Истанбул, со население од приближно 14 милиони луѓе, главно е составен од млади луѓе, карактеристика што ги привлекува странските студенти да студираат во една од бројните институции во Турција. Најпознатите универзитети во Турција, како што се Универзитетот Коч, Универзитетот Бахчешехир, Универзитетот Ајдин во Истанбул и Универзитетот Шабанџи универзитети лоцирани во Истанбул. Овие институции се познати по своите најсовремени капацитети и извонредни истражувачки програми, особено за дипломирани студенти кои студираат инженерство, комуникации и урбанистичко планирање. 

Многу одлични и познати институции даваат образование во Истанбул, но во овој пост ќе се концентрираме на првите три приватните универзитети во Истанбул. Ајде да започнеме ако сте заинтересирани и едвај чекате да дознаете. 

Универзитетот

Коц универзитет е основана во 1992 година и вклучува три кампуси, како и своја болница. Тој е најдобриот турски медицински универзитет и една од најдобрите 500 институции во светот за медицински специјалности. Според веб-страницата QS, таа е најдобрата турска институција и е рангирана на 11-то место во категоријата Централна Азија Европа во развој за годината QS EECA University Rankings 2020. Приемите на Универзитетот Коч се поригорозни отколку во другите институции. Бројот на студенти на Универзитетот Коч се проценува на околу 10,000. 

Истанбул Билги универзитет

Универзитетот Билги е основана во 1996 година и има приближно 25,000 студенти. Според меѓународната фондација QS, таа е рангирана на 137 место за универзитети во развој во Европа и Централна Азија. Исто така, има добиено неколку награди за квалитет и акредитација, вклучително и CEA акредитација и еден од најпознатите сертификати за квалитет на образованието на англиски јазик во светот. 

Истанбул Билги универзитет е трет најдобар приватен универзитет во Турција, според енциклопедија на Википедија, и единствениот универзитет во Турција кој е член на мрежата на универзитетите. Од 2006 година, светот е дом на „Меѓународните универзитети лауреат“. 

Универзитет Шабанци

Универзитет Шабанци, основана во 1996 година, беше оценета со 351-400 од страна на Фондацијата за високо образование на Тајмс за 2019 година и 43 во светот во категоријата институции постари од 50 години од Фондацијата Тајмс за високо образование. Институцијата има над 200 партнерства со универзитети ширум светот, а тоа е првиот универзитет во Турција што им овозможува на студентите да ја изберат својата специјалност по првата или втората година на студирање, како и можност за студирање на друга специјалност. 

Бонус: Универзитетот Бахчешехир

Универзитетот Бахчешехир, основан во 1998 година, е еден од најдобрите 1258 универзитети во светот, според Фондацијата Британска Тајмс (THE). Тоа е меѓународен универзитет со 9 ограноци надвор од Турција, и му е доделена наградата на Обединетите нации за високо образование. Се вели и дека е Најдобриот меѓународен универзитет во Истанбул. Иницијативата COOP е покрената од Бахчешехир. Оваа иницијатива вклучува договори за соработка со 800 бизниси во Турција, и надвор, кои нудат можности за обука или работа за своите студенти, врз основа на соработка помеѓу институцијата и пазарот на трудот. 

Студирање во Истанбул обезбедува не само фантастична можност за студирање во странство, туку и единствено патување низ историјата и спојувањето на азиските и европските култури на едно фантастично место. Истанбул обезбедува многу повеќе од одлични институции, со прекрасни историски атракции и културно наследство како што е познатата џамија Аја Софија и многу повеќе.