Во Истанбул, неколку инвеститори направија повеќе потфати. Заработија многу пари и повеќе од четири пати ја зголемија својата компанија во Турција. Како резултат на тоа, ново извонредно инвеститори од Турција се појавија во светските сектори. 

Истанбул, со население од 16 милиони луѓе, е еден од најголемите градови во Европа. Според студијата на Euromonitor International, вкупниот број на посетители што ја посетиле Турција во 2018 година бил околу 46 милиони, а Истанбул е најпосетуваниот град во земјата. Градот е поделен на 39 општини, од кои 27 се во центарот на градот, од кои сите се наведени како Голема Истанбул и се администрирани од Општина Голема Истанбул. 

Индустриски инвестиции Истанбул

Турција е членка на индустриските земји Г20, кои сочинуваат две третини од глобалната трговија и повеќе од 90% од глобалната сурова нафта, и се етаблира како сигурен извор на висококвалитетни производи за широка потрошувачка, при што земјата сега е Најголемиот европски производител на телевизори и лесни комерцијални возила. 

Несомнено е дека Истанбул е лидер меѓу турските градови во однос на индустријата воопшто, со бројни индустриски зони, како што е индустриската област Дудулу во огромната населба Умраније на азиската страна на градот, која се занимава со различни индустрии. 

Инвестиции во недвижности во Истанбул

Една од најзначајните форми на инвестиција во Истанбул е инвестиција во недвижен имот. Дури и во услови на актуелна криза во турската валута, трансакциите со недвижности генерираа одличен профит. Во споредба со вредноста на недвижностите во американски долари или саудискиот ријал, на пример, шансата беше одлична за многу инвеститори да ги зајакнат своите инвестиции и да се вклучат во нови трансакции по невидени стапки. Каде што имаше фантастична можност за инвестирање во хотелски згради. Странските инвеститори кои беа фокусирани на генерирање профитабилни приноси преку закуп или дури и препродажба открија дека инвестирањето во продавници за продажба во Истанбул е многу сигурен избор. 

Во Истанбул, исто така, има трговски центри, кои се поактивни во комерцијална активност отколку во станбена активност и се одлична опција за поединци кои бараат професионална атмосфера на работното место. Кога барате земјоделски имот во Истанбул, сепак, мора да бидете претпазливи и трпеливи за да го започнете вашето ново земјоделско претпријатие. Што се однесува до причините за претпочитање области за инвестирање во Истанбул пред другите, добро е познато дека инвестициите во недвижности во Истанбул забележале квалитативни скокови кои ги искушуваат имотите во Истанбул пред другите, а тоа може делумно да се должи на проширувањето на градот на многу голема површина помеѓу два континенти, каде што најдобро области за инвестирање во недвижен имот во Истанбул се наоѓаат. 

Сектор за земјоделство и храна во Истанбул

Климатските области на Турција се разновидни, а земјоделските култури како што се овошјето и зеленчукот се соодветно распоредени. Истанбул секоја година го одржува Самитот за турско-арапска економска соработка за храна и земјоделство, како и капацитетите на хотелот turabexpo, за споделување искуства и поттикнување инвестиции во овој важен економски сектор. Многу ресторани и други бизниси се специјализирани за свежа риба, месо и друга храна. Отворањето ресторан покрај Босфорот, на пример, би било одличен пример за тоа Инвестиција во Истанбул. Поради неговата близина до многу атракции во градот, вашиот ресторан има големи шанси да биде огромен успех. 

Овие беа некои од Најпознатите можности за инвестирање на Истанбул, заедно со некои инсајдерски совети. Проверете ги нашите други блогови во категоријата инвестиции за да дознаете повеќе за турската и истанбулската економија!