Можете да го видите секој тон на зелено во Yıldız Grove на падините помеѓу Бешикташ и Ортакој. Овие шумички може да се дефинираат како складиште на кислород за Бешикташ и биле едно од најважните места за Османлиите со своите градини со лалињаЈилдиз Корусу доживеал легендарни гозби, но потоа бил затворен Абдулхамид беше симнат од тронот.

Во денешно време, Yıldız Grove и служи на јавноста, а со својот мир и смиреност е популарен меѓу жителите на Истанбул. Со реставрацијата на вили останувајќи лојални на нивните оригинални форми и стогодишни дрвја, нуди пријатно излетничко место на своите посетители. Исто така има многу убави кафулиња и ресторани во рамките на шумичката.


Ѕвездите на Јилдиз Вудс

Покрај палатата Јилдиз и вилата Шале, шумичката содржи и Саат кулата на палатата Јилдиз, Павилјон за шатори и павилјон на Малта.


* Саат кула на палатата Јилдиз: Ова е во југозападниот агол на дворот на џамијата Јилдиз. Вграден е во 1890 и открива синтеза меѓу ориентални и неоготска дизајн. Трокатната кула е изградена на квадрат план со скршени агли, а покриена е со остра и искривена купола. Во настрешницата се наоѓаат заоблени и заоблени покривни прозорци.


*Шаторски павилјон: Една од двете историски куќи во шумите Јилдиз. Изграден е во дворот на палатата Чираган за дневни обиколки. По основањето на Републиката долго време остана затворена. Денес е отворена за јавноста.


* Павилјон на Малта: Вграден е во Абдулазиз период и може да се пофали со прекрасна гледна точка. Нејзината реставрација остана лојална на првобитната форма. Можете да ги видите неговите прекрасни украси на таванот додека уживате вечера на турски вкусови.


Емирган Гроувс

Emirgân Groves е на северозападната падина на Емирган област на европска страна. Во Византиски период, оваа зелена површина се користеше како сервисна површина. Во средината на 16 век бил наречен „Градината на Феридун-бег“. Кога Мурад IV ја даде областа на Емирѓунеоглу in 1635, тоа беше наречено „Градината Емироглу“. Подоцна името беше променето како „Миргун  „Емирган"

Во втората половина на 19th век, Абдулазиз на Хидив Исмаил Паша му ги дал насадите во близина на селото Емирѓуне. Тој изгради уште три куќи за да ја надополни дрвената палата на брегот. Насадите потоа беа дадени на Сафет Лутфу Тозан, а потоа до Митрополитската општина Истанбул.

Ако сакате да уживате во прекрасниот морски пејзаж на Босфор, треба да го посетите Емирган Корусу (Емирган Гроув). По мирното џогирање, ќе уживате во убавината на Истанбул на Сари (жолта), Пембе (Пинк) и Бејаз (Бела) Вили.