По Света Софија, Аја Ирина е втората по големина византиска црква во Истанбул. Аја Ирина, за разлика од другите византиски цркви како Света Софија, не била претворена во џамија. По Света Софија, познато е дека Аја Ирина е најважниот римски храм во Истанбул.

По освојувањето на Истанбул во 1453 година, Аја Ирина била вклучена во градините на палатата Топкапи. Структурата на црквата во основа остана недопрена, бидејќи по освојувањето не била претворена во џамија. Првично се користел како складиште за војската. Многу години подоцна, Аја Ирина била користена како Воен музеј во Турција, од 1908 до 1949 година.

хагија-ирена

Приказната за Аја Ирина

Се вели дека Пенелопа, страсна христијанка, се обидела да го запознае римскиот народ со Исус и Дева Марија. Паганските Римјани, пак, ја мачеле жената за да ја натераат да се потчини на паганството. Прво ја фрлија во бунар полн со змии. Тогаш Пенелопе беше обвинета за вештерство бидејќи змиите не ја убиле цела ноќ. Таа беше ужасно каменувана. Подоцна ја врзале за коњите и ја влечеле многу часови. Откако посведочија дека е сè уште жива и доследна на својата религија по сите мачења, ја прогласија за светица и посветена на христијанството. Императорот Константин Велики, како резултат на тоа, ја нарекол Света Аја Ирина, што значи „свет мир“, и изградил црква во нејзина чест. 

Важноста на Аја Ирина денес

Настрана од своето неверојатно богато историско наследство, црквата Аја Ирина има многу да им понуди на посетителите. Како прво, музејот Аја Ирина е една од најважните компоненти на христијанската историја и е многу суштински дел од христијанскиот туризам ширум светот. Поранешната црква е домаќин на бројни културни програми и изложби. Аја Ирина се користи дури и како концертна сала за концерти на класична музика поради одличната акустика. Од 1980 година, многу концерти на Меѓународниот музички фестивал во Истанбул се одржаа во музејот Аја Ирина.

Друга важност на Аја Ирина е тоа што таа била првата црква на Константинопол Велики. Аја Ирина е и единствената византиска црква која го преживеала османлискиот период без да биде претворена во џамија, па затоа е единствена во таа смисла. Легендарната Аја Ирина сега функционира како музеј и место за социјални и културни собири.

Можеби размислувате да ја отстраните Света Ирина од вашата долга листа на места за посета во Истанбул бидејќи веќе сте ја додале Света Софија на списокот. Сепак, Аја Ирина обезбедува единствено искуство во раздвиженото опкружување на историските места во Истанбул. Можеби ќе сакате да резервирате турнеја со водич на Аја Ирина за да се осигурате дека имате доволно време да ги видите сите локации и места што сте ги замислиле да ги видите. Не пропуштајте го искуството што се случува еднаш во животот во музејот Аја Ирина. Ќе бидете трогнати и воодушевени од неговите приказни

Често поставувани прашања

Дали има други атракции за посета околу Аја Ирина?
Околу Света Ирина има бројни атракции, како што се палатата Топкапи и Света Софија. Има и многу продавници и кафулиња што можете да ги посетите наоколу.
Каде се наоѓа музејот Аја Ирина во Истанбул?
Музејот Аја Ирина се наоѓа во Султанахмет, Фатих
Во колку часот е отворен музејот Аја Ирина?
Музејот Аја Ирина се отвора во 9 часот. Може да го посетите до 4.30 часот. Музејот Аја Ирина е затворен во вторник.
Дали е дозволено фотографирање внатре во Аја Ирина?
Да, можете да фотографирате во музејот Аја Ирина.
Колку чини да се посети музејот Аја Ирина?
Влезот за музејот Аја Ирина во моментов е 80 турски лири.