Во 657 п.н.е., Византија, античка грчка колонија, била основана на европската страна на огромниот Босфорски Теснец. Царот Константин Велики повторно му го претставил градот на светот во 330 н.е. како нов главен град на Светото Римско Царство и станал познат како Константинопол. Брзо станува најбогатата метропола во Европа, таа се наоѓа на клучна раскрсница на трговските патишта на Патот на свилата меѓу истокот и западот. 

Во Истанбул има бројни необични и задолжителни работи. Но, пред да тргнете на патувањето, испланирајте како ќе се справите со сите атракции во Истанбул и групирајте ги во региони за да ги зачувате непотребните патувања. Добрата вест е дека, и покрај неговата огромна големина, Истанбул е многу едноставен за навигација. За да го извлечете максимумот од вашето одмор во Истанбул, препорачуваме да посетувате еден регион во исто време. 

Мило ми е што барате нешто да направите во Истанбул! Овој прекрасен стар град со современ пресврт е преполн со вкусна храна, прекрасна архитектура, богата култура, добредојдени луѓе и прекрасна атмосфера. Поминавме неколку прекрасни денови во овој волшебен град, јадејќи, пиејќи и гледајќи што е можно повеќе без да се исцрпиме. И за да ви ги олесниме работите, ги дестилиравме нашите урбани авантури во овој практичен независен водич за град одмор во Истанбул. Уживајте! 

Посетете ја Сината џамија

Оваа прекрасна античка градба била изградена помеѓу 1609 и 1616 година и е навистина прекрасна. Долги години, високата зграда со пет куполи, опкружена со шест минариња, беше симбол на хоризонтот на Истанбул. Внатрешноста на Сината џамија е прекрасна како и нејзината фасада, со рачно насликани сини плочки. Високиот таван и колонадите се украсени со вителови од сложени источни дизајни облеани во светлината на средновековните лустери. 

Имајте на ум дека Сината џамија е целосно функционално место за богослужба, а не музеј. Пред да влезете, мора да ги извадите чевлите и да ги ставите во испорачаните кеси. Пред да влезете во терените на Султан Ахмет џамија, дамите треба да ја покријат косата со марама. Сината џамија е достапна за турнеи во три сесии повеќето денови и е бесплатна за посета. Ви препорачуваме да го погледнете работното време на интернет пред да одите. 

Плоштад Таксим

Истакнатиот плоштад се смета за современото срце на Истанбул. Плазата е несомнено едно од најпопуларните места за собирање во градот, благодарение на огромниот автобуски и метро центар, малопродажната лента и хотелите. Споменикот на независноста (републиката) е најзначајното уметничко дело на плоштадот и му оддава почит на Мустафа Кемал Ататурк, основачот на Република Турција. На едната страна од споменикот, Ататурк е прикажан во неговите рани воени денови, додека на другата, тој е облечен во современа западна облека. Таксим е местото каде што чука срцето на Истанбул. Бескрајната забава е секогаш присутна, а шарените градски светла постојано светат.

Кулата Галата

Кулата Галата во Истанбул населба Галата нуди панорамски поглед од 360 степени на градот. Оваа средновековна кула, една од најстарите во светот, била изградена како светилник во 528 година од нашата ера. Во текот на својата историја многупати бил уништен и обновуван. Иронично е уништен од пожар додека служел како пожарна караула. 

Кулата не е многу висока. Иако платформата за набљудување е само на 8-мо ниво, таа овозможува спектакуларен поглед на Истанбул поради неговата локација на рид. На највисоко ниво, има кафуле, а една приказна подолу, има ресторан. Ресторанот е малку скап, но кафулето е пријатно место за одмор додека се пие Турски чај. За прекрасен поглед, обидете се да добиете седиште блиску до еден од прозорците.