Со тековната финансиска криза, идејата за заштита на парите преку сигурни и профитабилни инвестициски можности неодамна го привлече вниманието на сите. Инвестирањето во пазарот на недвижности е една од најсуштинските и можеби најсигурните инвестиции што им паѓа на памет на сите. Кога ги барате најдобрите нации за инвестирање за развој на недвижен имот, Недвижен имот во Истанбул, особено, и Турција воопшто, се меѓу првите резултати што се појавуваат. Турција е земја со локално и глобално влијание и е важна членка на групата Г20, бидејќи се карактеризира со повеќе економски фактори и важна геополитичка позиција, што ја прави една од најдобрите земји за инвестирање, особено инвестиции во недвижнини. , дали сега или во иднина. Само минатата година, над 50,000 странци купиле недвижен имот во Турција, повеќето од нив престојувале во Истанбул, што има значително економско значење и на локално и на глобално ниво. И покрај ова, многу странци кои сакаат да инвестираат во недвижен имот во Истанбул се прашуваат: „Зошто да инвестирам во недвижен имот во Истанбул?

Како одговор на ова прашање, ќе обезбедиме некои докази за да ве убедиме во тоа инвестирање во недвижен имот во Истанбул е остварлив и профитабилен потфат. 

Заштита на капиталот во Турција

Следењето на историјата на валутите на најзначајните нации кои промовираат инвестиции во недвижности открива дека инвестициите во недвижности го заштитиле капиталот од девалвација во однос на валутите и клучните благородни метали како што се доларот и златото. Инвестициите во недвижности во Истанбул се многу охрабрувачки поради заштитата на капиталот, а тоа е затоа што цените на имотот секогаш се менуваат со вредноста на Турска лира, и ако цените на локалната валута паднат, вредноста на имотот логично се зголемува за да се компензира за секое намалување на цената на вашиот имот. Покрај тоа, Министерството за економија и на Турската централна банка се два клучни актери за обезбедување стабилност и рамнотежа на недвижностите и производите во однос на турската лира. 

Поевтини алтернативи

Повеќето луѓе кои сакаат да инвестираат во недвижен имот надвор од нивните матични нации го ограничуваат својот избор на најголемите туристи-пријателски земји, како Турција, Шпанија и Франција. Повеќето од овие поединци завршуваат со инвестирање во Турција бидејќи таа обезбедува различни можности за инвестирање во недвижнини по евтини трошоци во споредба со Западна Европа, Англија и Америка. Понатаму, Турција е многу евтина нација за живеење, правејќи ја идејата за купување дом во Турција со намера да инвестираат и да го поминат одморот таму исклучително привлечен за многу странски инвеститори. И покрај тоа што ги поседува некои од најдобрите историски локалитети во светот, како што се кулата Галата и прекрасниот Босфор со неверојатни ресторани, Истанбул сè уште е избор со ниска цена. 

Лесен процес на купување

Кога размислувате да инвестирате во недвижен имот, ќе ги испитате сите фактори, вклучувајќи ги долгите и комплицирани правни процеси што може да бидат вклучени. Но, за среќа, Турција, особено, се смета за една од најлесните земји во однос на сопственоста на недвижен имот, бидејќи процедурите за поседување недвижен имот во неа се едноставни и лесни и не бараат присуство на адвокат; сепак, мора да зборувате течно турски или да имате помош од преведувач за да ги преведете сите правни документи потребни за да се заврши трансакцијата. Ангажирањето адвокат воопшто не е страшна идеја, но не е секогаш неопходно. Купување имот во Турција обично трае три до шест недели.