1- Големата чаршија:

Големата чаршија е веројатно најпознатиот пазар во Истанбул ако не и во Турција, бидејќи тој беше првиот отворен трговски центар некогаш основан во светот и траеше многу децении како најголем. Овој пазар првично се користел за поморски алатки во текот на т Период на Византиската империја а потоа се претвори во централен пазар во текот на Период на Отоманската империја. Кога ќе влезете големата чаршија, дефинитивно ќе бидете воодушевени од огромниот број продавници и бутици. Можете да најдете продавници за облека, продавници за накит, бутици, продавници за десерти и зачини, продавници за подароци и многу други продавници кои нудат милиони производи.

Оваа чаршија се наоѓа во Областа Бејазит

2- Базарот на зачини:

Базарот на зачини е уште еден познат пазар во Истанбул. Овој пазар е всушност познат по зачините бидејќи порано египетските трговци ги продавале зачините што ги носеле од Кина, Индија и Индонезија на турски или странски трговци на овој пазар. Така, името е избркано од овие трговци. Можете да најдете многу зачини кои се познати или ретко може да се најдат, или можете да најдете различни видови турски десерти како што се Халкум, Баклава и други познати десерти. Оваа чаршија се наоѓа во областа Еминону.

3- Битпазар:

Битпазарот во округот Сили е локален пазар што се отвора во 9 часот и се затвора во 7 часот наутро. Овој пазар е огромен пазар каде што многу продавачи продаваат антиквитети и половни предмети. Некои артикли се всушност корисни додека други се користат како подароци, но во секој случај, на овој пазар ќе најдете многу евтини артикли.

4- пазар Јесилкој:

Овој пазар е за луѓе кои бараат поевтини артикли и љубители на храна, поради различните видови зеленчук, овошје, сирење и други видови храна. Да не зборуваме за антиквитети и облека. Таму всушност ќе имате можност да комуницирате со локалното население и ако огладнете, можете да јадете свежа закуска Gözleme од некоја од локалните стари дами кои ги готви една по една.

5- Сахафлар пазар:

Сахафлар пазар е за љубителите на книги. Се наоѓа веднаш до познатата Голема чаршија и нуди илјадници книги без разлика дали се образовни, приказни, романи или други видови книги на турски или на други странски јазици. Таму можеш да најдеш и половни книги и ако сакаш можеш да продадеш книга во некоја од тамошните продавници.

6- Маркет Ферикој Антика:

Овој пазар се наоѓа во Дистрикт Ферикој. Со стотици антиквитети и рачно изработени предмети распространети низ целиот пазар.
Најинтересно кај него е што не е скап и таму може да си поминете одлично.

7- Саботен пазар на Бешикташ:

Овој пазар се отвора секоја сабота во Округот Бешикташ, и нуди различен свеж зеленчук, овошје и органска храна покрај некои рачно изработени предмети.

8- Историски пазар на село Инеболу:

Тоа е веројатно еден од најпознатите битпазари во Истанбул. Овој пазар се наоѓа во селото Инеболу кое исто така се наоѓа во Област Бејоглу. На посетителите им нуди свежа и секојдневно набрана органска храна, зеленчук и овошје од познатиот град Кастамону во Турција. Можете да најдете свежи јајца, свежи нане, домашен џем, селско пилешко, селски леб и повеќе храна која дефинитивно ќе ви се допадне.

9- Улус пазар:

Улус пазар, или на пазарот на општеството како што е познат во Истанбул поради евтините артикли што ги нуди и лажни или оригинални производи. Пазарот беше затворен во 2005 година бидејќи почна да предизвикува немири во населбата поради гужвите кои пазареа во него. Подоцна, пазарот беше отворен повторно, но на друга локација, тој сè уште се нарекува ULUS пазар иако се наоѓа во округот Ортакој и сè уште нуди евтини производи како лажни Adidias, Nikes и други брендови.

10- Пазар Фатих:

Тој е најголемиот, најпреполниот и најпознатиот пазар во Истанбул бидејќи се наоѓа во Округ Фатих кој е во срцето на стариот град Истанбул. Овој пазар се отвора во среда и всушност е домаќин на повеќе од 1200 продавачи. Таму буквално можете да најдете се.