Бакшиш:

На места каде што е услугата не се вклучени, обичај е да давате бакшиш за услугите за маса што сте ги добиле. Па дури и на неколку места каде што е вклучена услугата (побарајте ги зборовите „сервис дахил“), исто како и на копното Европа келнерите ќе очекуваат да дадете бакшиш згора на тоа.

Правилото е да оставите бакшиш вреден 10% од сметката во ресторани, кафулиња и барови. Сметките секогаш се носат на вашата маса на чинија, во кутија или во некаква книшка. Иако можете да ја платите сметката со вашата кредитна картичка во 99% од местата, додавањето износ на оригиналната сметка пред да платите со вашата кредитна картичка (се уште) не е можно. Бидете подготвени да имате малку ќеш пари на тебе за бакшиш.

Но, рестораните, кафулињата и баровите не се единствените места каде се очекуваат бакшиш. Исто така, обичај е да се даваат бакшиш од хотелски персонал, носачи, фризери и музичари. Бања присутните сепак очекуваат 25% од сметката. Давањето бакшиш на таксистите не е обичај, освен ако тој не ви помогнал да го вчитате багажот.

Кога ќе патување во Турција треба да внимавате на овие правила.