Овој парк во Истанбул е особено популарен кај локалното население, кое доаѓа овде да се напијат чај и да уживаат во пикник, бегајќи од топлината и притисокот на градот.

Некогаш голема шума, областа што ја зазема некогаш била користена како ловиште за отоманските владетели и била омилено место на султанот Абдулхамид II, кој подоцна постави ѕидови и додаде езеро, куќи и фабрика за порцелан.

Паркот е поделен на два дела и со мост е поврзан со остатоците од блиската палата Цираган Кемпински. Има голема разновидност на дрвја, грмушки и цвеќиња од целиот свет, вклучувајќи кедар, бор, даб и чемпрес, кои датираат од отоманскиот период.

Езерото го зазема неговиот центар и има голема фонтана.

адреса: Чираган Кадеси, Јилдиз, Истанбул