Како резултат на тоа, овој пост ќе обезбеди решенија за прашањата што вие и сите други често ги поставувате. За почеток, и воопшто, патувањето до Истанбул не е неверојатно скапо бидејќи, во споредба со другите туристички и добро познати локации, Истанбул се смета за евтин со многу бесплатни активности како што е прошетката по улицата Истиклал. Можеби ќе платите повисока цена на билетот за Истанбул, но ќе потрошите помалку пари во градот. 

Според статистичките податоци, од април до октомври Истанбул е преполн со посетители и странци. Како резултат на тоа, купувањето билет во ова време несомнено ќе биде поскапо, но тоа не мора да биде премногу. Не можеме да дадеме точни бројки бидејќи се разликува по нација, но треба да очекувате да потрошите дополнителни 100 долари во просек. 

Најдобро време за посета на Истанбул

Во текот на летото, од јуни до октомври, Истанбул доживува сончеви денови. Температурата станува топла од средината на јули до крајот на август, со просек од 28 степени Целзиусови во јули и август. Летото, кое трае од јули до август, е топло и влажно, но сепак е идеална сезона за посета на плажите во Истанбул. Во јули и август, дополнителната влажност прави времето да изгледа уште потопло. Доколку го посетите Истанбул во јули или август, задолжително набавете климатизирана хотелска соба. Концертите на отворено, парадите и разновидните музички изведби и фестивали се популарни во текот на летото. Околу крајбрежјето на Босфор, плоштадите, плажите, парковите и градините, градот станува исклучително пренатрупан и раздвижен, со посетители и жители. Идеално време за посета на Истанбул е летото. 

Зимата е често топла и влажна, иако понекогаш може да стане студена и снежна. Најстудената сезона е зимата, со просечна температура од 8 Целзиусови степени во јануари и февруари. Истанбул е едно од најдобрите места во Европа и Турција за славење и уживање во новогодишниот ентузијазам без силните снежни врнежи што ги доживуваат многу други европски градови. Божиќ го слават и странските иселеници во Турција на места како Таксим. Продажбата ги оживува пазарите и малопродажните центри. 

Во секој случај, кога станува збор за организирање лет, сезоната всушност не е толку важна колку методот. Повеќето луѓе, особено оние кои првпат ќе го посетат Истанбул, не се свесни за малку позната техника. Како што сите знаеме, Истанбул е популарна туристичка дестинација поради прекрасните погледи и богатата култура, а како резултат на тоа, авионските билети се многу барани, што покажува и фактот што билетите за авиони се многу барани во текот на летото. Ако проверите една од тарифите за авионски билети и потоа се вратите два часа подоцна, ќе го видите идентичниот билет за летање по повисока цена. Така, идеална опција е да го резервирате вашето патување 8 недели однапред; сепак, ако не сте сигурни дали ќе одите, може да го резервирате вашето патување 6-4 недели однапред. На овој начин ќе можете да најдете значително поевтини авионски билети и нема да морате да се грижите за пререзервации.