Прекрасно задоволство под брилијантната купола

Ова е одлично традиционалните да се доживее Турски бањи со нивните брилијантни куполи, телакс (стрударката која го трие клиентот), natırs (женски телак) и извезени ѕидови што остана од славните денови на Отоманската ера.

Се започна со љубопитност. Се чинеше чудно што никогаш не сум посетил Турска бања како личност израсната во град и култура позната по своите бањи. Какви беа овие места, светски познати како „Турски бањи“? Место каде уживаат и староседелците и странците; и кои биле предмет на филмови (на пример Турската бања (1997) во режија на Ферзан Озпетек) и исто така обезбедуваат совршени акустика за музички спотови? Затоа, подгответе се за прекрасно задоволство под брилијантната купола.

Пред

Пред да одам, ја истражував историјата на Турската бања од неколку извори. Зборот „хамам“ на арапски јазик значи „загревање“ или „загревање“. Но, потеклото на „хамамот“ се враќа во римското доба. Откако Бурса стана главен град, Османлиите ја продолжија традицијата на бањање Римската империја и Византија.

По освојувањето на Истанбул:

Турската бања се претвори во традиција во славните денови на Османлиите. По освојувањето, биле изградени бањи на сите страни на Истанбул. Записите наведуваат дека во периодот на султанот Мехмет Освојувачот, 19 бањи биле изградени во Истанбул и списите на Евлија Челеби укажуваат дека во 17 век имало 168 чаршиски бањи во Истанбул.

Очигледно, традицијата на капење има важно место во дневен живот на Истанбулците. И оваа култура е збогатена со различни традиции, каде бањата се посетува во одредени посебни прилики.

Во старите денови, капењето не се состоеше само од миење. Вклучени се неколку ритуали. Подготовките започнаа од претходниот ден, со информирање на соседите, подготвување оброци како полнети зеленчуци, пециво и овошје.

Бањите биле особено витални места за жени. Мајките избираа невести, жените разговараа и озборуваа и забавни активности придружени со музика беа организирани. И жените се пофалија со своето ново накит и облека. Имаа право дури и да се разведат ако сопругот не им дозволуваше да се бањаат двапати неделно!

Иако оваа традиција повеќе не се следи, турските бањи сè уште ја привлекуваат љубопитноста на домородците и странците.

Ова се нарекува „топлина“

Веднаш штом ќе направите чекор во надворешната врата на бањата, се чувствувате благо топлина на твоето лице. Откако ќе ги оставите вашите работи во соблекувалната, ги облекувате алиштата наречени „пештемаl“ и специјални влечки“такуња“ и влезете во бањата и влезете се во соодветната бања. Првата целна област е „топлинска просторија“, најтоплото место на бањата.

„Топлинска соба“ е октагонална просторија со мермерна платформа висока 50 cm, загреана од земја, имено „göbek taşı“. Треба да легнете на релаксирате вашите мускули и подгответе се да Бришење вашата кожа. Можеби на почетокот ќе се чувствувате премногу жешко, но вашето тело наскоро се прилагодува и коските ќе ви се загреат и ќе почнете да се чувствувате опуштено. Во другите делови на „топлинската соба“ има посебни делови наречени „половично“ (приватна соба). Во половините може да најдете мермерни базени, за лично капење. Може да добиете сапун и да се измиете во курнас (сливови на бања).
Сепак, главниот настан во турската бања е процесот на триење. Легнете на загреаниот мермер и на natır, женската придружничка во бањата, (за мажи, „телак“ и машка бањарка) ве трие додека не се опуштите. Потоа започнува сапунирањето и масажата. Станувате чисти и очистени од вашата неволја, сите ваши товари испаруваат и исчезнуваат.

Откако ќе заврши епизодата за капење, сигурно ќе почувствувате пријатна мрзеливост. Тогаш не треба да брзате, бидејќи можете да останете во „топлината“ колку што сакате. Во меѓувреме, можете да ја удвоите радоста со ледена газирана вода.

После бањата…

Исчистени сме и тоа е време да се оди. Сега разбирам многу подобро зошто велат „кој оди во бања се препоти“. Но, ова поговорка ја дава пораката: „Ако се зафати да направиш нешто, треба да бидеш подготвен да се соочиш со сите негови тешкотии“. На почетокот се чини дека е тешко да се бањате и да се препотите. Но, брзо се навикнуваш.

По капење задоволство на 2 часа ќе ожедни од срце. Кога ќе излезете со розови образи, ќе видите колку сте опуштени и сигурен сум дека ќе уживате во сладок сон кога ќе се вратите дома.

Ви предлагаме да ги погледнете хотелите во кои има турска бања, инаку во градот има многу турски бањи:

Популарни турски бањи во Истанбул:

Чагалоглу амам:

Архитектот кој ја изградил бањата во име на султанот Махмуд I не е познат. Бањата ја има хармонијата на барокниот стил и отоманската архитектура, а исто така е дизајнирана - како бањата Чемберлиташ - како двојна бања.

Отворен е за жени од 08.00 до 20.00 часот и за мажи од 08.00 до 22.00 часот.

адреса: Проф. İsmail Gürkan Av. No: 34 Cağaloğlu – Eminönü
ph: +90 212 522 24 24


Сагалоглу Хамам:

Бањата Сулејманије, дизајнирана од архитектот Синан е дел од комплексот (kulliye) вклучувајќи ја и Сулејманија џамијата. Во бањата има ложа изградена за султанот Сулејман Величествениот, а во денешно време бањата работи како туристички објект во кој жените и мажите можат да се капат заедно.

адреса: Мимар Синан Ав. Бр: 20 Сулејманије
ph: +90 212 520 34 10


Галатасарај Хамам:

Бањата Галатасарај, изградена во 1715 година како бања во џамија отворена за јавноста, има класичен турски архитектонски стил. Сместена во еден од централните делови на Истанбул, бањата привлекува внимание кај туристите и е отворена за жени од 08.00 до 19.00 часот и за мажи од 07.00 до 22.00 часот.

Адреса: Ул. Turnacıbaşı бр: 24 Галатасарај
ph: +90 212 252 42 42


Бања Чинили:

Бањата, изградена во 1640 година, го добила името по џамијата Чинили. Постојат два посебни секции за жени и мажи. Женскиот дел работи од 08.00:19.30 до 07.00:22.00 часот, а машкиот дел работи од XNUMX:XNUMX до XNUMX:XNUMX часот секој ден.

адреса: Ав. Мурат Реис Махалеси Чавушдере. Üsküdar
ph: +90 216 553 15 93 (секција за мажи), +90 216 334 97 10 (женски дел)


Бујук амам:

Бујук амам, изграден во 1533 година, се наоѓа во Касимпаша. Изградена од архитектот Синан, бањата има два одделни делови за жени и мажи.
+Женскиот дел е отворен од 08.00:20.00 до 22.30:XNUMX часот. Секцијата за мажи е отворена со утринската молитва и се затвора во XNUMX часот.

адреса: Св. Потинчилер веднаш до Бујук џамија Касимпаша
ph: +90 212 253 42 29


Џемберлиташ амам:

Бањата, изградена по налог на мајката на султанот Мурад III, Нурбану Султан, е дизајнирана од Архитектот Синан во 1584 година. Еден од нив е резервиран за жени, а другиот за мажи.
Cemberlitas е отворен секој ден помеѓу 06.00 и 24.00 часот. 

адреса: Везирхан Ав. No: 8 Cemberlitaş – Eminönü
ph: +90 212 520 18 50


Ага амам:

Ага бања е изградена во 1454 година и се наоѓа во Бејоглу. Бањата е отворена секој ден освен недела. 
адреса: Ул. Turnacıbası – Џихангир
Тел: +90 212 249 50 27

Библиографија:
Турк Хамами, Орхан Јилмазкаја, публикации Читлембик, 2002 година, Истанбул