Вистинскиот турски традиционален сладолед не е како другиот сладолед. Кремаст е и има цветен вкус. Најпознатиот и најбогат со вкус е maraş dondurmasi. Направено со салеп, приземни корени на дива орхидеја родена во Турција. И турските продавачи на сладолед не се како сите други продавачи што ќе ги најдете во вашето соседство. Турските продавачи на сладолед се познати по своите трикови, играјќи и мешајќи се со клиентите. Тие едноставно сакаат да се смеат и да шират радост.

Додека шетате по улицата Истиклал во Таксим или покрај Босфорот на плоштадот Ортакој, дефинитивно ќе најдете на улица неколку или повеќе продавачи кои служат сладолед од зад колички и се плеткаат со клиентите во смеа. Па, уживањето во широк спектар на вкусен сладолед во летните месеци е традиција во Истанбул. Но, она што го прави различно искуство е забавното време што го доживува секој клиент додека чека корнет за сладолед, стана турска традиција да се даваат трик-шоуа за клиентите кои чекаат во ред. Ова е главно за да се привлечат повеќе клиенти, ако не за купување, тогаш за гледање! Без грижи, тие сигурно ќе се вратат да купат еден ден.

Трикови на продавачите на сладолед:

Кога ќе посетите продавница за сладолед, ќе најдете количка пред неа и продавач кој цел ден го меси и го троши десертот со долги метални шипки, работејќи го како сладолед од лебно тесто во количката, продавачите носат регионални фустани носии од областа Кахраманмараш од која потекнува турскиот традиционален сладолед. И кога ќе дојдете да купите топка, продавачот го избива своето шоу и се занимава, користејќи ги необични квалитети на дондурма за да изврши беспрекорна серија на магија трикови.

Сега, треба да работите за вашиот конус додека се смеете и се забавувате. Продавачот ќе започне натпревар помеѓу вас и него, вие всушност можете да го допрете конусот или дури и да го држите, но никогаш не го земајте, секој пат кога продавачот ќе ве измами со негов потег.
Ќе ве остави да мислите дека ќе падне, ќе ви го залепи за нос и ќе ве збуни со неговите трикови.
Секогаш кога ќе помислите дека сте поблиску до неговиот корнет за сладолед, продавачот дефинитивно ќе ве измами со уште еден трик. Тоа е лекција за трпение.
Можете и да го измамите ако сакате! Продавачите се стручни за измами, но ако сте помалку, можете да ја превртите конкуренцијата и да ја освоите играта.

Иако ќе најдете многу продавачи на сладолед во текот на летото во Истанбул, но еве ги најпознатите продавници за сладолед во Истанбул.

Дондурмачи Али Уста:

Лоциран во Кадикој и служи сладолед и во лето и во зима од 1969 година, Дондурмаџи Али Уста служи 30 различни традиционални турски вкусови како Санта Марија, лешник, јагода и диња, а во зимските месеци фрла топки во топли шолји салеп за додадете мазен топол вкус на сладоледот.

Мини Дондурма:

Можете да го знаете по неговото име, најмалата и најмалата продавница за сладолед во Турција, севкупно е речиси четири квадратни метри! тие имаат свој вкус кој е потпис на нив, карамела, мастика, малина и многу други вкусови кои им се служат на клиентите во Бебек, на басенот на Босфор.

Дондурмачи Јашар Уста:

Класична турска продавница за сладолед. Покрај одличниот вкус, тие произведуваат како црвена слива, костен, морков, таан и домат! Она што го прави познат е тоа што не користи конзерванси и само свежо овошје и вкусови.
Јашар уста му служи на Истанбул од 1962 година во Бостанџи. Оттогаш тие се разграниле на седум различни локации во Кадикој, Багдат Кадеси, Кошујолу, Џихангир, 4. Левент и Бакиркој.

Мадо:

Веројатно најголемата успешна приказна во Турција. Основана е кон крајот на 1992 година и служи турски локуми, сладолед, закуски и турски појадок. Сега, со речиси 83 филијали низ Турција, MADO се смета за еден од најуникатните брендови во Турција. Всушност, таа се повеќе порасна и сега тие имаат основано филијали во странство и станаа познати на Блискиот Исток и Европа.