Значи, што е турска бања? Што е тоа што ја прави турската бања многу позната?

Турска бања или како што е познат на турски како Турк Хамами, се враќа во маршрутите на почетоците на периодот на Отоманската империја и некои луѓе велат дека концептот е уште постар бидејќи бил основан за време на грчкиот период. Турските бањи не се достапни само во Турција, такви бањи можете да најдете и во Блискиот Исток, Мароко, Сирија, Индија, и други земји кои некогаш биле дел од Отоманската империја или во интеракција со нејзината култура.

Турската бања ја комбинира техниката на Римска бања со техника на азиска парна бања. Бањата се состои од голема централна сала од чист мермер загреан од пареата под ходникот и во холот.

Секако, нема да бидете целосно голи, туку ќе се облечете во наметка која е специјално направена за турски бањи која го покрива долниот дел од телото, но сосема е во ред да понесете наметка што ја сакате доколку не ви е удобно со специјална наметка. Во салата, можете да легнете на загреаниот мермер и да дозволите професионалната масерка да ја направи масажата со турска бања користејќи леб и природен сапун. Самата пареа ќе го опушти вашето тело и ќе ја убие секоја болка или грч во вашето тело.

Разликата во турската бања не е само во начинот на кој функционира бањата, туку и во просториите со сува топлина. Овие соби се мали сали каде што можете да седите и да се потете 10-15 минути. Откако ќе завршите од просториите за суво топло, можете да отидете до голем заеднички базен кој е изграден од мермер со високи тавани и покривни прозорци кои ја осветлуваат просторијата одозгора за да додадат релаксирачки допир на целокупната атмосфера. Можете да седите во оваа соба колку сакате и да заборавите на се што може да ви пречи.

Значи, што ја прави турската бања многу позната низ светот?

Па, тоа е поради самата атмосфера и севкупната разлика. Откако ќе влезете во главната сала на бањата, ќе се почувствувате како се капете некаде во 14 век. Така, ќе имате и релаксирачко и фасцинантно искуство.

Се разбира, искуството со турската бања може да се разликува од една до друга личност, бидејќи некои луѓе не се чувствуваат удобно да се бањаат полуголи пред други луѓе, а некои луѓе всушност претпочитаат да не се масираат за време на нивното капење. Сепак, навистина ве советуваме да му дозволите на масерката да го трие вашето тело со паста за пилинг и природен сапун за да ја отстраните целата мртва кожа и црните црни гранули од вашето тело. Не грижете се за болестите бидејќи обично масерите фрлаат стари материјали и користат нови за секој нов купувач.

Кога ќе завршите со капењето, преслечете се и излезете во главните простории каде што можете да седите и да пиете вкусна шолја турски чај или турско кафе. Дефинитивно ќе се чувствувате уморни после вакво релаксирачко искуство, ако чувствувате такво чувство воопшто не грижете се бидејќи штом ќе излезете и ќе го раздвижите телото веднаш ќе се подобри како никогаш претходно да не сте се умориле.

Еве неколку совети и совети за вас кога сакате да го имате ова релаксирачко искуство:
1- Не заборавајте да понесете флип-апостол со себе бидејќи подот е влажен поради испарување, не сакате да се лизнете и да го претворите ова одлично искуство во лош спомен.

2- Во секој дел има по две сали, една за мажи и една за жени за да не ве нервира да се капете со спротивниот пол.

3- Масерите се професионални и се обучени многу добро, затоа чувствувајте се удобно да бидете масирани, сепак е подобро за вашето тело.

4- Некои ја бакшиш масерката откако ќе завршат, не е правило тоа да се прави. Ако сметате дека масерката тоа го заслужува, повелете и бакширај го, но ако не, не сте обврзани да го сторите тоа.

5- Одете по големи амами за да имате подобро искуство.