Овој град, кој служи како вистински копнен мост меѓу Европа и Блискиот Исток, е вистинско топење и не е непознат за иселеничките групи. И покрај неговите тешкотии, животот во Истанбул обезбедува навистина уникатно искуство за секого. Јазичната бариера е еден од најтешките аспекти на живеењето во Истанбул. Бидејќи јавните училишта во Истанбул се школуваат само на турски, многу иселеници ги испраќаат своите деца во меѓународно училиште. За среќа, има широк избор за избор; еве се што треба да знаете за нив. 

И покрај фактот дека ги има многу странски училишта во Истанбул, се уште постои голема побарувачка за училишни места. Повеќето училишта имаат стотици, ако не и илјадници ученици. Сепак, бројот на часови останува мал, а чести се инструкторите што зборуваат англиски јазик. Образовното ниво што треба да се очекува е исто како она на меѓународните училишта низ целиот свет, а истото важи и за училишните објекти. Повеќето училишни кампуси се огромни, со одлични спортски објекти и широк спектар на воннаставни активности. 

Зошто треба да студирате во Истанбул како меѓународен студент?

Вашето дете ќе се сретне со многу други странски ученици ако присуствува на една меѓународно училиште во Истанбул. Додека некои меѓународни училишта вклучуваат програма за локални деца, поголемиот дел од студентската популација во меѓународното училиште е составена од деца иселеници. Странски училишта во Истанбул, од друга страна, им помагаат на странските студенти да се населат во нивниот нов град. Часовите по турски јазик се широко достапни, а многу училишта организираат културни екскурзии и активности за да им помогнат на учениците да се запознаат со нивната нова нација и град. 

Во зависност од училиштето, достапни се и други јазици. Арапскиот јазик ќе се изучува во меѓународни училишта со голем број ученици од Блискиот Исток. Училиштата со претежно европска студентска популација може да учат и француски, германски или други европски јазици. 

Истанбул Ајдин универзитет

Истанбул Ајдин универзитет е и град и универзитет во кампусот, со својот кампус лоциран во срцето на Истанбул и неговиот искусен академски кадар добро познат по нивните научни трудови во нашата земја и низ целиот свет. „Најпретпочитаниот универзитет на фондацијата од неговото основање“ Универзитетот Ајдин во Истанбул, со кампуси во Бахчелиевлер и Флорија, ги исполнува очекувањата на студентот. 

Универзитетот Кадир

Универзитетот Кадир (KHU) е основан во Истанбул во 1997 година. Универзитетот е посветен да стане лидер во образовните и културните области во Турција, како и меѓународен центар за истражување и научен развој, со своите пет факултети за инженерство и природни науки, економија и Административни науки, комуникации, право и ликовни уметности, како и неколку стручни училишта. 

Универзитет Шабанци

Универзитет Шабанци е место за студирање во Турција, благодарение на нејзините професори од светска класа, меѓународно оценето англиски образование и ниските трошоци за школарина во споредба со слично рангирани институции низ целиот свет. Институцијата, исто така, нуди значителни стипендии за студенти од различни земји и образовни средини, обезбедувајќи сите студенти да добијат висококвалитетно, достапно образование. Сите програми се достапни во зелениот кампус на СУ во Тузла, Истанбул. Со науката, технологијата и социјалните структури кои се развиваат на дневна основа, на светот му требаат покомпетентни луѓе кои ги имаат знаењата и вештините потребни за да се занимаваат со професија каде и да е во светот. Препознавајќи ја важноста на овој проблем, Групацијата Сабанци одлучи во 1994 година да создаде „глобален универзитет“ на чело со Фондација Шабанци

Студирање во Истанбул е фантастична шанса бидејќи градот има богата културна историја и многу атракции. Понатаму, областите како Кадикој и Таксим им нудат на студентите многу опции за рекреација.