Турција е една од најпознатите светски дестинации за медицински туризам во изминатата деценија, поради нејзината добро воспоставена инфраструктура за медицинска нега и силна меѓународна репутација. Турската влада, исто така, помогна во развојот на овој критичен сектор обезбедувајќи многу услуги во различни области за да помогне во развојот на болниците и клиниките, како и помагајќи во обуката на многу лекари и специјалисти во најпознатите земји. за медицински напредок. Понатаму, фактот што Турција е позната по туризмот и богатството на нејзините цивилизации, како и достапноста на значителен број туристички атракции од висока класа, придонесе за привлечноста на оваа прекрасна нација меѓу многу луѓе кои сакаат да ја посетат историската места во Истанбул. 

Истанбул е една од најпознатите туристички атракции во земјата, со бројни клиники и болници опремени со врвна медицинска технологија, како и присуство на многу светски познати лекари. Според податоците објавени минатата година, околу 500,000 лица ја посетиле Турција заради медицински туризам, при што значителен процент од овие посетители доаѓаат на естетски зафати. Трансплантација на коса, липосукција, ринопластика, зголемување на градите, третмани за подигнување на лице и многу други процедури се популарни во Истанбул. 

Причини да размислите за естетска хирургија во Истанбул

1. Трошоците се основната причина зошто треба да направите естетска хирургија во Истанбул. Пластичната хирургија во Истанбул е исклучително прифатлива! Ќе се изненадите кога ќе откриете дека поголемиот дел од цените за естетската хирургија во Истанбул се многу разумни. Стапките во Истанбул се движат од 50% до 70% помалку од оние во Европа, Обединетото Кралство и САД. Ова е причината зошто поголемиот дел од туристите одат во Истанбул за да направат естетска хирургија. 

2. Истанбул, и воопшто Турција, има одличен медицински систем. Поголемиот дел од болниците и клиниките во Истанбул обезбедуваат современи и софистицирани медицински услуги со голема професионалност, а турскиот здравствен систем стана доста споредлив со оние во Европа, Обединетото Кралство и Америка. 

3. Ви се достапни многу повеќе услуги. Многу клиники и болници во Истанбул за прв пат обезбедуваат сеопфатен пакет на услуги за посетителите во Истанбул. Било кој од овие објекти може да понуди дочек на аеродромот, хотелски резервации во хотелите со 4 или 5 ѕвезди во Истанбул и превоз помеѓу аеродромот, хотелот и болницата. Некои клиники може да им обезбедат на своите клиенти туристички и рекреативни екскурзии. Овие нови иницијативи секако ќе повлечат дополнителни трошоци, иако тие ќе бидат незначителни во споредба со другите земји. 

4. Турскиот платен систем е јасен и лесен за користење. Плаќањето се врши во готово во Турција, и можете да користите која било валута што ќе ја изберете во повеќето од најдобрите болници во Истанбул! Може да плаќате и со кредитна картичка, а на овие процеси не им требаат толку многу документи, потписи и ветувања како што ќе најдете во Европа и Америка. Во Истанбул сè е едноставно и функционално! 

Што да направите додека го посетувате Истанбул за естетска хирургија?

Ако размислувате за естетска хирургија за која не е потребен долг период на опоравување, препорачуваме да ги видите некои од најпознатите туристички места во областа Султанахмет, како што се Сината џамија и палатата Долмабахче. Ако сакате ноќен живот, ви предлагаме да одите на улицата Истиклал и Кадикој навечер за да доживеете уникатен ноќен живот со стотици странски посетители, како и да земете туристичко крстарење по Босфорот да ги видите најубавите знаменитости на Истанбул.