абатмент

Откако имплантот ќе се интегрира со коската на вилицата, на имплантот се прикачува мал конектор наречен абатмент. Абатментот служи како основа за конечната круна.

Петта посета: Впечаток и замена на круната

Впечаток: Се зема отпечаток од абатментот и околните заби за да се создаде забна коронка по нарачка, која совршено одговара на устата на пациентот.

Привремено поставување на круната: Во некои случаи, привремена круна може да се постави додека финалната круна се фабрикува во стоматолошка лабораторија.

Шеста посета: Поставување на круната:

Откако финалната круна е подготвена, таа е безбедно прицврстена на абатментот, со што се комплетира процесот на реставрација на имплантот.

Што значи терминот „Холивудска насмевка“?

Стоматолошки третмани може да послужи и двете естетски и здравствени цели, и многу процедури се дизајнирани да ги опфатат двата аспекта истовремено. Вистинскиот лекар треба да може да ве води со етичките грижи и да не препорачува непотребен третман само земајќи ги предвид естетските цели.  Холивудска насмевка моментално е популарен термин кој се однесува на естетските придобивки од лекувањето на забите. Ве молиме имајте во предвид дека здравствени и естетски грижи треба да одат рака под рака за да ги имате посакуваните резултати и среќна и удобна насмевка. Ајде да истражиме некои вообичаени стоматолошки третмани и како тие придонесуваат и за естетиката и за оралното здравје. 

„Холивудска насмевка“ е термин кој се користи за опишување на специфичен тип на насмевка која често се поврзува со совршените, светли и беспрекорни заби кои обично се гледаат кај холивудските познати личности и филмски ѕвезди. Оваа насмевка се карактеризира со совршено подредени, бели и симетрични заби, кои придонесуваат за блескав и естетски пријатен изглед.

Постигнување на холивудска насмевка обично вклучува комбинација на козметички стоматолошки процедури насочени кон подобрување на изгледот на забите и насмевката. Некои вообичаени третмани кои може да се користат за создавање холивудска насмевка вклучуваат; Белење на заби, порцелански фурнири, забни коронки, ортодонтски третман, контурирање на непцата, забни импланти и композитно врзување.

Важно е да се напомене дека концептот на а „Холивудска насмевка“ е субјективен и може да варира од личност до личност врз основа на индивидуалните преференции и културните норми. Она што може да се смета за совршена насмевка во еден контекст, не мора да биде идеално во друг контекст. Поради оваа причина, од суштинско значење е да се работи со какоубиен козметички стоматолог кој може да го прилагоди планот за третман на вашите уникатни црти на лицето и цели за насмевка. Запознајте се со најдобрите стоматолози во Истанбул и имајте бесплатна консултација со пополнување на формуларот подолу.

Дополнително, додека козметички стоматолошки процедури може значително да го подобри изгледот на насмевката, одржувањето на добра орална хигиена и редовните стоматолошки прегледи се клучни за долгорочното орално здравје и долговечноста на козметичките третмани.

Општи информации за стоматолошката нега

Здравствени услуги за стоматолошка заштита се однесуваат на низа превентивни, дијагностички и терапевтски услуги поврзани со оралното здравје. Овие услуги може да вклучуваат рутински прегледи и чистење, стоматолошки рендгенски снимки, пломби и екстракции, ортодонција, пародонтика, ендодонција и козметички процедури. Грижата за забите е важна за одржување на доброто орално здравје и спречување на сериозни состојби како што се расипување на забите, болести на непцата и орален карцином.

Наоѓање на добар стоматолог или забен хирург е од клучно значење за обезбедување на успех и безбедност на секоја стоматолошка процедура. Квалификуван и искусен стоматолог ќе ги има потребните вештини, знаења и обука за правилно да ја спроведе процедурата и да го минимизира ризикот од компликации. Дополнително, добар стоматолог исто така ќе може да ги советува пациентите за најдобриот курс на лекување и да обезбеди постојана поддршка и грижа за да се обезбеди оптимално орално здравје. Направете го најдоброто за себе и пополнете го формуларот на оваа страница за да можете без напор да се сретнете со одлични стоматолози и да изберете еден за вашиот третман. 

Предности на стоматолошка заштита во Истанбул

локација: Истанбул е голем град лоциран во регионот Мармара во Турција, така што ќе имате многу стоматолошки клиники за да изберете, без разлика каде престојувате.

Видови на услуги: Од рутински прегледи и чистења до понапредни процедури како што се забни импланти, естетска стоматологија и ортодонција, во Истанбул ќе најдете се што ви треба за вашето здравје на забите. Многу клиники нудат и специјализирани услуги за деца, како што се превентивни третмани и ортодонтски третмани.

Технологија и опрема: Стоматолошките клиники во Истанбул се опремени со најнова технологија и најсовремена опрема, што гарантира дека ја добивате најдобрата можна нега. Од дигитални рендгенски зраци до ласерска технологија, можете да верувате дека вашето здравје на забите е во добри раце.

Квалификувани професионалци: Ќе најдете високо квалификувани и искусни стоматолошки професионалци во Истанбул, од кои многумина добиле обука и образование во земји како што се САД, ОК и Германија. Можете да верувате дека ќе бидете во добри раце со овие упатени и вешти стоматолози.

Трошоци: Трошоците за стоматолошка заштита во Истанбул се значително пониски отколку во многу западни земји, што го прави одлична опција за оние кои бараат стоматолошка нега со прифатлива цена. Сепак, важно е да се запамети дека цената ќе варира во зависност од видот на третманот што ви треба и клиниката што ќе ја изберете.

Осигурување: Многу стоматолошки клиники во Истанбул прифаќаат меѓународно осигурување, затоа проверете кај вашиот обезбедувач на осигурување за да видите дали покриваат третмани во Турција.

Назначувања: Можете да резервирате термини во стоматолошките клиники во Истанбул или лично или онлајн. Добра идеја е да резервирате однапред за да се осигурате дека ќе го добиете времето за закажување кое најдобро функционира за вас.

Јазик: Во Истанбул широко се зборува англискиот јазик, така што не треба да имате проблеми да комуницирате со стоматолошки професионалци или персонал. Сепак, секогаш е добра идеја да се четкаат некои основни турски фрази, за секој случај.

Во заклучок, стоматолошка заштита во Истанбул е врвен, нуди широк спектар на услуги по прифатлива цена. Со својата најсовремена технологија, квалификувани професионалци и високи стандарди за нега, можете да верувате дека вашето здравје на забите е во добри раце. Затоа, не двоумете се да го резервирате вашиот термин денес и подгответе се да кажете „здраво“ на посветла, поздрава насмевка!

Овој напис не е автор на медицински професионалец; сепак, дава концизен преглед на различни медицински процедури добиени од академски трудови од областа на медицината. Иако не ги заменува стручните медицински совети, тој нуди вредно резиме на информациите пронајдени во научната литература, што го прави корисен ресурс за оние кои бараат општо разбирање на овие медицински процедури. Неопходно е да се консултирате со квалификувани здравствени работници за длабинско и персонализирано медицинско водство.

Референци:

  1. „Клиничка пародонтологија и имплантна стоматологија“ од Јан Линд, Торкилд Каринг, Никлаус П. Ланг 2003 г.
  2. „Современа имплантна стоматологија“ од Carl E. Misch DDS MDS Ph.D. (HC) 2007 година
  3. Oxford Handbook of Dental Patient Care од Crispian Scully, Athanasios Kalantzis Серија: Oxford Handbooks Series Издавач: Oxford University Press, САД, Година: 2005

Често поставувани прашања

Дали стоматолошките третмани во Турција се на исто ниво со западниот квалитет?
Турција подига многу стоматолози и ги извезува во други земји исто како што тоа го прави со своите лекари во други области благодарение на своите квалификувани образовни системи. Овие лекари секоја година лекуваат стотици илјади странски пациенти поради нивната извонредност и нивните разумни цени.
Дали Истанбул е добро место за лекување на забите?
Некои од најдобрите стоматолошки клиники во светот се лоцирани во Истанбул, и тие обезбедуваат широк спектар на стоматолошки услуги и третмани за да ги исполнат сите ваши стоматолошки потреби. Особено кога станува збор за услугите за стоматолошка заштита, се смета дека Турција има високо квалификувани установи и стоматолози. Висококвалитетна опрема и капацитети, квалификувани стоматолози и експерти, пониски трошоци во споредба со другите нации и различни понудени третмани, како што се естетска стоматологија, имплантологија, ортодонција и друго, се некои од придобивките од изборот на Турција за стоматолошка нега. Пациентите веројатно ќе имаат големо искуство бидејќи Турција е позната по својата гостопримливост.
Дали е добра стоматолошката нега во Истанбул?
Да, стоматолошката нега во Истанбул е генерално многу добра. Турските стоматолози се добро обучени и искусни, а многу од нив се обучени и работеле во странство. Истанбул е дом на некои од најмодерните стоматолошки клиники во светот.
Дали е прифатлива стоматолошката нега во Истанбул?
Да, стоматолошката нега во Истанбул е многу прифатлива во споредба со другите развиени земји. На пример, забните импланти може да чинат до 50% помалку во Истанбул отколку во САД или Велика Британија.
Кои се некои од најчестите стоматолошки процедури кои се изведуваат во Истанбул?
Некои од најчестите стоматолошки процедури кои се изведуваат во Истанбул вклучуваат: забни импланти фурнири коронки мостови Белење на заби коренски канали Екстракции пломби
Како да најдам добар стоматолог во Истанбул?
Постојат неколку работи што можете да ги направите за да најдете добар стоматолог во Истанбул: Прашајте ги вашите пријатели или семејството за препораки. Прочитајте онлајн прегледи на стоматолошки клиники. Побарајте клиники кои се акредитирани од меѓународни организации како што е Joint Commission International (JCI). Или наједноставниот начин: пополнете го формуларот на оваа страница!
Што треба да очекувам за време на мојот прв преглед за стоматологија во Истанбул?
на вашиот прв стоматолошки преглед во Истанбул, вашиот стоматолог ќе изврши сеопфатен орален преглед. Тие исто така ќе направат рендгенски снимки на вашите заби и непца. Откако ќе заврши прегледот, вашиот стоматолог ќе разговара со вас за вашите опции за третман.
Колку долго ќе ми трае стоматолошкиот третман во Истанбул?
Должината на вашиот стоматолошки третман во Истанбул ќе зависи од видот на процедурата што ја правите. На пример, забните импланти може да потраат неколку месеци за да се завршат, додека едноставното полнење може да се направи на еден состанок.
Што треба да направам за да се грижам за моите заби по стоматолошки третман во Истанбул?
Вашиот стоматолог ќе ви даде конкретни упатства за тоа како да се грижите за вашите заби после стоматолошки третман. Сепак, некои општи совети вклучуваат: Четкање на забите два пати на ден Чистење заби еднаш дневно Користење миење уста Избегнување на засладена храна и пијалоци Посетете го вашиот стоматолог за редовни прегледи и чистење
Што ако имам проблем со моето лекување на забите откако ќе се вратам дома?
Повеќето стоматолошки клиники во Истанбул нудат гаранција за нивната работа. Ако имате проблем со вашето стоматолошки третман откако ќе се вратите дома, веднаш треба да се јавите во клиниката. Тие ќе можат да ве советуваат што да правите. Ја избравме најдобрата клиника за да се чувствувате сигурно, само пополнете го формуларот на оваа страница.
Дали се скапи стоматолошките третмани во Турција?
Цените што ги нудат стоматолошките центри се менуваат во зависност од третманот што му е потребен на пациентот, но генерално е под 3000 долари дури и при сложени операции.
Што ги прави посебни приватните стоматолошки клиники во Турција?
Покрај лекувањето на сериозни случаи, приватните клиники можат да понудат и естетски операции за заби како белење на заби.