1- Сур Балик Арнавуткој:

Се наоѓа на европската страна на Босфор in Арнавуткој област која е една од најубавите области во Истанбул со дрвени куќи и прекрасниот поглед на Босфорот напред. Таму ќе најдете многу прекрасни луксузни ресторани како Сур Балик каде што можете да уживате во вкусна морска храна и пијалоци, неверојатен поглед и мирна атмосфера. Сур Балик нуди и класични и необични јадења од морска храна, покрај широкиот избор на мезе, сите негови риби и морски плодови се сезонски и свежи, а колекцијата вина е одлична таму.
Погрижете се да понесете дебел паричник со вас, тоа ќе ве чини дополнителни долари.

2- Румелихисари Искеле:

Еден од најпознатите ресторани на сите. Лоциран во Сариер токму на Босфорот и им служи на клиентите од 1992 година, затоа има толку добра репутација. Во Румелихисари Искеле можете да имате вкусно сезонско јадење со риба во мирна релаксирачка атмосфера и прекрасен поглед на вториот мост на Босфор. Услугата во овој ресторан е секогаш оценета со 5 ѕвезди.

3- Ускумру:

Исклучителен ресторан до кој се стигнува со брод, можете да јадете во морето и буквално да ја допрете водата со нозете. Предјадењата таму се извонредни и креативни, бас со босилек, ореви, лигњи а ла планча и многу други предјадења и секако морската храна е сезонска, затоа погрижете се да одите таму помеѓу мај и октомври во текот на денот за искуство.
И дебел паричник исто така..

4- Баликчи Кахраман:

Тоа е семеен ресторан кој го носи името на неговиот сопственик, служи црноморска риба и морски плодови, а мезите таму со прекрасна атмосфера се она што го прави успешен ресторан. Ресторанот Кахраман е префериран ресторан за познати личности бидејќи е далеку од центарот на градот, мирен и служи одлични јадења од риба на скара.

Додека барате поевтини ресторани со иста вкусна морска храна, можете да посетите еден од следниве ресторани:

5- Тарихи Каракој Баликчиси:

Неговото име објаснува колку стар овој ресторан е Тарихи (историски) Karakoy Баликчиси служи од 1923 година. Од тоа време до сега, ништо не се променило во неговата услуга или одлична храна. Нема да имате одличен поглед, а ресторанот е малку мал, но дефинитивно ќе го имате највкусниот оброк од свежа риба што некогаш сте го пробале во животот.

6- Ахиркапи Баликчиси:

Тоа е ресторанот каде што можете да избегнете да платите многу пари, но сепак среде стариот град Султан Ахмет. Можете да го наречете тајно јадење кое служи свежа риба од едноставно мени за локалното население. Кога ќе го посетите Ахиркапи ќе се најдете помеѓу лојални граѓани кои пијат ракија со насмевка на лицата. Мали, локални и служат вкусни морски плодови.

7- Кији:

Се наоѓа на Големиот остров, најголемиот од принцезни острови. Со огромно мени од секојдневна свежа морска храна и риба, Kiyi се смета за најдобар ресторан за морска храна на островот Büyükada. Мезето што го служи Кији е невообичаено и секогаш свежо, особено зелената салата. Обидете се да одите таму во текот на летните месеци и во текот на денот ќе си поминете одлично, а и тоа не е скапо.

Важно е да знаете дека во зависност од сезоната, цените на морските плодови и рибата се променливи, но секогаш го имаат истиот неверојатен вкусен вкус, бидејќи сте во Истанбул.