– Нахранете ги гулабите пред Јени џамија во Еминону.

– Качете се на еден од фериботи in Сиркеци што патува надолу по Босфор и споделете го вашиот ѓеврек (симит) со галебите.

– Воведете се во пофините аспекти на турската кујна во Ресторан Konyalı.

– Проверете ја разновидноста направена од столари и занаетчии во Тахтакале.

– Примерок од изборот на Локум во Али Мухидин Хаџи Бекир.

– Пазарувајте во чаршијата за зачини.

- Пробај Пандели, кој се наоѓа веднаш над влезот во Базар на зачини, отворен за ручек (од пладне до 3 часот). На салата од модар патлиџан особено се препорачува.

– Купете турско кафе од Курукахвеџи Мехмед ефенди.

- Оди на Бедестан на Големата чаршија за накит.

Пала (бр. 54) во Големата чаршија е адресата за користена облека.

– Прошетајте низ паркот Ѓулхане под високите заоблени дрвја.

– По завршувањето на вашата посета на Археолошки музеј, уживајте во чаша чај во музејската градина меѓу древните статуи.

– Запознајте се со традиционалните турски ракотворби во Медресаот Кафер Ага.

– Резервирајте соба во една од пензиите на улица Согукчешме.

- Имај сувенирска фотографија направено пред музејот на Аја Софија и џамијата Султанахмет.

– Пенестото турско кафе или чај изгледа има подобар вкус во едно од кафулињата на тротоарите на плоштадот Султанахмет.

– Продавачите на тротоари го искушуваат купувачот со ситници, како сините стаклени мониста против злото око и накитот за костими, како што се ѓердани и прстени.

– Атмосферата во цистерната Јеребатан стимулира рефлексии од мистична природа. Фрли паричка во базенот и посакај желба.

– Да ги погледнете турските теписи и килими на Арастамаркет.

– Наградениот Четири сезониns Хотелот, сместен во поранешен затвор, овозможува убав поглед на плоштадот Султанахмет заедно со вашиот пијалок.

– Седењето на една од клупите на плоштадот Султанахмет во вечерните часови ги стимулира сеќавањата на минатото.

– Ќофтињата имаат уште подобар вкус кога се јадат со салата од сув грав во историскиот ресторан за ќофтиња Султанахмет.

– Прошетката низ историските дрвени куќи во Канкуртуран и Ахиркапи е релаксирачка и пријатна.

– Чајот под џиновскиот чинар надвор од дворот на џамијата Бејазит е закрепнување на телото и душата.

– Следната врата е сахафлар, продавачите на стари и нови книги.

– Лалели е за кожа од секаков вид, сите бои, сите цени.

– Ако не сакате да рибите како сите други на мостот Галата, можете исто толку да се забавувате гледајќи ги.

– Вечерата на пониското ниво на мостот Галата е совршена за уживање во брилијантната ноќна сцена на Истанбул.

– Пробајте боза, безалкохолен пијалок, малку газиран, направен од булгур и посипан со цимет на Верност во Еминону.

– Одете во чајната градина Пјер Лоти, едноставно и романтично.

– По јужниот брег на Златниот рог има голем број добри места за јадење риба и за пиење раки.

– Многу од куќите во античките области Фенер и Балат се во процес на реставрација.

– Околу плоштадот Султанахмет, византискиот хиподром, се наоѓаат голем број пријатни кафулиња на тротоарите.

– Едно место за уживање во атмосферата во квартот Сулејмание е Лале Бахчеши.

– Може да се одвои едно попладне во истражување на огромниот и импресивен комплекс на џамијата Сулејмание.

– Потоа на плоштадот Чинар може да се испие чаша чај за заживување.

– Не занемарувајте да ја посетите Библиотека Сулејманије, вклучувајќи и многу вредни ракописи.

Музејот на печатот на главната авенија е од интерес.

Пембе Кошк (Пинк павилјон) каде се одржувале состаноци во најраните денови на Турска Република се наоѓа на ридот што води кон Чагалоглу…

Ако ги правите овие работи, гарантирано ќе уживате во Историскиот полуостров.

40 работи што треба да се направат на историскиот полуостров

1- Нахранете ги гулабите пред Јени џамијата во Еминону.

2- Качете се на еден од фериботите во Сиркеци кои пловат по Босфорот и поделете го вашиот сусам леб (simit) со галебите.

3- Претставете се во пофините аспекти на турската кујна во ресторанот Konyalı.

4- Проверете ја разновидноста направена од столари и занаетчии во Тахтакале.

5- Примерете го изборот на локум во Али Мухидин Хаџи Бекир.

6- Купувајте во чаршијата за зачини.

7- Пробајте го Пандели, кој се наоѓа веднаш над влезот во Базарот на зачини, отворен за ручек (од пладне до 3 часот), особено се препорачува салата од модар патлиџан.

8- Купете турско кафе од Курукахвеџи Мехмед Ефенди.

9- Одете во Бедестанот на Големата чаршија за накитот.

10- Пала (бр. 54) во Големата чаршија е адресата за половна облека.

11- Прошетајте низ паркот Ѓулхане под високите заоблени дрвја.

12- По завршувањето на вашата посета на Археолошкиот музеј, уживајте во чаша чај во музејската градина меѓу античките статуи.

13- Запознајте се со традиционалните турски ракотворби во Медресаот Кафер Ага.

14- Резервирајте соба во една од пензиите на улицата Согукчешме.

15- Направете сувенирска фотографија пред музејот Аја Софија и џамијата Султанахмет.

16- Пенестото турско кафе или чај изгледа има подобар вкус во едно од кафулињата на тротоарите на плоштадот Султанахмет.

17- Продавачите на тротоари го искушуваат купувачот со ситници, како сините стаклени мониста против злото око и накитот за костими, како што се ѓердани и прстени.

18- Атмосферата во цистерната Јеребатан стимулира рефлексии од мистична природа. Фрли паричка во базенот и посакај желба.

19- Да ги погледнете турските теписи и килими на Араста пазарот.

20- Наградуваниот хотел Four Seasons, сместен во поранешен затвор, овозможува убав поглед на плоштадот Султанахмет заедно со вашиот пијалок.

21- Седењето на една од клупите на плоштадот Султанахмет во вечерните часови го стимулира сеќавањето на минатото.

22- Вкусните месни колачиња имаат уште подобар вкус кога се јадат со салата од сув грав во историскиот ресторан Sultanahmet Meat Pattie Eaterie.

23- Уживајте во традиционалното наргиле во чајната градина во дворот на медресата на Чорлулу Али Паша.

24- Прошетката низ историските дрвени куќи во Канкуртуран и Ахиркапи е релаксирачка и пријатна.

25- Чајот под џиновскиот чинар надвор од дворот на џамијата Бејазит е закрепнување на телото и душата.

26- Веднаш е сахафларот, продавачите на стари и нови книги.

27- Лалели е за кожа секакви, сите бои, сите цени.

28- Ако не сакате да рибите како сите други на мостот Галата, можете исто толку да се забавувате гледајќи ги како ловат риби.

29- Вечерата на пониското ниво на мостот Галата е совршена за гледање во брилијантната ноќна сцена на Истанбул.

30- Пробајте боза, безалкохолен пијалок, малку газиран, направен од булгур и попрскан со цимет во Вефа во Еминону,

31- Одете во чајната градина Пјер Лоти, едноставна и романтична.

32- По јужниот брег на Златниот рог има голем број добри места за јадење риба и за пиење ракија.

33- Многу од куќите во античките области Фенер и Балат се во процес на реставрација.

34- Околу плоштадот Султанахмет, византискиот хиподром, се наоѓаат голем број пријатни кафулиња на тротоарите.

35- Едно место за уживање во атмосферата во квартот Сулејманије е Лале Бахчеси.

36- Може да се остави едно попладне во истражување на огромниот и импресивен комплекс на џамијата Сулејмание.

37- Потоа на плоштадот Чинар може да се испие чаша чај за заживување.

38- Не занемарувајте да ја посетите библиотеката Сулејмание, вклучувајќи и многу вредни ракописи

39- Интерес е Музејот на печатот на главната авенија

40- Пембе Кошк (Пинк павилјон) каде што се одржуваа состаноци во најраните денови на Турската Република е на ридот што води кон Чагалоглу.

… без нив, не можете да уживате во Историскиот полуостров.