Многу турски академици беа отпуштени како резултат на овие големи промени, додека европските академици, главно со хебрејско потекло и бегајќи од нацистичкиот прогон во Германија, беа регрутирани на клучни места и беше спроведена ревидирана наставна програма. Во Турција, овие промени го сигнализираат почетокот на вистинското универзитетско образование. 

Турција има 203 универзитети заклучно со 2020 година, со 10 државни универзитети и 40 приватни институции само во Истанбул. Истанбул, како најголем град во Турција, е дом на најстарите, најголемите и најуспешните универзитети во земјата. Ќе разгледаме некои од овие високообразовни институции кои водат академски живот во Турција во нашата листа на „Најдобрите универзитети во Истанбул

Истанбулскиот универзитет

Ајде да погледнеме во голема институција која заслужува да биде вклучена во нашата листа на „Најдобри универзитети во Истанбул“. Истанбулскиот универзитет е најстариот, најголемиот и најнаселен универзитет во земјата. Нејзините темели биле изградени во 15 век од османлискиот султан Мехмет II под името „Сахн-и Семан“. Ова училиште пред формирањето на Републиката било познато како „Дарулфунун Османи“. Институцијата Истанбул е основана како првиот универзитет во новата Република Турција со прогласувањето на универзитетските реформи во 1933 година. 

Странски академици од Европа беа поканети на Универзитетот во Истанбул веднаш штом беше основан. Академиците, особено оние кои биле подложени на политички прогон во Германија, Австрија и Унгарија, се собрале во Истанбул и почнале да предаваат на Универзитетот во Истанбул. Овие лица, исто така, им помагале на турските власти во развојот на модерен образовен систем. 

Универзитет Богацичи

Универзитетот Богазиќи, заедно со Технички универзитет на Блискиот Исток и Универзитетот Билкент во Анкара, со децении се смета за една од првите три институции во Турција. Секоја година Богазиќи прима студенти кои ги добиваат најдобрите оценки на нивните приемни испити. Како резултат на тоа, тоа е примарна цел на најуспешните турски ученици. 

Д-р Сајрус Хамлин, американски академик, и Кристофер Рајнландер Роберт, американски бизнисмен, го основаа Универзитетот Богазичи во 1863 година под името „Роберт колеџ“. Колеџот Роберт беше трансформиран во Универзитетот во Босфор во 1971 година, откако служеше како средно училиште повеќе од еден век. Реномираниот Босфор, до кој се наоѓа кампусот, инспирација за името на оваа институција. 

Универзитет Шабанци

Универзитетот Шабанчи е една од трите институции на основање на приватни претпријатија на нашето рангирање на „Најдобрите универзитети во Истанбул“. Универзитетот Шабанци е основан во 1999 година од страна на Семејство Шабанци, едно од најбогатите семејства во Турција. За разлика од другите турски институции, оваа работи на интердисциплинарна основа. Во Шабанци, студентите го избираат својот оддел на крајот од втората година. Учениците земаат часови од различни области до третата година, кога ќе се занимаваат со одреден предмет. 

Универзитетот Шабанџи е 13-та најдобра институција во Турција, според US News and World Report, и 850-ти најдобар универзитет во светот. Универзитетот Шабанци исто така е сопственик на Музеј Сакип Шабанци, кој е еден од најпознатите музеи во градот. 

Коц универзитет

Институцијата Коч, како и Универзитетот Сабанчи, е основачки универзитет основан од Семејство Коч, уште едно богато турско семејство. Од своето основање во 1993 година, овој универзитет обезбедува високо образование преку седум факултети, четири постдипломски институции, 21 истражувачки центар и 72 лаборатории. Со околу 6.200 студенти и 400 професори, Универзитетот Коч е сместен на еден голем кампус на Босфорот. 

Универзитетот се смета за една од најпрестижните институции во Турција. Ги прифаќа само најзаслужните кандидати за своите стипендиски позиции. Одделите „Комјутерско инженерство“, „Електронско инженерство“, „Машинско инженерство“ и „Индустриско инженерство“ на Универзитетот Коч добија најмногу основни поени во Турција во 2019 година, проследено со програмите за стипендирање „Медицина“ и „Право“.